settings icon
share icon
Pitanje

Što je proročanstvo Maya za 2012. godinu?

Odgovor


Drevni narod Maya, u svome „Dugoročnom“ kalendaru, imao je dan 21. prosinca 2012. kao kraj kalendara. Taj „kraj“ mayanskog kalendara vodi do mnogih različitih tumačenja. Neki smatraju da se ne radi ni o čemu drugom osim o resetiranju, odnosno o početku novoga ciklusa. Drugi smatraju da se radi o datumu kraja svijeta (ili barem neke vrste sveopće katastrofe). Prema tome, što je mayanski dugoročni kalendar, te ima li bilo kakve veze s krajem svijeta?

Narod Maya razvio je svoj vlastiti kalendar (Dugoročni) oko 355. pr. Kr. Bili su sposobni koristiti svoja zapažanja i matematičko umijeće da izračunaju buduća kretanja zvijezda na nebu. Kao posljedicu toga, narod Maya je otkrio utjecaj Zemljina klaćenja koje se odvija dok se ona vrti oko svoje osi. To klimatavo okretanje uzrokuje da se kretanje zvijezda na nebu postepeno zanosi (učinak koji se naziva „precesija“) u ciklusu od 5.125 godina. Maye su otkrile da jednom u svakom tom ciklusu tamni pojas u središtu Mliječne staze (koji se naziva „galaktični ekvator“) presijeca eliptičku orbitu (ravninu Sunčeva pravca na nebu).

Tijekom godine presijecanja, Sunce dostiže solsticij (kratak trenutak kada je položaj Sunca na nebu u njegovoj najvećoj kutnoj udaljenosti na drugoj strani ekvatorske ravnine od posmatrača) 21. prosinca na Sjevernoj hemisferi i 21. lipnja na Južnoj hemisferi. U to vrijeme, solsticij se javlja u istom trenutku spajanja Galaktičkog ekvatora s Mliječnom stazom. Godina kada se to događa (u odnosu na naš Gregorijanski kalendar) je 2012., a posljednji put to se dogodilo 11. kolovoza 3114. g. pr. Kr. U kontekstu mayanske mitologije koja uči da je Sunce bog, a Mliječna staza vrata u život i smrt, narod Maya zaključio je da je to raskrižje u prošlosti sigurno bilo trenutak stvaranja. Po svemu sudeći, mayanski hijeroglifi označavaju da su oni vjerovali kako će naredno križanje (godine 2012.) doći do neke vrste kraja, te početka novoga ciklusa.

Sva takozvana „Proročanstva Maya za 2012. godinu“ nisu ništa drugo nego špekulativne ekstrapolacije, koje se temelje na još uvijek nesigurnim znanstvenim tumačenjima mayanskih hijeroglifa. Istina je da, osim astrološkog usklađivanja, postoji jako malo pokazatelja da su Maye prorokovale bilo što određeno vezano uz događaje u njima dalekoj budućnosti. Maye nisu bili proroci. Nisu mogli pretkazati čak ni propast vlastite kulture. Bili su veliki matematičari i vješti promatrači neba, ali su ujedno bili brutalan plemenski narod s primitivnim razumijevanjem prirodnih fenomena, koji su se slagali s arhaičnim vjerovanjima i barbarskim praksama puštanja krvi i žrtvovanja ljudi. Na primjer, vjerovali su da krv ljudske žrtve daje energiju Suncu i da mu je dalo život.

Nema apsolutno nikakve naznake u Bibliji da će 21. prosinca 2012. biti kraj svijeta. Biblija nigdje ne predstavlja astronomski fenomen na koji su Maye ukazivali kao na znakove posljednjih vremena. Bilo bi posve nedosljedno da je Bog dozvolio Mayama da otkriju tako veliku istinu, dok bi od mnogih starozavjetnih proroka istovremeno sakrio vrijeme tih događaja. Na kraju, nema nikakva biblijskog dokaza da bi se mayansko proroštvo za 2012. trebalo smatrati vjerodostojnim predviđanjem Sudnjega dana.

Drevno mayansko proročanstvo prema kojemu će 21. prosinca 2012. biti kraj svijeta podrazumijeva sljedeće teorije: naše Sunce je bog; krv ljudskih žrtava daju energiju Suncu, trenutak stvaranja dogodio se 3114. pr. Kr. (unatoč svim dokazima da se dogodio puno ranije), a vizualno poravnanje zvijezda na neki način je značajno za svakidašnji život ljudi. Poput svake druge lažne religije, mayanska religija željela je uzvisiti stvorenje umjesto samoga Stvoritelja. Biblija nam o takvim lažnim štovateljima kaže: „istinu Božju zamijenili (su) lažju te se klanjali i iskazivali štovanje stvorenju mjesto Stvoritelju, koji je slavljen zauvijek.“ (Rimljanima 1,25), te „njegova se nevidljiva svojstva, njegova vječna moć i božanstvo, promatrana po njihovim djelima, opažaju od postanka svijeta. Tako nemaju isprike“ (Rimljanima 1,20). Prihvatiti mayansko proročanstvo za 2012. godinu značilo bi zanijekati jasno biblijsko učenje o kraju svijeta. Isus nam je rekao: „Što se tiče onog dana i časa, o tome nitko ništa ne zna; ni anđeli na nebu, ni Sin, već jedino Otac.“ (Marko 13,32).

English



Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je proročanstvo Maya za 2012. godinu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries