settings icon
share icon

το βιβλίο Α' προς Τιμόθεον επιστολή

Συγγραφέας: Η Α' προς Τιμόθεον επιστολή γράφτηκε από τον απόστολο Παύλο (Α' Τιμόθεον 1:1).

Χρονολογία συγγραφής: Η Α' προς Τιμόθεον επιστολή γράφτηκε το 62-66 μ.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Ο Παύλος έγραψε στον Τιμόθεο για να τον ενθαρρύνει στην ευθύνη της επισκοπείας της εκκλησίας της Εφέσου και πιθανότατα των άλλων εκκλησιών της επαρχίας της Ασίας (Α' Τιμόθεον 1:3). Αυτή η επιστολή θέτει τα θεμέλια για την χειροτονία πρεσβυτέρων (Α' Τιμόθεον 3:1-7) και δίνει οδηγίες για τη χειροτονία διακόνων στην εκκλησία (Α' Τιμόθεον 3:8-13). Στην ουσία, η Α' προς Τιμόθεον επιστολή είναι ένα εγχειρίδιο ηγεσίας για την εκκλησιαστική οργάνωση και διοίκηση.

Εδάφια κλειδιά: Α' Τιμόθεον 2:5, «Επειδή ένας Θεός υπάρχει, ένας είναι και ο μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων, ο άνθρωπος Ιησούς Χριστός.»

Α' Τιμόθεον 2:12, «Σε γυναίκα, όμως, δεν επιτρέπω να διδάσκει ούτε να αυθεντεύει επάνω στον άνδρα, αλλά να ησυχάζει.»

Α' Τιμόθεον 3:1-3, «Πιστός ο λόγος: Αν κάποιος ορέγεται επισκοπή, καλό έργο επιθυμεί. Ο επίσκοπος, λοιπόν, πρέπει να είναι άμεμπτος, άνδρας μιας γυναίκας, άγρυπνος, σώφρονας, κόσμιος, φιλόξενος, διδακτικός, όχι μέθυσος, όχι πλήκτης, όχι αισχροκερδής αλλά επιεικής, άμαχος, αφιλάργυρος.»

Α' Τιμόθεον 4:9-10, «Πιστός ο λόγος και άξιος κάθε αποδοχής. Επειδή γι' αυτό και κοπιάζουμε και χλευαζόμαστε, επειδή ελπίζουμε στον ζωντανό Θεό που είναι Σωτήρας όλων των ανθρώπων, μάλιστα των πιστών.»

Α' Τιμόθεον 6:12, «Αγωνίζου τον καλό αγώνα της πίστης, κράτα την αιώνια ζωή στην οποία και προσκλήθηκες, και ομολόγησες την καλή μαρτυρία μπροστά σε πολλούς μάρτυρες.»

Σύντομη σύνοψη: Αυτή είναι η πρώτη επιστολή που έγραψε ο Παύλος στον Τιμόθεο, έναν νεαρό ποιμένα που ήταν βοηθός στο έργο του. Ο Τιμόθεος ήταν Έλληνας. Η μητέρα του ήταν Ιουδαία και ο πατέρας του Έλληνας. Ο Παύλος ήταν κάτι περισσότερο από ένας απλός μέντορας και ηγέτης για τον Τιμόθεο· ήταν σαν πατέρας του και ο Τιμόθεος σαν γιος του Παύλου (Α' Τιμόθεον 1:2). Ο Παύλος αρχίζει την επιστολή του παροτρύνοντας τον Τιμόθεο να προσέχει τους ψευδοδιδασκάλους και τις ψευδείς δοξασίες. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της επιστολής ασχολείται με την ποιμαντική διακονία. Ο Παύλος διδάσκει τον Τιμόθεο σχετικά με τη λατρεία (κεφάλαιο 2) και την ανάπτυξη ώριμων ηγετών για την εκκλησία (κεφάλαιο 3). Το μεγαλύτερο μέρος της επιστολής ασχολείται με την ποιμαντική διακονία, τις προειδοποιήσεις για ψευδείς δασκάλους και την ευθύνη της εκκλησίας απέναντι σε μέλη που αμαρτάνουν, τις χήρες, τους πρεσβύτερους και τους δούλους. Σε όλη την επιστολή, ο Παύλος ενθαρρύνει τον Τιμόθεο να μείνει σταθερός, να επιμένει και να παραμένει πιστός στην κλήση του.

Συνδέσεις: Μια ενδιαφέρουσα σύνδεση της Α' προς Τιμόθεον επιστολής με την Παλαιά Διαθήκη είναι η αναφορά του Παύλου στη βασική αλήθεια πως οι πρεσβύτεροι που προΐστανται καλώς αξίζουν «διπλή τιμή» και σεβασμό όταν κατηγορούνται για λανθασμένες ενέργειες (Α' Τιμόθεον 5:17-19). Στο Δευτερονόμιο 24:15, 25:4 και στο Λευιτικό 19:13, γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα της αμοιβής ενός εργάτη γι' αυτό που έχει εργαστεί κι ότι η πληρωμή πρέπει να γίνεται έγκαιρα. Διάταξη του Μωσαϊκού Νόμου απαιτούσε την παρουσία δύο ή τριών μαρτύρων για να είναι έγκυρη η κατηγορία εναντίον κάποιου (Δευτερονόμιο 19:15). Οι Ιουδαίοι χριστιανοί των εκκλησιών που ποίμαινε ο Τιμόθεος γνώριζαν πολύ καλά τις αναφορές αυτές από την Παλαιά Διαθήκη.

Πρακτική εφαρμογή: Ο Ιησούς Χριστός είναι, σύμφωνα με τον Παύλο, ο μεσίτης ανάμεσα στον Θεό και τον άνθρωπο (Α' Τιμόθεον 2:5), ο Σωτήρας όλων όσων πιστεύουν σ' Αυτόν. Είναι ο Κύριος της εκκλησίας και ο Τιμόθεος Τον υπηρετεί ποιμαίνοντας την εκκλησία Του. Έτσι έχουμε τη βασική εφαρμογή της πρώτης επιστολής του Παύλου προς τον Τιμόθεο, το «τέκνο στην πίστη». Ο Παύλος καθοδηγεί τον Τιμόθεο σε θέματα που αφορούν δόγματα της πίστης της Εκκλησίας, στην εκκλησιαστική ηγεσία και στην εκκλησιαστική διοίκηση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ίδιες οδηγίες για την ποίμανση της σημερινής τοπικής εκκλησίας. Επίσης, το έργο και η διακονία ενός ποιμένα, τα προσόντα ενός πρεσβυτέρου κι ενός διακόνου είναι εξίσου σημαντικά και σχετικά σήμερα όπως ήταν και στις ημέρες του Τιμόθεου. Η πρώτη επιστολή του Παύλου στον Τιμόθεο ισοδυναμεί μ' ένα εγχειρίδιο οδηγιών για την ηγεσία, τη διοίκηση και την ποίμανση της τοπικής εκκλησίας. Οι οδηγίες σε αυτήν την επιστολή ισχύουν για κάθε τωρινό ή μελλοντικό ηγέτη της εκκλησίας του Χριστού και είναι εξίσου σχετικές σήμερα όπως ήταν και στα χρόνια του Παύλου. Για εκείνους που δεν έχουν κληθεί σε κάποιο ηγετικό ρόλο στην εκκλησία τους, η επιστολή είναι εξίσου χρήσιμη. Κάθε πιστός πρέπει να αγωνίζεται για την πίστη του και ν' αποφεύγει τις εσφαλμένες διδασκαλίες. Κάθε πιστός πρέπει να στέκεται σταθερός και αποφασιστικός.

English



Επισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο Α' προς Τιμόθεον επιστολή
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries