Întrebare
Ce sunt catacombele creștine?
Răspuns
În Roma antică, oamenilor le era interzis să-și îngroape morții în interiorul limitelor orașului. Această regulă a dus la crearea catacombelor, o rețea de pasaje subterane folosite ca cimitir. Păgânii din Roma foloseau în principal incinerarea, dar unii păgâni și evrei au folosit catacombele pentru a-i înmormânta pe cei dragi. Urmând practica comunității evreiești, creștinii au început să folosească catacombele pentru a-și îngropa morții în jurul secolului al II-lea.
Creștinii au folosit catacombele pentru a-și îngropa morții până în timpul lui Constantin și a Edictului de la Milano din 313 d.Hr. În acel moment, utilizarea catacombelor a scăzut, deoarece creștinii au putut să-și îngroape morții în interiorul limitelor orașului. Unii creștini au continuat să viziteze catacombele datorită prezenței martirilor îngropați acolo și, până în secolul al IV-lea, mai multe capele și sanctuare au fost construite deasupra anumitor secțiuni ale catacombelor în cinstea sfinților martiri. În secolul al VIII-lea, biserica a mutat o parte din rămășițele din catacombe din cauza invaziei vizigoților asupra Romei. După această perioadă, istoria a uitat de catacombe. Abia în secolul al XVI-lea, odată cu săpăturile efectuate de Antonio Bosio (supranumit "Columbul catacombelor"), catacombele au revenit în atenția creștinilor. De atunci, cercetătorii au descoperit aproximativ patruzeci de catacombe creștine în apropierea drumurilor care duceau odinioară la Roma. Astăzi, catacombele creștine din Roma reprezintă o atracție turistică majoră, deși doar cinci secțiuni sunt deschise publicului. Ordinul catolic al Salezienilor lui Don Bosco acționează ca îngrijitori.
Printre catacombele care pot fi vizitate se numără catacombele sfinților Agnes, Callixtus, San Sebastiano, Domitilla și Priscilla. În special, Catacombele lui Callixtus conțin "Cripta papilor", unde zac mai mulți papi. Catacombele conțin rămășițele a diverși martiri; de-a lungul anilor, Biserica Catolică a exhumat alte rămășițe pentru a le folosi ca relicve sfinte.
Fiind săpate în rocă vulcanică moale, catacombele erau perfecte pentru a oferi un loc de înmormântare, deoarece roca se întărea atunci când era expusă la aer. În labirintul de catacombe se află cinci niveluri de morminte conectate prin scări. Unor creștini mai înstăriți au putut să le fie tăiate bolți asemănătoare unor camere.
O valoare istorică majoră a catacombelor romane este bogata colecție de artă și simboluri creștine pe care o conțin. În catacombele creștine, se pot găsi cele mai vechi exemple cunoscute ale "peștelui Isus" sau Ichthys (ΙΧΘΥΣ), un simbol care Îl proclamă pe Isus ca Fiu al lui Dumnezeu și Mântuitor (vezi Ioan 1:49). Alte simboluri notabile din catacombe includ următoarele:
- O ancoră - un simbol al speranței creștinului în Isus (Evrei 6:19).
- Un phoenix - o pasăre legendară care ar fi înviat din propria cenușă. Phoenixul a fost un simbol popular al Bisericii timpurii pentru învierea și, uneori, pentru nașterea din fecioară a lui Isus (vezi Luca 1:26-38).
- Un porumbel - un simbol al Duhului Sfânt (Luca 3:22).
- Alfa și Omega - un titlu al lui Isus (Apocalipsa 22:13).
- Chi-Rho (☧) - o monogramă a numelui lui Hristos.
- Un păstor - un simbol al lui Isus ca Păstorul cel bun (Ioan 10:11).
Alte exemple notabile de artă creștină din catacombe includ reprezentări ale unor personaje și povestiri biblice: femeia care a atins poala hainei lui Isus; Moise lovind stânca; Șadrac, Meșac și Abed-Nego în cuptor; Pavel învățând etc. Un desen popular este peștele și pâinile din relatările despre hrănirea celor cinci mii și patru mii de oameni de către Isus (Matei 14:13-21; 15:29-39).
În toate catacombele, speranța creștinilor este evidentă. Biserica Primară aștepta cu nerăbdare învierea și Îl cinstea pe Domnul Isus ca Mântuitor, "care a murit pentru noi, pentru ca, fie că veghem, fie că dormim, să trăim împreună cu El" (1 Tesaloniceni 5:10).
English
Ce sunt catacombele creștine?