settings icon
share icon

το βιβλίο του Ωσηέ

Συγγραφέας: Το εδάφιο Ωσηέ 1:1 αναγνωρίζει ως συγγραφέα του βιβλίου τον προφήτη Ωσηέ. Πρόκειται για την προσωπική αφήγηση των προφητικών μηνυμάτων προς τον λαό του Θεού και τον κόσμο. Ο Ωσηέ είναι ο μόνος προφήτης του Ισραήλ που άφησε γραπτές προφητείες καταγραμμένες τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Χρονολογία συγγραφής: Ο Ωσηέ, γιος του Βεηρί, προφήτεψε για μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 785 ως το 725 π.Χ. Το βιβλίο γράφτηκε, πιθανότατα, μεταξύ 755 και 725 π.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Ο Ωσηέ έγραψε το βιβλίο για να υπενθυμίσει στους Ισραηλίτες –και σε μας- πως ο Θεός μας είναι Θεός ακλόνητης αγάπης και πιστότητας απέναντι στο λαό Του με τον οποίο συνδέεται με Διαθήκη. Παρά τη διαρκή στροφή του Ισραήλ προς τους ψεύτικους θεούς, η σταθερή αγάπη του Θεού απεικονίζεται μ' έναν ταλαιπωρημένο σύζυγο μιας άπιστης γυναίκας. Το μήνυμα του Ωσηέ αποτελεί προειδοποίηση σ' αυτούς που γυρνούν την πλάτη τους στον Θεό. Η αγάπη του Θεού για το ειδωλολατρικό έθνος του Ισραήλ φανερώνεται μέσω της συμβολικής παρουσίασης του γάμου του Ωσηέ με την Γόμερ, μια πλούσια μεταφορά στο ζήτημα της αμαρτίας, της κρίσης και της αγάπης που συγχωρεί.

Εδάφια-κλειδιά: Ωσηέ 1:2, «Την πρώτη φορά που μίλησε ο Κύριος στον Ωσηέ, του είπε: «Πήγαινε και πάρε γυναίκα σου μια ιερόδουλο κι έτσι, τα παιδιά που θα κάνεις μαζί της δεν θα έχουν καθόλου δικαιώματα. Πράγματι, ο λαός της χώρας ζει σε κατάσταση πορνείας, γιατί απαρνήθηκε εμένα, τον Κύριο». (ΝΜΒ)

Ωσηέ 2:23, «Θα σε σπείρω, Ιζρεέλ, στη χώρα, για να μου κάνεις πολλά παιδιά· θα ελεήσω τη "Μη Ελεημένη", και θα πω στο "Μη Λαό μου": "λαός μου είσ' εσύ". Κι αυτός θα πει: "εσύ είσαι Θεός μου"». (ΝΜΒ)

Ωσηέ 6:6, «Την αγάπη σας θέλω κι όχι θυσίες· να με αναγνωρίσετε για Θεό σας, παρά να μου προσφέρετε ολοκαυτώματα». (ΝΜΒ)

Ωσηέ 14:2-4, «Γύρνα, Ισραήλ, στον Κύριο το Θεό σου, γιατί σκόνταψες εξαιτίας της ανομίας σου. Στον Κύριο γυρίστε, μιλήστε του και πείτε του: «Συγχώρησε την ανομία μας όλη, δέξου το δώρο μας· αντί για ταύρους σού προσφέρουμε τις προσευχές μας: "οι Ασσύριοι δεν μπορούνε να μας σώσουν· τ' άλογα του πολέμου και τις άμαξές μας δε θα τα εμπιστευτούμε πια, και δε θα ονομάζουμε Θεό μας τα έργα που τα φτιάξανε τα χέρια μας, γιατί μόνο κοντά σου ο απροστάτευτος βρίσκει αγάπη"». (ΝΜΒ)

Σύντομη σύνοψη: Το βιβλίο του Ωσηέ μπορεί να χωριστεί σε δύο τμήματα: (1) Το Ωσηέ 1:1-3:5 είναι περιγραφή της μοιχαλίδας γυναίκας συζύγου κι ενός πιστού άνδρα συζύγου, συμβολισμός της απιστίας του Ισραήλ μέσω της ειδωλολατρίας απέναντι στον Θεό, και (2) το Ωσηέ 3:6-14:9 περιλαμβάνει την καταδίκη του Ισραήλ, ιδιαίτερα της Σαμάρειας, εξαιτίας της λατρείας των ειδώλων, και την τελική της αποκατάσταση.

