settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί πρέπει να εμπιστευθώ την Αγία Γραφή;

Απάντηση


Η Αγία Γραφή περιέχει ισχυρισμούς σχετικά με τη Δημιουργία του σύμπαντος, τη φύση του Θεού που δημιούργησε το σύμπαν και το εξουσιάζει, και τη φύση του ανθρώπινου γένους. Αν οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αληθείς, τότε η Αγία Γραφή είναι το σπουδαιότερο βιβλίο στην ιστορία του ανθρώπινου γένους. Εάν η Γραφή είναι αληθής, τότε κρατάει τις απαντήσεις των μεγαλυτέρων ερωτηματικών της ζωής: «Από πού έρχομαι;», «Γιατί βρίσκομαι εδώ;» και «Τι θα συμβεί όταν πεθάνω;». Η σημαντικότητα του μηνύματος της Γραφής απαιτεί να επιδείξουμε δίκαιη θεώρηση, και μπορούμε να παρατηρήσουμε και να εξετάσουμε το αληθές του μηνύματός της, το οποίο αντέχει τη διερεύνηση.

Οι συγγραφείς της Αγίας Γραφής ισχυρίζονται ότι οι Γραφές συνιστούν αυτόν τον λόγο του Θεού. Ο απόστολος Παύλος γράφει πως «όλη η γραφή είναι θεόπνευστη» (Β΄ Τιμόθεον 3:16). Αυτό σημαίνει πως όλα τα λόγια που γράφτηκαν στα αρχικά κείμενα των Γραφών πηγάζουν από το στόμα του Θεού, πριν καν φτάσουν στο νου και την πένα των βιβλικών συγγραφέων. Ο απόστολος Πέτρος γράφει, επίσης, πως «δεν ήρθε ποτέ προφητεία από θέλημα ανθρώπου, αλλά οδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα μίλησαν οι άγιοι άνθρωποι του Θεού» (Β΄ Πέτρου 1:21). Η φράση «οδηγούμενοι» (στο αρχικό κείμενο είναι «φερόμενοι») είναι ενδεικτική ενός καταρτιού που ο άνεμος το ωθεί σε κίνηση. Αυτό σημαίνει ότι οι Γραφές πηγάζουν από το Άγιο Πνεύμα. Η Γραφή δεν οφείλει την ύπαρξή της στον άνθρωπο αλλά είναι έργο του Θεού και ενέχει την εξουσία του Θεού.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να μην επιτρέψουμε στην κυκλική λογική να καταστεί η δικαίωση της εμπιστοσύνης μας στην Αγία Γραφή. Δεν μπορούμε να λέμε πως πρέπει κάποιος να εμπιστεύεται τη Γραφή απλά και μόνο διότι η Γραφή λέει πως πρέπει να γίνει πιστευτή. Αν, όμως, οι ισχυρισμοί περί της αλήθειας της Γραφής επιβεβαιώνονται, όποτε είναι δυνατό να εξετάσουμε την εγκυρότητά της, ή οποτεδήποτε αποδεικνύεται αληθής μέσω ιστορικών και επιστημονικών ανακαλύψεων, τότε οι εσωτερικοί ισχυρισμοί της Γραφής περί της αξιοπιστίας της γίνονται περισσότερο πειστικοί. Οι εσωτερικές αποδείξεις συνεργάζονται με τις εξωτερικές.

Η εσωτερική απόδειξη της εγκυρότητας των Γραφών παρέχει πολλά πειστικά επιχειρήματα υπέρ του γιατί πρέπει κάποιος να τις εμπιστεύεται. Πρώτον, το μοναδικό μήνυμα της Γραφής είναι αυτό που την ξεχωρίζει από άλλα θρησκευτικά κείμενα. Η Γραφή, για παράδειγμα, διδάσκει πως οι άνθρωποι είναι κακοί εκ γενετής και αξίζουν τον αιώνιο θάνατο. Αν ο άνθρωπος ήταν υπεύθυνος για το περιεχόμενο της Γραφής, η θεώρηση της ανθρωπότητας δεν θα ήταν τόσο σκοτεινή —τείνουμε να φτιάχνουμε μια όμορφη εικόνα για τους εαυτούς μας. Η Γραφή, επίσης, διδάσκει πως οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για ν' απαλλαγούν από τη φυσική τους κατάσταση. Κι αυτό, επίσης, αντιτίθεται στην ανθρώπινη υπερηφάνεια.

Η ενότητα του βιβλικού μηνύματος είναι ένας ακόμη λόγος που αιτιολογεί το γιατί πρέπει κάποιος να εμπιστεύεται τη Γραφή. Η Αγία Γραφή γράφτηκε σε μια περίοδο που ξεπερνάει τα 1.500 χρόνια, από τουλάχιστον 40 συγγραφείς, οι περισσότεροι των οποίων δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον και προέρχονταν από διάφορα κοινωνικά στρώματα (βασιλιάς, ψαράς, τελώνης, βοσκός, κ.λπ.). Η Γραφή γράφτηκε σε διάφορα περιβάλλοντα (έρημο, φυλακή, βασιλική αυλή, κ.λπ.). Χρησιμοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές γλώσσες για να γραφτεί η Αγία Γραφή, και παρά το γεγονός ότι πραγματεύεται επίμαχα θέματα, μεταφέρει ένα αρμονικό μήνυμα. Οι συνθήκες που περιβάλλουν τη συγγραφή της Γραφής φαίνεται να εγγυώνται τη δυνατότητα εμφάνισης σφαλμάτων· κι όμως το μήνυμα από τη Γένεση ως την Αποκάλυψη είναι παραδόξως συνεπές.

Ένας άλλος λόγος που συμβάλλει στο να εμπιστευθεί κάποιος τη Γραφή είναι η ακρίβειά της. Η Γραφή δεν πρέπει να συγχέεται με τα επιστημονικά εγχειρίδια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ασχολείται με ζητήματα επιστημονικής φύσης. Ο κύκλος του νερού καταγράφηκε στη Γραφή αιώνες πριν καταστεί επιστημονική ανακάλυψη. Σε κάποιες περιπτώσεις η επιστήμη και η Γραφή φαίνεται να αντικρούονται μεταξύ τους. Με την πρόοδο της επιστήμης, οι επιστημονικές θεωρίες έχουν αποδειχθεί εσφαλμένες και η Γραφή σωστή. Για παράδειγμα, αποτελούσε καθιερωμένη ιατρική πρακτική η αφαίμαξη προκειμένου να θεραπεύσουν κάποια αρρώστια. Πολλοί άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της υπερβολικής απώλειας αίματος. Γνωρίζουν, σήμερα, οι επαγγελματίες Υγείας πως η αφαίμαξη ως τρόπος θεραπείας πολλών ασθενειών είναι αντιδεοντολογική. Η Γραφή δίδασκε πάντοτε πως «η ζωή της σάρκας είναι στο αίμα» (Λευιτικό 17:11).

Οι ισχυρισμοί αλήθειας της Αγίας Γραφής αναφορικά με την παγκόσμια ιστορία έχουν, επίσης, επιβεβαιωθεί. Οι σκεπτικιστές συνήθιζαν να ασκούν κριτική στη Γραφή για την αναφορά της στον λαό των Χετταίων (π.χ., Β΄ Βασιλέων 7:6). Η παντελής έλλειψη αρχαιολογικής μαρτυρίας που θα υποστήριζε την ύπαρξη πολιτισμού των Χετταίων, αναφερόταν συχνά ως απόδειξη ενάντια στην αλήθεια των Γραφών. Το 1876, όμως, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μαρτυρίες υπέρ της ύπαρξης του έθνους των Χετταίων, και έως τις αρχές του 20ου αιώνα αποτελούσε κοινή γνώση πως το έθνος των Χετταίων ήταν τεράστιο και ανάλογη η επιρροή του στον αρχαίο κόσμο.

Η επιστημονική και ιστορική ακρίβεια της Γραφής αποτελεί σημαντική απόδειξη της αξιοπιστίας της αλλά επιπρόσθετα η Γραφή περιέχει εκπληρωμένες προφητείες. Κάποιοι βιβλικοί συγγραφείς πρόβλεψαν μελλοντικά γεγονότα αιώνες πριν αυτά συμβούν. Θα ήταν εκπληκτικό αν κάποιο από τα προγραφθέντα γεγονότα γινόταν πραγματικότητα. Η Γραφή όμως αναφέρει πάρα πολλές προφητείες. Κάποιες από αυτές πραγματοποιήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα (ο Αβραάμ και η Σάρρα απόκτησαν γιο, ο Πέτρος αρνήθηκε τον Χριστό τρεις φορές, ο Παύλος έδωσε μαρτυρία για τον Ιησού στη Ρώμη, κ.λπ.). Άλλες προφητείες επαληθεύτηκαν εκατοντάδες χρόνια αργότερα. Οι 300 μεσσιανικές προφητείες που εκπληρώθηκαν στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, δεν θα μπορούσαν λογικά να πραγματοποιηθούν από έναν άνθρωπο, εκτός εάν επενέβαινε μια ανώτερη δύναμη. Συγκεκριμένες προφητείες, όπως ο τόπος γέννησης του Χριστού, διάφορες ενέργειες, ο τρόπος θανάτου και η ανάσταση Του δείχνουν την υπερφυσική ακρίβεια των Γραφών.

Όταν η Γραφή δοκιμάζεται, αποδεικνύεται αληθής σε κάθε περιοχή. Η αλήθεια της, επίσης, εκτείνεται στον πνευματικό χώρο. Αυτό σημαίνει πως όταν η Γραφή αναφέρει πως υπήρχε το έθνος των Χετταίων, μπορούμε να πιστέψουμε πως υπήρχαν οι Χετταίοι, και όταν η Γραφή διδάσκει ότι «όλοι αμάρτησαν» (Ρωμαίους 3:23) και ότι «ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος» (Ρωμαίους 6:23), τότε πρέπει να το πιστέψουμε. Και όταν η Γραφή μας λέει ότι «ο Θεός δείχνει τη δική του αγάπη σε μας, επειδή ενώ εμείς ήμασταν ακόμα αμαρτωλοί, ο Χριστός πέθανε για χάρη μας» (Ρωμαίους 5:8), και ότι «όποιος πιστεύει σ' αυτόν (τον Ιησού) δεν θα χαθεί αλλά θα έχει αιώνια ζωή» (Ιωάννης 3:16), τότε μπορούμε και πρέπει να το πιστέψουμε.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί πρέπει να εμπιστευθώ την Αγία Γραφή;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries