settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau amoriții?

Răspuns


Amoriții au fost o națiune antică menționată frecvent în Vechiul Testament. Ei descindeau din unul dintre fiii lui Canaan (Geneza 10:15-16). În inscripțiile timpurii, amoriții erau cunoscuți și sub numele de Amurra sau Amurri. "Țara amoriților" includea Siria și Palestina. Unii dintre munții sudici ai Iudeii erau numiți și "ținutul munților amoriților" (Deuteronom 1:7, 19-20).

Doi regi ai amoriților, Sihon și Og, au fost înfrânți de israeliți sub conducerea lui Moise (Deuteronomul 31:4). În Iosua 10:10, cinci regi amoriți au fost înfrânți de poporul lui Israel, iar victoria a fost obținută în mod decisiv în Iosua 11:8. În timpul lui Samuel, între Israel și amoriți exista pace (1 Samuel 7:14).

Mai puțin de un secol mai târziu, regele Solomon i-a luat pe amoriții rămași în sclavie: " Iar pe tot poporul care mai rămăsese din amoriţi, . . . . , nefăcând parte din copiii lui Israel, pe urmaşii lor care mai rămăseseră după ei în ţară şi pe care copiii lui Israel nu-i putuseră nimici cu desăvârşire, Solomon i-a luat ca robi de corvoadă, şi aşa au fost până în ziua de astăzi." (1 Regi 9:20-21) Amoriții sunt menționați ultima dată în Amos 2:10. Se presupune că fie au dispărut, fie au fost absorbiți în cultura lui Israel.

Amoriții erau cunoscuți ca fiind războinici feroce în perioada lor de glorie. Moise s-a referit la Og, regele amoriților, ca la un om foarte înalt, al cărui pat avea o lungime de aproximativ 9 coți (aproximativ 4 metri) (Deuteronomul 3:11). În ciuda numărului mare de oameni și a puterii lor militare, amoriții au fost distruși din cauza închinării lor la dumnezei falși. Cucerirea țării lor de către Israel a făcut parte din judecata lui Dumnezeu asupra culturii păgâne a amoriților.

Iată câteva lecții de învățat de la amoriți:

În primul rând, numai Dumnezeul unic și adevărat este demn de închinare. Idolii amoriților și dumnezeii falși la care se închinau nu pot concura cu Dumnezeul omnipotent al lui Israel.

De asemenea, Dumnezeu le oferă națiunilor posibilitatea de a se pocăi înainte de judecată (2 Petru 3:9; Apocalipsa 2:20-21). Națiunea amoriților a avut destul timp să se întoarcă de la idolatria lor, dar au disprețuit bunătatea și îndelunga răbdare a lui Dumnezeu și au refuzat să se pocăiască (Romani 2:4). Judecata Domnului asupra lor a fost severă, iar oricine le imită răzvrătirea va regreta veșnic (Romani 2:5; Matei 10:28; Apocalipsa 2:22-23).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau amoriții?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries