settings icon
share icon
Întrebare

Ar trebui ca Israelul să construiască așezări în teritoriile ocupate, adică în Cisiordania și Ierusalimul de Est?

Răspuns


În decembrie 2016, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție care condamnă Israelul pentru construcția de colonii în Ierusalimul de Est și în Cisiordania. Cu toate acestea, rezoluția nu a fost altceva decât o declarație formală a ceea ce majoritatea națiunilor din lume credeau deja despre colonii. Organizația Națiunilor Unite a mai adoptat rezoluții similare împotriva Israelului încă din 1979. Diferența constă din faptul că aceste rezoluții nu aveau autoritatea Consiliului de Securitate. Înainte de 2016, Statele Unite s-au opus întotdeauna prin veto oricăror rezoluții ale Consiliului de Securitate împotriva Israelului. Israelul și relația sa cu vecinii săi și cu Cisiordania (și Gaza) este o chestiune complicată. Iată un scurt istoric:

Israelul a devenit o națiune suverană în 1948, când Organizația Națiunilor Unite i-a recunoscut oficial existența. Imediat, vecinii Israelului au atacat noua națiune, încercând să o distrugă înainte ca aceasta să poată fi înființată. Acest conflict a devenit cunoscut sub numele de Războiul arabo-israelian din 1948, iar Israelul a învins armatele Egiptului, Siriei, Iordaniei și Irakului. După ce luptele s-au încheiat, națiunea Israel a rămas în interiorul granițelor desemnate pentru ea de către Națiunile Unite în 1948. Nouăsprezece ani mai târziu, în 1967, Egiptul, Iordania, Siria și Irakul au atacat din nou, cu ajutor suplimentar din partea altor națiuni arabe. În ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Războiul de Șase Zile, Israelul i-a învins din nou pe atacatori. Totuși, după acest conflict, Israelul a preluat controlul asupra Cisiordaniei și Ierusalimului de Est (de la Iordania), asupra Peninsulei Sinai și a Fâșiei Gaza (de la Egipt) și asupra Înălțimilor Golan (de la Siria). De atunci, ocuparea de către Israel a acestor teritorii a fost un subiect de dezbatere internațională. Israelul a restituit Peninsula Sinai Egiptului în 1979, ca parte a Tratatului de pace Egipt-Israel. În 1994, Israelul a predat Autorității Palestiniene controlul local al orașelor Gaza și Ierihon. În 2005, Israelul a retras toate coloniile din Fâșia Gaza, precum și patru colonii din Cisiordania. În anul următor, gruparea teroristă Hamas a preluat controlul politic al Fâșiei Gaza și, de atunci, se opune militant statului Israel. În octombrie 2023, Hamas a comis cel mai sângeros atac terorist asupra Israelului de la obținerea independenței acestuia.

Israelul construiește așezări în Ierusalimul de Est și în Cisiordania încă din 1972, deși construcția de așezări s-a extins foarte mult în ultimii ani. Palestinienii din Cisiordania au protestat vehement, susținând că acele terenuri le aparțin. Cu toate acestea, Israelul a fost atacat de țările vecine la cererea palestinienilor. Există un concept universal înțeles conform căruia, dacă ataci o națiune și pierzi, există consecințe. Atacurile asupra Israelului din 1948 și 1967, nenumăratele intifade, actele de terorism, răpirile etc., toate au fost neprovocate. Israelul nu a fost niciodată agresorul militar împotriva vecinilor săi. Atunci când o națiune își însușește teritoriul de la națiunile care au atacat-o, acțiunea este în mod normal văzută ca o modalitate justificată pentru acea națiune de a-și consolida apărarea. În orice situație care nu implică Israelul, ar exista o recunoaștere universală a dreptului națiunii de a controla teritoriile confiscate.

Dintr-un motiv oarecare, atunci când situația implică Israelul, comunitatea internațională a fost întotdeauna de partea palestinienilor și a vecinilor arabi ai Israelului. De ce se întâmplă acest lucru? Antisemitism latent și deschis? Influența enormă a națiunilor arabe datorită controlului pe care îl dețin asupra pieței petrolului? Compasiunea pentru palestinieni? Probabil că este o combinație a acestor factori și a altora. Dar niciunul dintre acești factori nu schimbă istoria. Israelul a suferit un atac neprovocat și a ocupat acele teritorii pentru a se apăra mai bine de viitoarele atacuri.

Din punct de vedere biblic, Israelul are tot dreptul să dețină, să ocupe și să construiască case în Cisiordania, Ierusalimul de Est, Înălțimile Golan, Gaza și multe altele. Toate aceste teritorii se află în interiorul granițelor pământului pe care Dumnezeu l-a promis națiunii Israel. În prezent, Israelul posedă o fracțiune din pământul despre care Cuvântul lui Dumnezeu declară că îi aparține (vezi Geneza 15:18 și Iosua 1:4). Cu excepția cazului în care palestinienii sunt descendenți ai semințiilor lui Israel (ceea ce este posibil), ei nu au absolut nicio pretenție biblică de a trăi pe acele pământuri. Oricum ar fi, ei nu au nicio bază biblică pentru a împiedica națiunea Israelului să ocupe și să construiască case în acele teritorii.

GotQuestions.org este categoric și fără rezervă pro-Israel. Totuși, nu pretindem că Israelul este în totalitate nevinovat în conflictul cu palestinienii. Cu toate acestea, oricare ar fi crimele pe care Israelul le-a comis sunt depășite de terorismul, crimele și atacurile militare perpetuate împotriva sa de către palestinieni și vecinii săi arabi. Eșecul sau refuzul Națiunilor Unite de a recunoaște acest lucru este uimitor și îngrijorător. Nu există nicio altă explicație adecvată pentru orbirea pură a Națiunilor Unite față de realitatea conflictului israeliano-palestinian decât înșelăciunea satanică.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ar trebui ca Israelul să construiască așezări în teritoriile ocupate, adică în Cisiordania și Ierusalimul de Est?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries