שאלה
מהו "פרטריזם"?
תשובה
האסכולה שתומכת בהשקפה של "פרטריזם" טוענת שכל נבואות התנ"ך הן למעשה תיאור של מאורעות היסטוריים. כפועל יוצא מכך, הם רואים בתיאורי ספר התגלות כתמונה סימבולית של המאורעות והחיכוכים שחוו גוף המשיח והעולם במאה הראשונה לספירה, ולא כתיאור של מאורעות שעתידים להתרחש בקץ הימים. המונח "פרטריזם" נגזר מהמילה praeter ביוונית, שמשמעה "עבר". כלומר, השקפה זו דוגלת בעמדה לפיה נבואות אחרית הימים למעשה כבר התגשמו – בעבר, והיא מתנגדת ניגוד מוחלט לעמדה שטוענת להתגשמות עתידית של נבואות התנ"ך והברית החדשה. הפרטריזם משלב אלגוריה ותרגום סמלים לצד התפיסה שספר התגלות אינו דן באירועים ספציפיים עתידיים. האסכולה הפרטריסטית מלמדת שנבואות אחרית הימים של הברית החדשה התגשמו בשנת 70 לספירה כשהרומאים תקפו את ירושלים וישראל והחריבו אותן.
בעוד המכתבים לקהילות בפרקים ב' וג' בספר התגלות נכתבו לקהילות אמיתיות במאה הראשונה, הרי שיש להם יישומים מעשיים לקהילות בימינו. לעומת זאת, פרקים ו'-כ"ב מתארים אירועים עתידיים. אין לנו כל סיבה לפרש נבואות שטרם התגשמו כאלגוריה. נבואה שהתגשמה, התגשמה באופן מילולי. קח לדוגמה את כל נבואות התנ"ך שחזו את ביאתו הראשונה של המשיח. המשיח הופיע בזמן שנובא עליו (דניאל ט' 26-25). ישוע נולד לבתולה (ישעיהו ז' 14). הוא סבל ומת עבור חטאינו (ישעיהו נ"ג 9-5). ואלו הן רק מספר דוגמאות מתוך מאות של נבואות התנ"ך שהתגשמו באופן מילולי. אין שום סיבה הגיונית לטעון שנבואות שלא התגשמו הן אלגוריה, או להבין אותן במשמעות אחרת מאשר משמעותן הפשוטה.
פרקים ו'-י"ח בספר התגלות מתארים את התקופה הנוראית ביותר שיחווה העולם – זמן בו החיה (צורר המשיח) ישלוט לתקופה של שבע שנים (הצרה הגדולה), בסיועו של נביא השקר שיפעל להבטיח שכל העולם יעבוד את צורר המשיח כאילו היה אלוהים. אז, בפרק י"ט, הכול מגיע לשיא בשיבתו של המשיח אלי אדמות. המשיח ינצח את החיה ואת נביא השקר בקרב במגידו, ואז ישליך אותם לאגם האש. בפרק כ', ישוע קושר את השטן בתהום, ואז מקים את ממלכתו הארצית לתקופה של אלף שנים. בסוף תקופת אלף השנים, השטן ישוחרר ויגרום למרד קצר, אך המשיח ידכא את המרד במהירות וישליך את השטן לאגם האש. אז יבואו המשפט הסופי, תחיית המתים ועמידתם למשפט של כל אלה שאינם מאמינים. פרקים כ"א וכ"ב מתארים את המצב הנצחי – האופן בו כל המאמינים ייהנו מנוכחות והתחברות עם האדון לנצח.
הגישה הפרטריסטית סובלת מחוסר עקביות משווע בפרושה לספר התגלות. לטענת האסכולה הפרטריסטית, פרקים ו' עד י"ח בספר התגלות הם סמליים ואלגוריים, ואינם מתארים אירועים שיתרחשו במציאות. לעומת זאת, לשיטתם, את פרק י"ט יש להבין באופן מילולי. ישוע המשיח ישוב ויופיע באופן פיזי. בהמשך, שוב יש להבין את פרק כ' כאלגוריה ותו לא. פרקים כ"א וכ"ב מובנים לפחות באופן חלקי כמילוליים, כי באמת יהיו שמים חדשים וארץ חדשה. אף אחד אינו מכחיש שספר התגלות מכיל חזונות מדהימים ולעיתים אף מבלבלים. איש אינו מכחיש שספר התגלות מתאר דברים מסוימים באופן פיגורטיבי. עם זאת, הכחשה סלקטיבית של הטבע המילולי של קטעים נבחרים בספר התגלות מובילה לכך שאי אפשר לפרש את ספר התגלות באופן מילולי בכלל. אם החותמות, השופרות, הקערות, מאה ארבעים וארבע אלף העדים, החיה, נביא השקר, מלכות אלף השנים וכיוצא באלה הם תיאורים אלגוריים או סמליים - על איזה בסיס, אם כן, אנחנו יכולים להצהיר שהביאה השנייה של ישוע והארץ החדשה הם מילוליים וצמודים למציאות שעתידה להתקיים? זו הבעייתיות של הגישה הפרטריסטית – ספר ההתגלות מפורש בהתאם להשקפתו של המפרש, ותו לא, כשלמעשה, אנחנו צריכים לקרוא, להאמין ולציית לנאמר בכל ספרי הכתובים – באופן מילולי בדיוק.
English
מהו "פרטריזם"?