Το πρώτο τμήμα του βιβλίου περιέχει τρία ξεχωριστά ποιήματα που απεικονίζουν πώς ο λαός του Θεού στρεφόταν επανειλημμένα στην ειδωλολατρία. Ο Θεός προστάζει τον Ωσηέ να παντρευτεί την Γόμερ, αλλά μετά τη γέννηση τριών παιδιών, η Γόμερ εγκαταλείπει τον Ωσηέ ένεκα των εραστών της. Η συμβολική έμφαση φαίνεται καθαρά στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου καθώς ο Ωσηέ συγκρίνει τις πράξεις του Ισραήλ με τη στροφή από το γάμο στην πορνεία. Στο δεύτερο τμήμα, ο Ωσηέ κατηγορεί τον Ισραήλ αλλά ακολουθούν οι υποσχέσεις και τα ελέη του Θεού.

Το βιβλίο του Ωσηέ αποτελεί μια προφητική αφήγηση της αδιάκοπης αγάπης του Θεού για τα παιδιά Του. Από την αρχή ύπαρξης του χρόνου, η αγνώμων και ανάξια Δημιουργία είναι αποδέκτης της αγάπης του Θεού, της χάρης και του ελέους Του, ενώ ακόμη παραμένει αδύναμη ν' αποφύγει την κακία της.

Το τελευταίο τμήμα του βιβλίου δείχνει πώς η αγάπη του Θεού αποκαθιστά γι' ακόμη μία φορά τα παιδιά Του, καθώς παραβλέπει τ' αδικήματά τους όταν επιστρέφουν σ' Αυτόν με μετάνοια. Το προφητικό μήνυμα του Ωσηέ προλέγει τον μελλοντικό ερχομό του Μεσσία του Ισραήλ, 700 χρόνια πριν αυτό συμβεί. Υπάρχουν αρκετές αναφορές της Καινής Διαθήκης στο βιβλίο του Ωσηέ.

Προμηνύματα: Το εδάφιο Ωσηέ 2:23 είναι ένα θαυμάσιο προφητικό μήνυμα. Ο Θεός έχει συμπεριλάβει τους εθνικούς (μη Ιουδαίοι) ως παιδιά Του (εν Χριστώ Ιησού), όπως αναφέρεται στο Ρωμαίους 9:25 και Α' Πέτρου 2:10. Οι εθνικοί δεν ήταν αρχικά «λαός του Θεού» αλλά μέσω του ελέους και της χάρης που έχει προσφέρει ο Θεός δια του Ιησού Χριστού, και μέσω της πίστης, έχουμε μπολιαστεί στο δέντρο του λαού Του (Ρωμαίους 11:11-18). Είναι η υπέροχη αλήθεια της Εκκλησίας, που αποκαλείται «μυστήριο» καθώς πριν τον ερχομό του Χριστού, λαός του Θεού θεωρούντο μόνον οι Ιουδαίοι. Όταν ήρθε ο Χριστός, οι Ιουδαίοι σκληρύνθηκαν, κι αυτό θα διαρκέσει «μέχρι που να μπει η ολότητα των εθνικών στη βασιλεία του Θεού» (Ρωμαίους 11:25 — ΛΟΓΟΥ).

Πρακτική εφαρμογή: Το βιβλίο του Ωσηέ μας διαβεβαιώνει για την ανεπιφύλακτη αγάπη του Θεού προς τον λαό Του. Η εικόνα αυτή δείχνει ακόμη πως ο Θεός δυσφημείται και οργίζεται εξαιτίας των πράξεων των παιδιών Του. Πώς γίνεται ένα παιδί που απολαμβάνει αφθονία αγάπης, ελέους και χάρης ν' αντιμετωπίζει έναν Πατέρα με τόση ασέβεια; Και το κάνουμε αυτό επί αιώνες. Καθώς αναλογιζόμαστε το πώς οι Ισραηλίτες έστρεψαν την πλάτη τους στον Θεό, δεν χρειάζεται άλλο να μιλάμε γι' αυτούς γιατί στον καθρέφτη που στεκόμαστε, βλέπουμε την αντανάκλαση εκείνων των Ισραηλιτών.

Πρέπει να θυμόμαστε πόσα πολλά έχει κάνει ο Θεός για μας, ώστε να είμαστε σε θέση να μην απορρίπτουμε Εκείνον που μπορεί και μας δίνει αιώνια, δοξασμένη ζωή αντί για την κόλαση που μας αξίζει. Είναι στοιχειώδες να μάθουμε να σεβόμαστε τον Δημιουργό μας. Ο Ωσηέ μας έχει διδάξει πως όταν αμαρτάνουμε αλλά κατόπιν φανερώνουμε πως η καρδιά μας λυπάται και μετανοεί, ο Θεός θα δείξει την δίχως τέλος αγάπη Του προς εμάς (Α' Ιωάννου 1:9).

English



Επισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο του Ωσηέ
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries