Ερώτηση
Πού βρίσκεται η κόλαση; Ποια είναι η τοποθεσία της κόλασης;
Απάντηση
Διάφορες θεωρίες σχετικά με την τοποθεσία της κόλασης έχουν διατυπωθεί. Μια παραδοσιακή άποψη είναι πως η κόλαση βρίσκεται στο κέντρο της γης. Άλλοι προτείνουν ότι η κόλαση βρίσκεται στο μακρινό διάστημα σε μια μαύρη τρύπα. Στην Παλαιά Διαθήκη, η λέξη που κάποιες φορές μεταφράζεται «κόλαση» είναι Σεόλ· στην Καινή Διαθήκη αποδίδεται ως Άδης (που σημαίνει «αόρατος») και γέεννα («η κοιλάδα του Εννόμ»). Η λέξη Σεόλ μεταφράζεται επίσης ως «λάκκος» και «τάφος». Οι λέξεις Σεόλ και Άδης αναφέρονται σε προσωρινή κατοικία των νεκρών πριν την κρίση (Ψαλμός 9:17, Αποκάλυψη 1:18). Η γέεννα αναφέρεται στην αιώνια κατάσταση τιμωρίας των ασεβών ανθρώπων (Μάρκος 9:43).
Η ιδέα ότι η κόλαση βρίσκεται μέσα στη γη, ίσως στο κέντρο της, προέρχεται από περικοπές, όπως Λουκάς 10:15: «Και εσένα, Καπερναούμ, που υψώθηκες μέχρι τον ουρανό, θα σε κατεβάσουν μέχρι τον άδη». Επίσης, στο Α΄ Σαμουήλ 28:13-15, το μέντιουμ της Εν-δωρ βλέπει το πνεύμα του Σαμουήλ «ν' ανεβαίνει από τα βάθη της γης» (ΝΜΒ). Θα πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι καμία από αυτές τις περικοπές δεν αναφέρεται στη γεωγραφική τοποθεσία της κόλασης. Το «κατέβασμα» της Καπερναούμ είναι προφανώς μια αναφορά στην καταδίκη της παρά στη φυσική κατεύθυνση. Και το όραμα του μέντιουμ ήταν απλά τούτο: ένα όραμα.
Στο Εφεσίους 4:9 λέει ότι πριν ανέβει ο Χριστός στον Ουρανό, «και κατέβη εις τα κατώτερα [μέρη] της γης». Μερικοί χριστιανοί εκλαμβάνουν τη φράση αυτή ως αναφορά στην κόλαση, όπου ο Χριστός, όπως λένε, διέμεινε το χρονικό διάστημα μεταξύ του θανάτου Του και της ανάστασής Του. Μια άλλη, όμως, απόδοση δίνει το νόημα πως ο Χριστός απλά κατέβηκε, δηλαδή ήρθε στη γη. Είναι μια αναφορά στην ενσάρκωσή Του και όχι στο πού βρέθηκε όταν πέθανε.
Η ιδέα ότι η κόλαση βρίσκεται κάπου στο μακρινό διάστημα, πιθανώς σε μια μαύρη τρύπα, βασίζεται στη γνώση ότι οι μαύρες τρύπες είναι τόποι μεγάλης θερμότητας και πίεσης από τις οποίες τίποτα, ούτε το φως, δεν μπορεί να ξεφύγει. Μια άλλη σκέψη είναι ότι ίδια η γη θα είναι η «λίμνη της φωτιάς» για την οποία κάνει λόγο η Αποκάλυψη 20:10-15. Όταν η γη καταστραφεί από φωτιά (Β΄ Πέτρου 3:10, Αποκάλυψη 21:1), σύμφωνα με μια θεωρία, ο Θεός θα χρησιμοποιήσει αυτήν την καμένη σφαίρα ως τόπο βασάνων για τους ασεβείς. Αλλά πρόκειται μόνο για απλή υπόθεση.
Καταλήγοντας, οι Γραφές δεν μας δίνουν τη γεωλογική (ή κοσμολογική) τοποθεσία της κόλασης. Η κόλαση είναι ένας πραγματικός τόπος πραγματικών βασάνων αλλά δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται. Μπορεί η κόλαση να είναι μια φυσική τοποθεσία στο σύμπαν ή μπορεί ν' αποτελεί μια τελείως διαφορετική «διάσταση». Όποια και αν είναι η πραγματικότητα, η τοποθεσία της κόλασης είναι ζήτημα λιγότερο σημαντικό από εκείνο της ανάγκης ν' αποφύγουμε την παρουσία μας εκεί.
English
Πού βρίσκεται η κόλαση; Ποια είναι η τοποθεσία της κόλασης;