Întrebare
Se repetă Cele Zece Porunci în Noul Testament?
Răspuns
Nouă dintre Cele Zece Porunci din Exodul 20:1-17 sunt repetate în Noul Testament de nenumărate ori, în moduri diferite. De exemplu, atunci când oferă un rezumat al responsabilităților noastre morale unii față de alții, Isus repetă patru dintre cele zece porunci tânărului conducător în Marcu 10:17-19. Singura poruncă care nu se repetă în Noul Testament este cea de-a patra, cea referitoare la ținerea Sabatului.
Pavel face referire la Decalog de mai multe ori în epistolele sale. Uneori, el este explicit în a aminti unele dintre porunci, așa cum face în Romani 13:9. Alteori, el face referire la ele în mod implicit, ca în 1 Timotei 1:8-10: "Dar noi știm că Legea este bună, dacă cineva o folosește în mod legal, dându-ne seama de faptul că legea nu este făcută pentru o persoană neprihănită, ci pentru cei nelegiuiți și răzvrătiți, pentru cei nelegiuiți și păcătoși, pentru cei necredincioși și profani, pentru cei care își ucid părinții sau mamele [poruncile a 5-a și a 6-a], pentru ucigași [porunca a 6-a], pentru imorali și homosexuali [porunca a 7-a], pentru răpitori [porunca a 8-a], pentru mincinoși și sperjurori [porunca a 9-a] și pentru orice altceva care este contrar învățăturii sănătoase." (NASB)
Iată Cele Zece Porunci și unde se găsesc ele în Noul Testament:
1) Să nu te închini la alți dumnezei (1 Corinteni 8:6; 1 Timotei 2:5)
2) Să nu-ți faci idoli (1 Ioan 5:21)
3) Să nu rostești în deșert Numele Domnului (1 Timotei 6:1)
4) Adu-ți aminte de ziua de odihnă și sfințește-o (Există multe referiri la ziua de Sabat în Noul Testament, inclusiv presupunerea că evreii care se aflau sub Lege în timpul lui Hristos ar fi respectat Sabatul. Dar nu există nicio poruncă directă sau indirectă pentru credincioșii din epoca Bisericii de a respecta Sabatul ca zi de odihnă sau de închinare. De fapt, Coloseni 2:16 îl eliberează pe credincios de regula Sabatului. Isus, Domnul Sabatului, a devenit pentru noi odihna noastră de Sabat, conform Evrei 4:1-11.)
5) Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta (Efeseni 6:1-2)
6) Să nu ucizi (Romani 13:9; 1 Petru 4:15)
7) Să nu comiți adulter (1 Corinteni 6:9-10)
8) Să nu furi (Efeseni 4:28)
9) Să nu depui mărturie mincinoasă (Apocalipsa 21:8)
10) Să nu poftești la bunurile altuia (Coloseni 3:5)
Cele Zece Porunci îi ajută pe necredincioșii din orice epocă să-și recunoască imperfecțiunile. Deoarece rezumă conținutul moral al Legii lui Dumnezeu, Decalogul poate fi folosit ca o oglindă pentru a le arăta oamenilor păcatul lor. Poruncile reflectă caracterul neschimbător al lui Dumnezeu, așa că, la fel ca Dumnezeu, ele sunt eterne, atemporale, universal aplicabile și imuabile.
Unii creștini cred că Cele Zece Porunci nu sunt obligatorii pentru credincioșii de astăzi. De exemplu, în cartea sa Irresistibil: Reclaiming the New that Jesus Unleashed for the World, Andy Stanley spune: "Cele zece porunci nu au nicio autoritate asupra ta. Niciuna. Ca să fie clar: Să nu te supui celor Zece Porunci." (p. 136) Probabil că o astfel de gândire nu este cauzată de o mentalitate antinomiană, ci provine din principiul conform căruia creștinii nu sunt sub Lege, ci sub har (Romani 6:14). Deși este adevărat că Hristos a împlinit Legea în locul nostru (vezi Matei 5:17), Noul Testament arată limpede că credincioșii nu ar trebui să încalce Legea morală a lui Dumnezeu datorită poziției lor în har (Romani 6:15).
Credincioșii Noului Testament sunt eliberați de robia păcatului, ceea ce le permite să trăiască liber Cele Zece Porunci, rezumate de Hristos astfel: "«'Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău și din tot cugetul tău.» Aceasta este cea mai mare și cea mai de seamă poruncă. A doua este asemănătoare: «Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.»" De aceste două porunci depinde întreaga Lege și Proorocii." (Matei 22:36-40, NASB)
English
Se repetă Cele Zece Porunci în Noul Testament?