שאלה
?מהי ההגדרה של חטא
תשובה
הכתובים מתארים חטא כעברה על מצוות אלוהים (הראשונה ליוחנן ג' 4), וכמרד נגד אלוהים (דברים ט' 7; יהושע א' 18). החטא הופיע לראשונה כשהלל בן שחר, השטן, המלאך היפה ורב העוצמה יותר מכולם, לא הסתפק במעמד שניתן לו, אלא חפץ להיות כאלוהים. זו הייתה מפלתו, וראשית כל החטאים (ישעיהו י"ד 15-12). השטן, פתח את הדלת בפני בני האדם לחטוא כשפיתה בגן עדן את אדם וחווה באותו הפיתוי, "והייתם כאלוהים". בבראשית ג' מתואר המרד נגד אלוהים ונגד מצוותיו. מאז ועד היום, עבר החטא מדור לדור ואנחנו, צאצאיו של אדם, ירשנו את החטא ממנו. באגרת אל הרומים ה' 12 נאמר כי דרך אדם חדר החטא לעולם וכך עבר המוות לכל בני האדם "כי שכר החטא הוא מוות" (אל הרומים ו' 23).
דרך אדם ירשו בני האדם את הנטייה לחטא, וכך הפכו להיות חוטאים מטבעם. כשאדם חטא, טבעו הפנימי השתנה בעקבות חטא המרד שלו, שהביא למותו הרוחני ולשחיתות שעברה ממנו הלאה לכל צאצאיו. בני האדם הפכו להיות חוטאים לא כתוצאה מכך שהם חטאו, הם חטאו כפועל יוצא מעצם היותם חוטאים. החטא עובר בירושה. בדיוק כפי שירשנו מהורינו מאפיינים פיזיים, כך גם ירשנו את אופיינו החוטא מאדם. בתהילים נ"א 7, דוד המלך קונן על מצבו של הטבע האנושי הכושל: "הן בעוון חוללתי ובחטא יחמתני אמי".
נקודה נוספת שיש לתת עליה את הדעת במסגרת זו היא מושג החטא שנזקף לחובה. במושג זה נעשה שימוש במסגרות כלכליות וחוקתיות. משמעות המילה היוונית שמתורגמת כחטא שנזקף לחובה היא דבר מה ששייך לאדם אחד, אך נזקף לחובתו של אחר. קודם למתן מצוות התורה למשה, לא נזקף החטא לחובתו של אדם, למרות שבני האדם נחשבו לחוטאים בגלל החטא הקדמון שירשנו מאדם. לאחר שניתנו המצוות, חטאים שחטא אדם כנגד מצווה כזו או אחרת נזקפו לחובתו (אל הרומים ה' 13). העונש האולטימטיבי לחטא (מוות), חלש עוד קודם שעבירה על המצוות נזקפה לחובתם של בני האדם (אל הרומים ה' 14). כל בני האדם, מאדם ועד משה, היו כפופים למוות, לא בגלל חטאם נגד מצוות התורה, (שטרם ניתנו), אלא מכיוון שירשו את הטבע החוטא מאדם. מימי משה ואילך, בני האדם כפופים למוות בגלל החטא שירשו מאדם כמו גם בגלל החטא שנזקף לחובתם כתוצאה מחילול מצוות אלוהים.
English
מהי ההגדרה של חטא?