settings icon
share icon
Ερώτηση

Αν ο γάμος είναι τόσο δύσκολος, γιατί θα πρέπει ακόμη και να τον λαμβάνω υπ’ όψιν;

Απάντηση



«Ο γάμος ας είναι τίμιος σε όλα…» (Εβραίους 13:4). Ο βιβλικός γάμος που συνάπτεται μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας με δέσμευση αγάπης που κρατάει σε όλη τους την ζωή, αποτελεί έναν έντιμο και θείο θεσμό. Οι τάσεις έρχονται και φεύγουν και ο κόσμος έχει τις προτιμήσεις του, αλλά το σχέδιο τού Θεού για τον γάμο εξακολουθεί ν’ αποτελεί το θεμέλιο τής κοινωνίας.

Κάποιοι άνθρωποι χάνουν, δυστυχώς, την πίστη τους στον γάμο ως θεσμό. Μερικοί, ακόμη κι εκείνοι που ομολογούν πως είναι χριστιανοί, δυσφημούν τον γάμο ως να είναι «παιχνίδι ανόητων» που είναι μοιραίο να καταλήξει σε λύπη. Μερικοί παίρνουν την απογοητευτική θεώρηση, πως το να δεσμευτείς για όλη σου την ζωή είναι απερίσκεπτο, καθώς το άλλο πρόσωπο πρόκειται ν’ αλλάξει — δεν γνωρίζουμε πώς θα είναι ο/η σύζυγός μας σε είκοσι, ή ακόμη και σε πέντε, χρόνια. Μπορεί να είναι ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος — οφείλουμε να είμαστε προσκολλημένοι στις υποσχέσεις που δώσαμε στην νιότη μας;

Αν ο σκοπός τού γάμου ήταν να ικανοποιήσει μόνον τις προσωπικές επιθυμίες ενός άνδρα ή μιας γυναίκας, τότε και μόνον τότε, η περιγραφή τού αγίου γάμου ως «ανόητου» θα μπορούσε να ισχύει. Αλλά ο θείος γάμος δεν είναι εγωκεντρικός. Η υπόσχεση που δίνουμε στον γάμο μας δεν αφορά την δια βίου δέσμευσή μας να λαμβάνουμε αγάπη. Δίνουμε υπόσχεση να δίνουμε αγάπη. Ο γάμος είναι μια δέσμευση ν’ αγαπάμε σε όλη μας την ζωή. Είναι η αποφασιστικότητα να ζήσουμε προς όφελος τού/τής συζύγου, να σταθούμε δίπλα και πίσω από το αγαπημένο μας πρόσωπο· να δίνουμε και να δίνουμε και να δίνουμε, ακόμη και ως το σημείο να δώσουμε την ίδια μας την ζωή (Εφεσίους 5:25).

Η πλέον θεμελιώδης αλήθεια είναι ότι τον γάμο δεν τον επινόησε ο άνθρωπος αλλά ο Θεός. Όταν ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο ως άνδρα και γυναίκα, τους τοποθέτησε στην Εδέμ και τους ένωσε με τον γάμο, είχε έναν σκοπό κατά νου. Ο πλέον βασικός σκοπός ήταν να έρθουν στην ύπαρξη κι άλλοι άνθρωποι που θα έφερναν το όνομα τού Θεού και θ’ αντανακλούσαν την εικόνα Του (Γένεση 1:26-28, 2:22-24). Ο πολλαπλασιασμός τών ανθρώπων ήταν η πρώτη εντολή τού Θεού για το ενωμένο ζευγάρι Αδάμ και Εύας. Ο γάμος, ο πρώτος και ουσιαστικότερος θεσμός τού Θεού, έχει σχεδιαστεί ν’ αποτελεί το θεμέλιο τής οικογενειακής μονάδας.

Προκειμένου το ανθρώπινο είδος ν’ αντανακλά σωστά και πλήρως ολόκληρη την εικόνα τού Θεού, ο Θεός τούς δημιούργησε σε δύο γένη, «αρσενικό και θηλυκό» (Γένεση 1:27). Η πλήρης αντανάκλαση τού χαρακτήρα τού Θεού στο ανθρώπινο είδος απαιτεί και τα δύο γένη, τον άνδρα και την γυναίκα. Ο γάμος είναι το μέσον δια του οποίου τα δύο γένη συνδέονται με τον πλέον στενό τρόπο. Όταν ένας άνδρας και μια γυναίκα ενώνονται δια του γάμου, αντανακλούν μαζί την εικόνα τού Χριστού και της εκκλησίας (Εφεσίους 5:22-32). Ο γάμος είναι κάτι πολύ περισσότερο από ρομαντική ευτυχία ή συντροφικότητα ή σεξουαλική συνεύρεση.

Οι πιστοί βρίσκουν αληθινή χαρά στην συζυγική συνεργασία μεταξύ τους όταν ο Θεός είναι ο οδηγός τους. Ναι, ο μήνας τού μέλιτος θα τελειώσει. Ναι, και οι δύο σύζυγοι θ’ αποδείξουν πως είναι κάπως διαφορετικοί απ’ ό,τι φαίνονταν πως ήταν κατά την περίοδο τής γνωριμίας τους. Ναι, νωρίτερα ή αργότερα και οι δύο σύζυγοι θ’ απογοητευτούν σε κάτι σχετικά με τον/την σύντροφό τους. Ναι, οι άνθρωποι αλλάζουν και δεν αλλάζουν πάντοτε προς το καλύτερο. Αλλά ο Θεός είχε μια καλή ιδέα όταν επινόησε τον γάμο — όλα ήταν «πολύ καλά», σύμφωνα με το Γένεση 1:31. Ο Θεός, προσέτι, χρησιμοποιεί τον γάμο ως μεταφορά για την σχέση Του με τον λαό Του (Ωσηέ 2:19-20).

Ο γάμος θ’ αποκαλύψει τις αδυναμίες κάθε συζύγου. Θα έρθουν δοκιμασίες και προκλήσεις. Η δύναμη τών υποσχέσεων θα δοκιμαστεί. Αλλά ζούμε με την πίστη (Β΄ Κορινθίους 5:7). Ο γάμος είναι ο θεσμός τού Θεού για το ανθρώπινο είδος. Αν τον επινόησε, αν τον σχεδίασε να πραγματοποιήσει τους σκοπούς Του, αν ο Ιδιος βρίσκεται μέσα σ’ αυτόν, τότε είναι καλός. Δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα τού γάμου. Τελικώς, ικανοποίηση σ’ αυτόν τον κόσμο βρίσκουν αυτοί που δίνουν και όχι αυτοί που παίρνουν (Πράξεις 20:35). Εκείνοι που με την χάρη τού Θεού μιμούνται το δόσιμο τού Χριστού που θυσίασε τον εαυτό Του, θα διαπιστώσουν πως ο γάμος είναι καλός. Κάτι θα κοστίσει — θα κοστίσει, πραγματικά, τα πάντα! Αλλά είναι στην προσφορά τού εαυτού μας που βρίσκουμε το ύψιστο νόημα τής ζωής τού Χριστού.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι όλοι οι πιστοί πρέπει να συνάπτουν γάμο. Ο Θεός γνωρίζει πως είναι καλύτερο για μερικούς να ζήσουν άγαμοι, και κάποιες περιστάσεις καθιστούν τον γάμο ανεπιθύμητο. Δες Α΄ Κορινθίους, κεφάλαιο 7. Ο/η άγαμος αγαπάει με αυτοθυσία με άλλους τρόπους και αντανακλά τον χαρακτήρα τού Θεού. Ο γάμος δεν είναι για όλους, αλλά ο γάμος καθ’ εαυτός αποτελεί θεϊκό θεσμό που πρέπει να εκτιμάται.

Ο γάμος δεν πρέπει να είναι μίζερος, και δεν θα είναι αν αντιληφθούμε τι ο Θεός σκοπεύει να είναι ο γάμος κι ακολουθήσουμε τις οδηγίες Του. Ενας θείος, βιβλικός γάμος προσφέρει ευκαιρίες μιας ζωής για δύο ανθρώπους να ευλογήσουν ο ένας τον άλλον και την οικογένειά τους στο όνομα τού Ιησού Χριστού. Ο Κύριος ευλόγησε τον γάμο τών φίλων Του στην Κανά με την πρόσχαρη στήριξή Του (Ιωάννης 2:1-5), και εξακολουθεί σήμερα να ευλογεί την συζυγική ένωση.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Αν ο γάμος είναι τόσο δύσκολος, γιατί θα πρέπει ακόμη και να τον λαμβάνω υπ’ όψιν;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries