settings icon
share icon
Întrebare

Îl menționează Biblia pe Alexandru cel Mare?

Răspuns


Numele "Alexandru" sau "Alexandru cel Mare", care se referă la regele macedonean, nu apare niciodată în Biblie. Cu toate acestea, profeții Daniel și Zaharia au scris profeții referitoare la Grecia și la Imperiul macedonean al lui Alexandru. Profețiile non-escatologice din Daniel s-au dovedit atât de adevărate, încât unii critici au încercat să postdateze scrierea lui, deși numeroși factori literari, istorici și biblici indică o dată de scriere în secolul al VI-lea î.Hr. Zaharia, care a scris cândva între 520 și 470 î.Hr. a trăit, de asemenea, cu mult înainte de ascensiunea lui Alexandru la putere.

Istoria lumii în jurul lui Alexandru cel Mare

Moștenirea lui Alexandru a fost realizată rapid, a trăit puțin timp și a dăinuit până în prezent. Născut în anul 356 î.Hr. și murind 32 de ani mai târziu, a domnit doar 13 ani - din care marea majoritate a petrecut-o în afara statului său natal, Macedonia. Cucerirea sa legendară a aproape întregii lumi cunoscute a avut ca rezultat unul dintre cele mai mari imperii din istoria antică. Alexandru a răsturnat întregul Imperiu Persan: Asia Mică, Persia, Egiptul și tot ceea ce se afla între ele, inclusiv Israelul. Alexandru a murit neînvins în luptă, dar fără un moștenitor clar, ceea ce a dus la împărțirea imperiului său între patru dintre generalii săi.

Deși imperiul lui Alexandru s-a divizat, elenismul răspândit de acesta a continuat. Greaca a devenit limba universală, iar cultura greacă era fie obligatorie, fie încurajată în toate părțile imperiului divizat. Israelul a trecut de la regatul Ptolemeic la cel Seleucid. Ulterior, Israelul și-a câștigat independența între anii 167-63 î.Hr., o perioadă numită Perioada Hasmoneană și consemnată în cărțile apocrife 1 și 2 Macabei. Sfârșitul acestei perioade a fost marcat de cucerirea romană a Ierusalimului, în 63 î.Hr.

Profeția cu privire la Imperiu

Daniel prezință o mulțime de evenimente viitoare care, așa cum am menționat mai sus, s-au dovedit a fi adevărate. Prin inspirația lui Dumnezeu, Daniel a prezis că va avea loc o succesiune de patru imperii "globale". Profeția sa a inclus multe detalii, inclusiv faptul că Imperiul grec se va împărți în patru părți.

Succesiunea celor patru regate:

Daniel capitolul 2 ne vorbește despre interpretarea de către Daniel a visului regelui Nebucadnețar. Nebucadnețar a visat o statuie mare făcută dintr-un cap de aur, piept și brațe de argint, pântece și coapse de bronz și picioare de fier. Fiecare dintre aceste metale este progresiv mai puțin valoros și reprezintă un regat diferit, primul dintre acestea fiind identificat de Daniel ca fiind Babilonul, imperiul lui Nebucadnețar. Din punctul nostru de vedere în istorie, știm acum că cele patru regate sunt imperiile babilonian, medo-persan, grec și roman.

Cucerirea și divizarea Greciei:

Daniel a primit, de asemenea, o vedenie despre destrămarea Imperiului Medo-Persan, care, în 539 î.Hr., depășise Regatul Babilonian. Dumnezeu numește în mod specific imperiile Medo-Persan și Grec în Daniel 8:20-21 și 10:20-11:4. Prima jumătate a capitolului 8 este un pasaj extrem de simbolic despre un berbec și un țap. Berbecul avea două coarne, unul mai lung decât celălalt, reprezentând imperiul mezilor și al perșilor (Daniel 8:20), și "nimeni nu putea să scape pe cine-i cădea în mână; ci el făcea ce voia, și a ajuns puternic" (Daniel 8:4).

Apoi a venit un țap "de la apus" (Daniel 8:5) cu un singur corn între ochi. Cornul îl reprezintă pe regele Alexandru. Țapul a ucis berbecul și "a ajuns foarte puternic; dar când a fost puternic de tot, i s-a frânt cornul cel mare" (Daniel 8:8) - o predicție a morții premature a lui Alexandru. În viziunea lui Daniel, cornul unic este înlocuit cu patru coarne noi, care reprezintă "patru împărății care se vor ridica din neamul acesta, dar care nu vor avea atâta putere" (Daniel 8:22). Cele patru regate noi sunt menționate din nou în Daniel 11:4, care spune: "Cum se va întări, așa se va și sfărâma împărăția lui [al lui Alexandru] și va fi împărțită în cele patru vânturi ale cerurilor, dar nu între urmașii lui, și nici nu va fi tot atât de puternică pe cât era sub el, căci va fi făcută bucățele și va trece la alții, afară de aceștia." Aceste pasaje descriu, cu două secole înainte, exact ceea ce s-a întâmplat cu Alexandru și cu imperiul său.

Concluzie

Cu aproximativ 250 de ani înainte ca Alexandru să-și înceapă cucerirea lumii, Dumnezeu i-a oferit lui Daniel o vedenie asupra viitorului. Acest lucru a fost important pentru Daniel și poporul său, deoarece Dumnezeu le-a spus, de asemenea, că se vor întoarce în țara lor și că va avea grijă de ei în vremurile tumultoase care vor urma. Regatele se ridică și cad, dar Dumnezeu deține viitorul, iar Cuvântul Său rămâne în picioare.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Îl menționează Biblia pe Alexandru cel Mare?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries