Întrebare
Are China un rol în vremurile din urmă?
Răspuns
Mulți cercetători ai profeției biblice consideră că Apocalipsa 16:12-16 se poate referi la China din vremurile din urmă:
"Al șaselea a vărsat potirul lui peste râul cel mare, Eufrat. Și apa lui a secat, ca să fie pregătită calea împăraților care au să vină din răsărit. Apoi ... duhuri de draci, care fac semne nemaipomenite ... se duc la împărații pământului întreg, ca să-i strângă pentru războiul zilei celei mari a Dumnezeului celui Atotputernic. ... Duhurile cele rele i-au strâns în locul care pe evreiește se cheamă Armaghedon." (Apocalipsa 16:12-16)
Acest pasaj prezice un conflict masiv, culminant, cunoscut sub numele de Bătălia de la Armaghedon. Aceasta are loc la sfârșitul Necazului celui mare, după cea de-a șasea judecată. În acel moment, râul Eufrat va fi secat, permițându-le "împăraților din răsărit" să invadeze Orientul Apropiat și să mărșăluiască spre Israel. Identificarea "împăraților din răsărit" este cea pe care mulți o asociază cu China. Armata chineză, sau o coaliție condusă de chinezi, va profita de înlăturarea unei bariere naturale și va înainta spre vest, pentru a se întâlni cu forțele lui Antihrist.
Atunci când forța din China din vremurile sfârșitului se va uni cu armatele lui Antihrist, se va revărsa cea de-a șaptea și ultima judecată din potir. Domnul Isus Se va reveni, cel mai violent cutremur din toate timpurile va zgudui lumea, iar forțele Antihristului și armatele din răsărit vor fi distruse (Apocalipsa 16:17-20; 19:11-21).
Este imposibil să știm cu siguranță dacă confederația estică a vremurilor din urmă va include China; cu toate acestea, pare probabil că China va fi implicată. În ultimii ani s-a înregistrat o creștere dramatică a puterii și a influenței Chinei. Dezvoltarea unei forțe militare enorme; intimidarea Hong Kong-ului, Tibetului, Taiwan-ului și a altor regiuni; urmărirea dominației economice globale; retorica agresivă pe scena mondială; și, desigur, persecutarea creștinilor chinezi - toate acestea au fost caracteristice Chinei. Nu este greu de imaginat că printre "împărații din răsărit" care vor mărșălui într-o zi spre Israel se va afla și China.
Unii oameni identifică o altă bătălie, menționată mai devreme în Apocalipsa, ca fiind o profeție a Chinei în vremurile din urmă. Asocierea se bazează pe menționarea unei armate de 200 de milioane (Apocalipsa 9:16) și pe rapoartele ocazionale privind capacitatea Chinei de a dota o armată atât de vastă. Există câteva probleme cu acest punct de vedere. Una este că Apocalipsa 9 nu spune nimic despre o armată venită din Est; mai degrabă, vorbește despre o hoardă demonică ce distruge o treime din omenire. "Caii" pe care călăresc aceste ființe cu siguranță nu sunt cai normali (versetul 17). De asemenea, bătălia din Apocalipsa 9 are loc după judecata celei de-a șasea trâmbițe; bătălia din Apocalipsa 16 în care sunt implicați regii Orientului are loc după judecata celui de-al șaselea potir, probabil aproximativ trei ani și jumătate mai târziu.
În vremurile de pe urmă, multe națiuni, printre care probabil și China, își vor încerca mâna la cucerire. În cele din urmă, lupta lor va fi împotriva lui Dumnezeu. Necazul cel mare va fi o perioadă tumultuoasă de războaie, dezastre și judecată divină. Dar Dumnezeu are totul sub control, așa cum ne asigură Psalmul 2:2-6:
"Împărații pământului se răscoală,
și domnitorii se sfătuiesc împreună împotriva Domnului
și împotriva Unsului Său, zicând:
«Să le rupem legăturile
și să scăpăm de lanțurile lor!»
Cel ce șade în ceruri râde,
Domnul Își bate joc de ei.
Apoi, în mânia Lui, le vorbește
și-i îngrozește cu urgia Sa, zicând:
«Totuși, Eu am uns pe Împăratul Meu pe Sion,
muntele Meu cel sfânt.»"
English
Are China un rol în vremurile din urmă?