Întrebare
Cine a fost Antiohus Epifanes?
Răspuns
Antiohus Epifanes a fost un rege grec al Imperiului Seleucid, care a domnit în Siria din 175 î.Hr. până în 164 î.Hr. Este faimos pentru că aproape a cucerit Egiptul și pentru persecuția sa brutală a evreilor, care a precipitat revolta Macabeilor. Antiohus Epifanes a fost un conducător necruțător și adesea capricios. El este propriu-zis Antiohus al IV-lea, dar și-a însușit titlul de "Epifanes", care înseamnă "cel ilustru" sau "zeu în persoană". Cu toate acestea, comportamentul său bizar și blasfemator i-a adus o altă poreclă în rândul evreilor: "Epimanes", care înseamnă "cel nebun".
O altercație între Antiohus Epifanes și un ambasador roman pe nume Gaius Popillius Laenas este la originea expresiei "a trage o linie în nisip". Când Antiohus și-a adus armata împotriva Egiptului în 168 î.Hr., Popillius i-a stat în cale și i-a dat un mesaj din partea Senatului roman care îi ordona să oprească atacul. Antiohus a răspuns că se va gândi și va discuta cu consiliul său, moment în care Popillius a desenat un cerc în nisip în jurul lui Antiohus și i-a spus că, dacă nu va da un răspuns Senatului roman înainte de a trece de linia din nisip, Roma va declara război. Antiohus a decis să se retragă, așa cum ceruse Roma.
Dar cel mai cunoscut conflict legat de Antiohus Epifanes este revolta macabeilor. În acea perioadă a istoriei, existau două facțiuni în cadrul iudaismului: eleniștii, care acceptaseră practicile păgâne și cultura greacă, și tradiționaliștii, care erau fideli Legii mozaice și vechilor obiceiuri. Se presupune că pentru a evita un război civil între aceste două facțiuni, Antiohus a emis un decret prin care a scos în afara legii riturile și cultul iudaic, ordonându-le evreilor să se închine lui Zeus, și nu lui Iahve. El nu încerca doar să-i elenizeze pe evrei, ci să elimine total orice urmă de cultură iudaică. Bineînțeles, evreii s-au revoltat împotriva decretelor sale.
Într-un act de nerușinată lipsă de respect, Antiohus a atacat Templul din Ierusalim, furându-i comorile, ridicând un altar pentru Zeus și sacrificând porci pe altar. Când evreii și-au exprimat indignarea față de profanarea Templului, Antiohus a răspuns prin uciderea unui mare număr de evrei și prin vânzarea altora în sclavie. El a emis decrete și mai draconice: îndeplinirea ritualului circumciziei era pedepsită cu moartea, iar evreilor de pretutindeni li s-a ordonat să sacrifice zeilor păgâni și să mănânce carne de porc.
Răspunsul evreilor a fost să ia armele și să lupte. În anii 167-166 î.Hr., Iuda Macabeul i-a condus pe evrei într-o serie de victorii asupra forțelor militare ale grecilor sirieni. După ce l-au învins pe Antiohus și pe Seleucizi, evreii au curățat și restaurat Templul, în jurul anului 165.
Antiohus Epifanes este o figură tiranică din istoria evreilor și este, de asemenea, o prefigurare a viitorului Antihrist. Profetul Daniel prezice o atrocitate în Templu la sfârșitul vremurilor (Daniel 9:27; 11:31; 12:11). Profeția lui Daniel se referă la un conducător care va veni și care va face ca jertfele să înceteze în Templu și va ridica "urâciunea pustiitorului". În timp ce ceea ce a făcut Antiohus se califică cu siguranță drept o abominație, Isus vorbește despre profeția lui Daniel ca având o împlinire încă viitoare (Matei 24:15-16; Marcu 13:14; Luca 21:20-21). Antihristul îl va lua drept model pe Antiohus Epifanes în marea sa mândrie, în acțiunile sale blasfematoare și în ura față de evrei.
English
Cine a fost Antiohus Epifanes?