settings icon
share icon

το βιβλίο Επιστολή Β' Πέτρου

Συγγραφέας: Το εδάφιο Β' Πέτρου 1:1 δηλώνει πως συγγραφέας της επιστολής είναι ο απόστολος Πέτρος. Η συγγραφική ταυτότητα του Πέτρου για την επιστολή αυτή έχει αμφισβητηθεί όσο για κανένα άλλο βιβλίο της Καινής Διαθήκης. Οι πρώτοι εκκλησιαστικοί πατέρες, όμως, δεν είχαν κανένα σοβαρό λόγο να την απορρίψουν. Κι εμείς δεν έχουμε σοβαρό λόγο για να μην δεχθούμε πως ο απόστολος Πέτρος έγραψε την επιστολή Β' Πέτρου.

Χρονολογία συγγραφής: Η επιστολή Β' Πέτρου γράφτηκε προς το τέλος της ζωής του Πέτρου. Καθώς ο Πέτρος μαρτύρησε στη Ρώμη όταν αυτοκράτορας ήταν ο Νέρων, ο θάνατός του πρέπει να έλαβε χώρα πριν το 68 μ.Χ. Θα έγραψε λοιπόν την επιστολή μεταξύ 65 και 68 μ.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Ο Πέτρος βρισκόταν σε συναγερμό γιατί είχαν αρχίσει να εισχωρούν στις εκκλησίες ψευδοδιδάσκαλοι. Κάλεσε τους χριστιανούς ν' αυξάνουν και να δυναμώνουν στην πίστη ώστε να μπορούν να εντοπίζουν και ν' αντιμάχονται την εξαπλωνόμενη αποστασία. Τόνισε εντόνως την αυθεντία του λόγου του Θεού και τη βέβαιη επιστροφή του Κυρίου Ιησού.

Εδάφια-κλειδιά: Β' Πέτρου 1:3-4, «Η θεία δύναμή του μας δώρισε όλα όσα μας χρειάζονται για τη ζωή μας και για τη λατρεία του Θεού, με τη βαθιά γνώση εκείνου που μας κάλεσε με τη δόξα του και τα θαυμαστά του έργα. Έτσι μας δώρισε τις πιο πολύτιμες και τις πιο μεγάλες υποσχέσεις, με τις οποίες θα γίνετε μέτοχοι της θείας φύσεως, και θα αποφύγετε τη φθορά που προκαλούν οι κοσμικές επιθυμίες.» (ΝΜΒ)

Β' Πέτρου 3:9: «Δεν καθυστερεί ο Κύριος να εκπληρώσει την υπόσχεσή του, όπως νομίζουν μερικοί. Κάνει υπομονή, γιατί δεν θέλει να καταστραφούν μερικοί από σας, αλλά να μετανοήσουν όλοι.» (ΝΜΒ)

Β' Πέτρου 3:18: «Αντίθετα, να προοδεύετε στη χάρη και στη γνώση του Κυρίου μας και σωτήρα Ιησού Χριστού. Σ' αυτόν ανήκει η δόξα και τώρα και για πάντα. Αμήν.» (ΝΜΒ)

Η λέξη κλειδί είναι γνώση· μαζί με τις σχετικές της λέξεις συναντάται τουλάχιστον 13 φορές στην επιστολή Β' Πέτρου.

Σύντομη σύνοψη: Ο Πέτρος γνώριζε πως λίγος καιρός του απομένει εδώ στη γη (Β' Πέτρου 1:13-15), και οι εκκλησίες αυτές αντιμετώπιζαν άμεσο κίνδυνο (Β' Πέτρου 2:1-3), έτσι ερέθισε τη μνήμη των αναγνωστών (Β' Πέτρου 1:13) και διέγειρε τη σκέψη τους (Β' Πέτρου 3:1-2) ώστε να θυμούνται τη διδασκαλία του (Β' Πέτρου 1:15). Προκαλούσε τους πιστούς να ωριμάσουν στην πίστη προσθέτοντας συγκεκριμένες χριστιανικές αρετές, γενόμενοι μ' αυτόν τον τρόπο αποτελεσματικοί και καρποφόροι στη γνώση του Ιησού Χριστού (Β' Πέτρου 1:5-9). Τα λόγια των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης και των αποστόλων της Καινής Διαθήκης αποτελούσαν την εξουσία της πίστης τους (Β' Πέτρου 1:12-21, 3:2, 3:15-16). Ο Πέτρος επιθυμούσε να καταστούν δυνατοί στην πίστη για ν' αντισταθούν στους ψευδοδιδασκάλους που είχαν εισχωρήσει κι επηρέαζαν δυσμενώς τις εκκλησίες. Τους στηλιτεύει και περιγράφει τη διαγωγή τους, την καταδίκη τους και τα χαρακτηριστικά τους (Β' Πέτρου, κεφάλαιο 2), κι ακόμη πως περιγελούσαν τη δεύτερη έλευση του Κυρίου (Β' Πέτρου 3:3-7). Ο Πέτρος δίδαξε πως για τους χριστιανούς, η δεύτερη έλευση αποτελεί το κίνητρο για άγια ζωή (Β' Πέτρου 3:14). Μετά από μια τελευταία προειδοποίηση, ο Πέτρος τους ενθαρρύνει ξανά ν' αυξάνουν στη χάρη και τη γνώση του Κυρίου και Σωτήρα Ιησού Χριστού. Τελειώνει μ' έναν λόγο δοξολογίας προς τον Κύριο και Σωτήρα Του (Β' Πέτρου 3:18).

Συνδέσεις: Καθώς ο Πέτρος στηλιτεύει τους ψευδοπροφήτες, επαναλαμβάνει ένα σύνηθες θέμα με το οποίο οι αναγνώστες του πρέπει να ήταν πολύ εξοικειωμένοι. Πολλοί από τους πρώτους χριστιανούς ήσαν Ιουδαίοι που είχαν διδαχθεί επαρκώς τον Νόμο και τους προφήτες. Όταν ο Πέτρος αναφερόταν στα «λόγια των προφητών» της Παλαιάς Διαθήκης, στην Β' Πέτρου 1:19-21, αφενός καταδίκαζε τους ψευδοπροφήτες αφετέρου επιβεβαίωνε τους αληθείς προφήτες που κινούνταν από το Άγιο Πνεύμα, το Οποίο μίλησε δι' αυτών (Β' Σαμουήλ 23:2). Ο Ιερεμίας ήταν κι αυτός εξίσου δυναμικός στην κριτική του ενάντια στους ψευδοπροφήτες, προβληματιζόμενος, «μέχρι πότε θα είναι αυτό στην καρδιά των προφητών, που προφητεύουν ψέμα; Ναι, προφητεύουν τις απάτες της καρδιάς τους.» (Ιερεμίας 23:26). Είναι σαφές πως οι ίδιοι παραπλανημένοι ψευδοδιδάσκαλοι που μάστιζαν τον λαό του Θεού και στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη, είναι ακόμη μαζί μας κι αυτό καθιστά τη δεύτερη επιστολή του Πέτρου τόσο επίκαιρη σήμερα όσο ήταν 2000 χρόνια πριν.

Πρακτική εφαρμογή: Είναι βέβαιο πως ως χριστιανοί που ζούμε στον 21ο αιώνα βρισκόμαστε πιο κοντά στον ερχομό του Κυρίου απ' ό,τι οι χριστιανοί του 1ου αιώνα, για τους οποίους γράφτηκε η επιστολή αυτή. Οι ώριμοι χριστιανοί σήμερα είναι ενήμεροι, μέσω της τηλεόρασης και των διαφόρων μέσων μαζικής επικοινωνίας, πως πολλοί απατεώνες παρελαύνουν σαν αληθείς χριστιανοί ηγέτες κι ότι ανώριμοι χριστιανοί έχουν απατηθεί από τις προσποιήσεις τους και τις εσφαλμένες ερμηνείες των Γραφών. Είναι αναγκαίο όλοι οι αναγεννημένοι χριστιανοί να είμαστε καλά θεμελιωμένοι στο λόγο του Θεού ώστε να μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από την πλάνη.

Η ίδια συνταγή για την αύξηση στην πίστη που έδωσε ο Πέτρος (Β' Πέτρου 1:5-11), όταν εφαρμοστεί στη δική μας ζωή θα μας εξασφαλίσει πλούσια είσοδο «στην αιώνια βασιλεία του Κυρίου μας και Σωτήρα Ιησού Χριστού» (Β' Πέτρου 1:10-11). Το θεμέλιο της πίστης μας είναι και θα μένει πάντοτε ο ίδιος λόγος του Θεού που ο Πέτρος κήρυξε.

English



Επισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο Επιστολή Β' Πέτρου
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries