Ερώτηση
Γιατί πρέπει να διαβάζουμε / μελετάμε την Αγία Γραφή;
Απάντηση
Για να το πούμε απλά, πρέπει να διαβάζουμε και να μελετάμε την Αγία Γραφή επειδή είναι ο Λόγος του Θεού για μας. Η Β` Τιμόθεο 3:16 δηλώνει ότι η Αγία Γραφή είναι «θεόπνευστη». Με άλλα λόγια, είναι ο Λόγος του Θεού για μας. Υπάρχουν τόσες ερωτήσεις που έχουν διατυπώσει οι φιλόσοφοι και οι άνθρωποι που ο Θεός μας έχει δώσει τις απαντήσεις στην Αγία Γραφή: Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής; Από πού προέρχομαι; Υπάρχει ζωή μετά το θάνατο; Τι συμβαίνει μετά το θάνατο; Πώς μπορώ να πάω στον ουρανό; Γιατί ο κόσμος είναι γεμάτος κακό; Γιατί δυσκολεύομαι να κάνω το καλό; Εκτός από αυτές τις «μεγάλες» ερωτήσεις, δίνει ένα σωρό πρακτικές συμβουλές για θέματα όπως: Τι ψάχνω σε ένα σύντροφο; Πώς μπορώ να έχω ένα επιτυχημένο γάμο; Πώς μπορώ να είμαι καλός φίλος; Πώς μπορώ να είμαι καλός γονέας; Τι είναι επιτυχία και πως μπορώ να την κατορθώσω; Πώς μπορώ να αλλάξω; Τι μετράει πραγματικά στη ζωή; Πώς μπορώ να ζω ώστε να μη κοιτάζω πίσω με τύψεις; Πώς μπορώ να ευχαριστήσω το Θεό; Πώς μπορώ να κερδίσω συγχώρηση; Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω νικηφόρα τις άδικες καταστάσεις και τα άσχημα γεγονότα της ζωής;
Πρέπει να διαβάζουμε και να μελετάμε την Αγία Γραφή γιατί είναι εντελώς αξιόπιστη, χωρίς λάθη. Η Αγία Γραφή είναι μοναδική ανάμεσα στα άλλα ονομαζόμενα «άγια βιβλία» στο ότι δεν δίνει απλώς ηθικές διδασκαλίες και λέει, «εμπιστέψου με». Αλλά μάλλον μας δίνει την ικανότητα να τη δοκιμάζουμε εξετάζοντας τις εκατοντάδες λεπτομερείς προφητείες, εξετάζοντας τις ιστορικές αφηγήσεις που καταγράφει, και εξετάζοντας τα σχετικά επιστημονικά γεγονότα. Αυτοί που λένε ότι η Αγία Γραφή έχει λάθη έχουν τα αυτιά τους κλειστά στην αλήθεια. Ο Ιησούς κάποτε ρώτησε τι είναι ευκολότερο να πω, «σου συγχωρούνται οι αμαρτίες», ή «σήκω και περπάτα». Μετά απέδειξε ότι είχε την ικανότητα να συγχωρεί αμαρτίες (κάτι που δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας ) θεραπεύοντας τον παραλυτικό (κάτι που αυτοί που ήταν γύρω Του μπορούσαν να διαπιστώσουν με τα μάτια τους). Παρόμοια, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι ο Λόγος του Θεού είναι αληθινός όταν μιλά για πνευματικά θέματα που δεν μπορούμε να εξετάσουμε με τις αισθήσεις μας, δείχνοντας την αλήθεια σε περιοχές που μπορούμε να εξετάσουμε (ιστορική ακρίβεια, επιστημονική ακρίβεια, και προφητική ακρίβεια).
Πρέπει να διαβάζουμε και να μελετάμε την Αγία Γραφή επειδή ο Θεός δεν αλλάζει και επειδή η ανθρώπινη φύση δεν αλλάζει – είναι μια αποκάλυψη για μας όπως ήταν όταν γράφτηκε. Ενώ η τεχνολογία αλλάζει γύρω μας, οι ανθρώπινες επιθυμίες και φύση δεν αλλάζουν. Βρίσκεις, καθώς διαβάζεις τις σελίδες της Βιβλικής ιστορίας, ότι είτε μιλάμε για σχέσεις είτε για κοινωνίες, «δεν υπάρχει τίποτα καινούριο κάτω από τον ήλιο». Και ενώ ο άνθρωπος συνεχίζει να ψάχνει για αγάπη και ικανοποίηση σε λάθος μέρη, ο Θεός, ο καλός και ελεήμων Δημιουργός, μας λέει τί θα μας δώσει ΜΟΝΙΜΗ χαρά. Ο αποκαλυμμένος Λόγος Του, η Αγία Γραφή, είναι τόσο σημαντικός ώστε ο Ιησούς είπε, «Ο άνθρωπος δε ζει μόνο με ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού» (Ματθαίος 4:4). Με άλλα λόγια, αν θέλεις να ζήσεις τη ζωή στην πληρότητά της όπως είναι η πρόθεση του Θεού, άκουσε προσεκτικά τον γραμμένο λόγο του Θεού… είναι πιο σημαντικό κι απ` την τροφή!
Πρέπει να διαβάζουμε και να μελετάμε την Αγία Γραφή επειδή υπάρχει τόση πολλή λάθος διδασκαλία. Η Αγία Γραφή μας δίνει το μέτρο με το οποίο μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το λάθος. Μας λέει πώς είναι ο Θεός. Το να έχεις λανθασμένη γνώμη για το Θεό σε οδηγεί να λατρεύεις ένα «είδωλο» ή «ψεύτικο θεό». Λατρεύουμε κάτι που δεν είναι ο Θεός! Η Αγία Γραφή μας λέει πώς κάποιος πραγματικά πάει στον ουρανό… και δεν είναι με το να είσαι καλός ή με τη βάπτιση, ή με οτιδήποτε άλλο που ΚΑΝΟΥΜΕ (Κατά Ιωάννη 14:6, Εφεσίους 2;1-10, Ησαίας 53:6, Ρωμαίους 3:10, 5:8, 6:23, 10:9-13). Παράλληλα, ο Λόγος του Θεού μας δείχνει πόσο μας αγαπάει ο Θεός (Ρωμαίους 5:6-8, Ησαίας 53:1). Και μαθαίνοντας αυτό μπορούμε κι εμείς να Τον αγαπάμε σε ανταπόδοση (Α` Ιωάννη 4:19).
Η Αγία Γραφή θα σε εφοδιάσει να υπηρετήσεις τον Θεό (Β` Τιμόθεο 3:17, Εφεσίους 6:17, Εβραίους 4:12). Θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις πώς να σωθείς από την αμαρτία σου και τις συνέπειές της (Β` Τιμόθεο 3:15). Μελετώντας την και υπακούοντας τις διδασκαλίες της θα φέρει επιτυχία στη ζωή (Ιησούς του Ναυή 1:8, Ιάκωβος 1:25). Ο Λόγος του Θεού θα σε βοηθήσει να δεις την αμαρτία στη ζωή σου και θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από αυτήν (Ψαλμός 119:9,11). Θα σου δώσει οδηγία στη ζωή σου, θα σε κάνει σοφότερο από τους δασκάλους σου (Ψαλμός 32:8, 119:99, Παροιμίες 1:6). Η Αγία Γραφή θα σε φυλάξει από το να ξοδέψεις η ζωή σου σε πράγματα που είναι πρόσκαιρα και ασήμαντα (Κατά Ματθαίον 7:24-27).
Η ανάγνωση και μελέτη της Αγίας Γραφής θα σε βοηθήσει να δεις πίσω από το ελκυστικό «δόλωμα» στο οδυνηρό «αγκίστρι» στους πειρασμούς, ώστε να μπορείς να μάθεις από τα λάθη των άλλων μάλλον παρά να κάνεις τα δικά σου. Η εμπειρία είναι μεγάλος δάσκαλος, αλλά όταν πρόκειται να μάθεις από την αμαρτία, είναι ένας τρομερά σκληρός δάσκαλος. Είναι πολύ καλύτερα να μάθεις από τα λάθη των άλλων. Υπάρχουν τόσοι πολλοί χαρακτήρες στην Αγία Γραφή για να μάθεις από αυτούς, και θετικά και αρνητικά παραδείγματα, συχνά προερχόμενα από τη ζωή του ίδιου προσώπου σε διαφορετική στιγμή. Για παράδειγμα, ο Δαυίδ, στη νίκη του κατά του γίγαντα Γολιάθ, μας διδάσκει ότι ο Θεός είναι μεγαλύτερος από οτιδήποτε μας ζητήσει να αντιμετωπίσουμε (Α` Σαμουήλ 17). Ο Δαυίδ υποκύπτοντας στον πειρασμό και διαπράττοντας μοιχεία με τη Βηρσαβεέ, μας φανερώνει πόσο τρομερές μπορεί να είναι οι συνέπειες της «στιγμιαίας ευχαρίστησης» (Β` Σαμουήλ 11). Η γνώση της Αγίας Γραφής μας δίνει πραγματική ελπίδα και ειρήνη όταν όλα γύρω μας μοιάζουν να είναι απόμακρα (Ρωμαίους 15:4, ψαλμός 112:7, Αβακούμ 3:17-19).
Η Αγία Γραφή είναι ένα βιβλίο όχι μόνο για μια ανάγνωση. Είναι ένα βιβλίο για μελέτη ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί. Διαφορετικά, είναι σαν να καταπίνεις την τροφή χωρίς να την μασήσεις και μετά να την ξαναφτύνεις… καμιά θρεπτική αξία δεν κερδίζεις μ`αυτό. Η Αγία Γραφή είναι ο Λόγος του Θεού. Σαν τέτοιος, είναι τόσο δεσμευτικός όσο οι νόμοι της φύσης. Μπορείς να τον αγνοήσεις, αλλά είναι σαν να αγνοείς το νόμο της βαρύτητας. Δεν μπορεί να αποδοθεί με αρκετή έμφαση το πόσο σημαντική είναι η Αγία Γραφή για τη ζωή μας. Η μελέτη της Αγίας Γραφής μπορεί να συγκριθεί με το να ψάχνεις για χρυσάφι. Αν κάνεις μια μικρή προσπάθεια και απλώς «ψάξεις στα χαλίκια σ` ένα ποτάμι», θα βρεις μόνο λίγη σκόνη χρυσού. Αλλά όσο περισσότερο προσπαθείς να «σκάψεις», τόσο περισσότερη ανταμοιβή θα κερδίσεις για τις προσπάθειές σου.
English
Γιατί πρέπει να διαβάζουμε / μελετάμε την Αγία Γραφή;