Ερώτηση
Σε ποιο έτος πέθανε ο Ιησούς;
Απάντηση
Ο θάνατος του Ιησού και η ανάσταση που ακολούθησε, είναι τα δύο πλέον σημαντικά γεγονότα από τη Δημιουργία του κόσμου. Ο Θεός, δια του σωματικού θανάτου του Χριστού, συμφιλίωσε με τον εαυτό Του εκείνους που ήταν αποξενωμένοι από Αυτόν ένεκα της αμαρτίας, για να τους παραστήσει μπροστά του αγίους, χωρίς ψεγάδι και χωρίς κατηγορία (Κολοσσαείς 1:21–22). Ο Θεός σύμφωνα με το πολύ Του έλεος μας αναγέννησε σε μια ζωντανή ελπίδα δια της ανάστασης του Ιησού Χριστού (Α΄ Πέτρου 1:3). Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα καταγραμμένα γεγονότα, η Αγία Γραφή δεν μας αναφέρει την ακριβή ημερομηνία του θανάτου του Χριστού. Μπορούμε όμως να την υπολογίσουμε με αρκετή δόση ακρίβειας.
Αν και η ιστορία του κόσμου μας είναι χωρισμένη σε προ Χριστού και μετά Χριστόν, ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε, πραγματικά, μεταξύ των ετών 6 και 4 π.Χ. Καταλήγουμε στο χρονολογικό αυτό πλαίσιο βασισμένοι στον θάνατο του Ηρώδη του Μέγα, που ήταν προκουράτορας της Ιουδαίας από το 47 π.Χ. μέχρι που πέθανε, το 4 π.Χ. Ήταν μετά τον θάνατο του Ηρώδη που ειπώθηκε στον Ιωσήφ και τη Μαριάμ να επιστρέψουν με τον Ιησού από την Αίγυπτο στο Ισραήλ (Ματθαίος 2:19).
Ένας αριθμός παραγόντων μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε το έτος θανάτου του Χριστού. Γνωρίζουμε ότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής άρχισε τη διακονία του το 26 μ.Χ., με βάση την ιστορική καταγραφή του Λουκάς 3:1. Ο Χριστός άρχισε, πιθανόν, τη διακονία Του λίγο μετά την έναρξη της διακονίας του Ιωάννη. Ο Ιησούς διακόνησε τα επόμενα τρεισήμισι χρόνια, περίπου. Έτσι, το τέλος της διακονίας Του θα ήταν περί το 29-30 μ.Χ.
Είναι γνωστό ότι ο Πόντιος Πιλάτος ήταν ηγεμόνας στην Ιουδαία από το 26 έως το 36 μ.Χ. Η σταύρωση έλαβε χώρα τις ημέρες του Πάσχα (Μάρκος 14:12). Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με αστρονομικά δεδομένα (το ιουδαϊκό ημερολόγιο ήταν βασισμένο στην κίνηση της σελήνης), στενεύει το πεδίο σε δύο ημερομηνίες – 7 Απριλίου του 30 μ.Χ. και 3 Απριλίου του 33 μ.Χ. Υπάρχουν επιχειρήματα ερευνητών που υποστηρίζουν και τις δύο χρονολογίες. Η δεύτερη (33 μ.Χ.) απαιτεί μια μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας διακονία του Χριστού, όπως και μεταγενέστερη έναρξη της. Η πρώτη χρονολογία (30 μ.Χ.) ταιριάζει περισσότερο με ό,τι συμπεραίνουμε για την έναρξη της διακονίας του Χριστού από το Λουκάς 3:1.
Πολλά έχουν συμβεί στην παγκόσμια σκηνή από την εποχή του Χριστού, αλλά τίποτα δεν έχει ποτέ επισκιάσει τη σπουδαιότητα και σημασία αυτού που συνέβηκε το 30 μ.Χ. – τον θάνατο και την ανάσταση του Σωτήρα του κόσμου.
English
Σε ποιο έτος πέθανε ο Ιησούς;