το βιβλίο του Ιωήλ
Συγγραφέας: Το βιβλίο αναφέρει πως συγγραφέας του είναι ο προφήτης Ιωήλ (Ιωήλ 1:1).Χρονολογία συγγραφής: Το βιβλίο του Ιωήλ γράφτηκε, πιθανότατα, μεταξύ 835 και 800 π.Χ.
Σκοπός της συγγραφής: Το πλαίσιο του βιβλίου είναι ο Ιούδας που έχει καταστραφεί από εισβολή ακρίδων. Οι ακρίδες καταστρέφουν τα πάντα -τα χωράφια των σιτηρών, τους αμπελώνες, τους κήπους και τα δέντρα. Ο Ιωήλ περιγράφει, συμβολικά, τις ακρίδες σαν ένα ανθρώπινο στρατό που παρελαύνει, και το βλέπει αυτό ως θεϊκή κρίση που πέφτει πάνω στο έθνος εξαιτίας των αμαρτιών του. Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από την αναφορά δύο σπουδαίων γεγονότων. Το πρώτο είναι η εισβολή των ακρίδων και το δεύτερο, η έκχυση του Αγίου Πνεύματος. Η αρχική εκπλήρωση αυτού του γεγονότος αναφέρεται από τον απόστολο Πέτρο στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων (κεφ. 2) όπου συνέβη την ημέρα της Πεντηκοστής.
Εδάφια-κλειδιά: Ιωήλ 1:4, «Ό,τι άφησαν οι νεαρές ακρίδες, το 'φαγαν οι άλλες, οι φτερωτές· ό,τι άφησαν εκείνες, το έφαγαν οι κάμπιες· κι ό,τι κι οι κάμπιες άφησαν, το έφαγαν οι νύμφες.» (ΝΜΒ)
Ιωήλ 2:25, «Ο Κύριος λέει: «Θα σας αποζημιώσω γι' αυτά που έφαγαν οι φτερωτές ακρίδες, οι κάμπιες, οι νύμφες κι οι νεαρές ακρίδες, το μεγάλο μου στράτευμα που έστειλα εναντίον σας.» (ΝΜΒ)
Ιωήλ 2:28, «Λέει ακόμα ο Κύριος: «Μετά απ' αυτά τα γεγονότα, το Πνεύμα μου πλουσιοπάροχα θα το χαρίσω σε κάθε άνθρωπο. Έτσι, οι γιοι κι οι θυγατέρες σας θα κηρύξουν το μήνυμά μου, οι γέροντές σας θεϊκά όνειρα θα δουν, κι οι νέοι σας οράματα.» (ΝΜΒ)
Σύντομη σύνοψη: Μία τρομερή πληγή από ακρίδες ακολουθείται από έναν φοβερό λιμό σε ολόκληρη τη χώρα. Για τον Ιωήλ αυτά τα γεγονότα αποτελούν καταλύτη για να προειδοποιήσει τον Ιούδα. Αν δεν μετανοήσει ο λαός γρήγορα και ειλικρινά, εχθρικοί στρατοί θα «καταβροχθίσουν» τη χώρα όπως έκαναν τα φυσικά στοιχεία. Ο Ιωήλ απευθύνεται σ' όλο τον λαό και τους ιερείς της χώρας, να νηστέψουν και ταπεινωθούν καθώς εκζητούν τη συγχώρεση του Θεού. Αν ανταποκριθούν, θ' ανανεωθούν με πνευματικές και υλικές ευλογίες που θα έρθουν σ' όλο το έθνος. Η ημέρα του Κυρίου, όμως, πλησιάζει. Τότε, η επιδρομή των ακρίδων θα μοιάζει με σκνίπες, καθώς η κρίση Του θα πέσει σε όλα τα έθνη.
Το κύριο θέμα του βιβλίου του Ιωήλ είναι η Ημέρα του Κυρίου, μια ημέρα οργής και κρίσης Θεού. Αυτή είναι η Ημέρα κατά την οποία ο Θεός αποκαλύπτει τις ιδιότητες της οργής, της δύναμης και της αγιότητας Του και είναι μια Ημέρα πραγματικά φοβερή για τους εχθρούς Του. Στο πρώτο κεφάλαιο, η χώρα βιώνει ιστορικά την Ημέρα του Κυρίου δεχόμενη την πληγή των ακρίδων. Το κεφάλαιο 2:1-17, είναι ένα μεταβατικό κεφάλαιο στο οποίο ο Ιωήλ χρησιμοποιεί την μεταφορική έννοια της επιδρομής των ακρίδων και της ξηρασίας για ν' ανανεώσει το κάλεσμα σε μετάνοια. Στα κεφάλαια 2:18-3:21, περιγράφει την Ημέρα του Κυρίου με εσχατολογικούς όρους και απαντά στο κάλεσμα για μετάνοια με προφητείες φυσικής αποκατάστασης (2:21-27), πνευματικής αναζωπύρωσης (2:28-32) και εθνικής αποκατάστασης (3:1-21).
Προμηνύματα: Όποτε η Παλαιά Διαθήκη μιλάει για κρίση εξαιτίας αμαρτίας, είτε προσωπικής είτε εθνικής, προμηνύεται η έλευση του Ιησού Χριστού. Οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης επανειλημμένα προειδοποιούσαν τον Ισραήλ να μετανοήσει, αλλά ακόμα και αν το έκανε, η μετάνοιά τους περιοριζόταν στην τήρηση του Νόμου και των καλών έργων. Οι θυσίες που τελούνταν στο Ναό δεν ήταν τίποτε άλλο από μια σκιά της υπέρτατης θυσίας, που προσφέρθηκε μια για πάντα, και που έλαβε χώρα πάνω στο σταυρό (Εβραίους 10:10). Ο Ιωήλ μας λέει πως η υπέρτατη κρίση του Θεού, που θα πραγματοποιηθεί την Ημέρα του Κυρίου, θα είναι «μεγάλη και φοβερή, ποιος θα μπορέσει να την υπομείνει;» (Ιωήλ 2:11). Η απάντηση είναι πως εμείς, μόνοι μας, δεν θα μπορέσουμε να υπομείνουμε μια τέτοια στιγμή. Αν όμως έχουμε θέσει την πίστη μας στον Χριστό, που έκανε εξιλασμό των αμαρτιών μας, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε την Ημέρα της Κρίσης.
Πρακτική εφαρμογή: Χωρίς μετάνοια, η κρίση θα είναι αυστηρή, εντελής και σίγουρη. Η εμπιστοσύνη μας δεν πρέπει να τίθεται στα γήινα αγαθά αλλά πάνω στον Κύριο και Θεό μας. Ο Θεός, ενίοτε, μπορεί να χρησιμοποιεί φυσικά στοιχεία, στενοχώριες ή άλλα συνηθισμένα περιστατικά για να μας φέρει κοντύτερα σ' Αυτόν. Μέσα στη χάρη και το έλεος Του, έχει παράσχει το τέλειο σχέδιο για την σωτηρία μας –τον Ιησού Χριστό, που σταυρώθηκε για τις αμαρτίες μας και αντάλλαξε την αμαρτία μας με την τέλεια δικαιοσύνη Του (Β' Κορινθίους 5:21). Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Η κρίση του Θεού θα έρθει γρήγορα, σαν κλέφτης μέσα στην νύχτα (Α' Θεσσαλονικείς 5:2), και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Σήμερα είναι η ημέρα της σωτηρίας (Β' Κορινθίους 6:2). «Ζητάτε τον Κύριο, ενόσω μπορεί να βρεθεί· επικαλείστε αυτόν, ενόσω είναι κοντά. Ο ασεβής ας εγκαταλείπει τον δρόμο του, και ο άδικος τις βουλές του· κι ας επιστρέψει στον Κύριο και θα τον ελεήσει· και στον Θεό μας, για τον λόγο ότι αυτός θα συγχωρήσει άφθονα.» (Ησαΐας 55:6-7) Μόνο λαμβάνοντας τη σωτηρία που χαρίζει ο Θεός μπορούμε να ξεφύγουμε από την οργή Του κατά την Ημέρα του Κυρίου.
English
Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα
Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα
το βιβλίο του Ιωήλ