settings icon
share icon
Întrebare

Cine a fost Cleopatra? Este Cleopatra menționată în Biblie?

Răspuns


Mai întâi, o scurtă dezambiguizare, deoarece istoria consemnează două persoane cu numele de Cleopatra: Cleopatra din Ierusalim și Cleopatra din Egipt. Cleopatra de Ierusalim a fost a cincea soție a lui Irod cel Mare și este menționată de istoricul Josephus. Cleopatra Egiptului, cea cu faimă mai mare, este subiectul acestui articol. Nici Cleopatra nu este menționată în Biblie.

Cleopatra Egiptului (aproximativ 70-30 î.Hr.), membră a dinastiei grecești Ptolemaice, a fost regină a Egiptului timp de 22 de ani, până la moartea sa la vârsta de 39 de ani. Ea a trăit spre sfârșitul perioadei intertestamentale, cei aproximativ 400 de ani dintre sfârșitul Vechiului Testament și începutul Noului Testament. A fost o figură centrală în dezvoltarea timpurie a Imperiului Roman, care reprezintă fundalul cultural și politic al Noului Testament.

După moartea lui Alexandru cel Mare în 324 î.Hr., imperiul grec a fost împărțit între generalii săi. Unul dintre generalii săi, Ptolemeu, a primit teritoriul care includea Egiptul. În vremea Cleopatrei, grecii conduceau Egiptul de aproape 300 de ani. Cleopatra a devenit regină la moartea tatălui ei, în anul 51 î.Hr. și a domnit împreună cu doi dintre frații ei și apoi cu fiul ei.

La scurt timp după moartea tatălui ei, Cleopatra a fost nevoită să fugă de fratele ei, Ptolemeu al XIII-lea, care era posibil să fie și soțul ei. Ea a strâns o armată și a apelat la sprijinul lui Iulius Caesar. Cei doi au devenit în cele din urmă amanți. Cu ajutorul lui Cezar și al armatelor romane, ea l-a învins pe Ptolemeu XIII și a fost căsătorită cu un alt frate, Ptolemeu XIV. Cuplul a domnit ca rege și regină. Când a dat naștere unui fiu, l-a numit Ptolemeu Cezar (poreclit Caesarion, "Micul Cezar"), lăsând semne de întrebare cu privire la cine era tatăl. Mai târziu, în timp ce Cleopatra îl vizita pe Iulius Caesar la Roma, acesta a fost asasinat (44 î.Hr.). Când s-a întors în Alexandria, fratele/soțul/coregentul ei a murit, iar ea a devenit coregentă împreună cu fiul ei cel mic.

În urma asasinării lui Cezar, Marc Antoniu, care îi era loial lui Cezar, și-a învins adversarii și a devenit moștenitorul lui Cezar. De asemenea, a devenit fascinat de Cleopatra și și-a părăsit soția pentru a se stabili cu ea în Alexandria. După cele mai multe relatări, au dus o viață de desfrâu. Mai târziu, Antoniu s-a întors la Roma pentru a încerca să își asigure domnia împotriva nepotului lui Cezar, Octavian, care era și fiul adoptiv al lui Cezar. Ca parte a unui armistițiu, s-a căsătorit cu Octavia, sora lui Octavian - soția anterioară a lui Antoniu murise. Aceasta a fost o uniune nefericită, iar Antoniu s-a întors în cele din urmă la Cleopatra în Alexandria.

În Egipt, Antoniu l-a declarat pe Cezarion ca fiind fiul și moștenitorul legal al lui Cezar, în încercarea de a anula pretențiile lui Octavian. Pe măsură ce devenea clar că Antoniu intenționa să încerce să controleze întregul teritoriu roman, Octavian s-a străduit să întoarcă opinia publică împotriva lui Antoniu și a Cleopatrei. (Una dintre afirmațiile pe care le-a făcut a fost că Antoniu intenționa să mute capitala de la Roma la Alexandria, ceea ce poate fi sau nu adevărat.) Când Antoniu s-a căsătorit cu Cleopatra în 32 î.Hr. fără a divorța mai întâi de Octavia, opinia publică romană s-a coalizat împotriva celor doi. Senatul roman l-a declarat pe Antoniu dușman public și apoi i-a declarat război Cleopatrei. În bătălia navală de la Actium (2 septembrie 31 î.Hr.), pe Marea Ionică, forțele lui Octavian au învins forțele lui Antoniu și ale Cleopatrei. Cuplul a fugit înapoi în Egipt.

La scurt timp după aceea, Antoniu a primit vestea că Cleopatra a murit. Ca răspuns la această veste, care era falsă, s-a sinucis. Ca răspuns la sinuciderea lui Antoniu (și poate și la înaintarea forțelor lui Octavian), Cleopatra s-a sinucis și ea. Metoda pe care a folosit-o este necunoscută, dar s-a dezvoltat o tradiție conform căreia ar fi permis intenționat ca o aspidă să o muște. Antoniu și Cleopatra au fost îngropați împreună. Astfel, calea a fost deschisă pentru ca Octavian să devină primul împărat roman adevărat. El a fost cunoscut mai târziu sub numele de Caesar Augustus (vezi Luca 2:1).

Povestea lui Antoniu și Cleopatra a fost spusă de William Shakespeare în piesa cu același nume. O mare parte din fascinația modernă față de Cleopatra poate fi atribuită acestei opere. Portretul lui Shakespeare este mai eroic decât versiunea oficială romană, în care Cleopatra este o răufăcătoare străină.

Noțiunile moderne despre Cleopatra ca fiind de o frumusețe irezistibilă nu sunt susținute de opere de artă sau descrieri contemporane. Cu toate acestea, ea deținea multă putere, ceea ce poate fi o atracție seducătoare pentru bărbații care aspiră să conducă lumea. În preocuparea modernă cu privire la rasă, unii au îmbrățișat-o pe Cleopatra ca pe o regină africană de culoare; cu toate acestea, Cleopatra era greacă, nu egipteană din punct de vedere etnic, deși este cu siguranță posibil ca ea să fi avut un strămoș egiptean undeva pe parcurs. Ea s-a identificat cu cultura și religia egipteană mai mult decât majoritatea conducătorilor care au fost înaintea ei. "Este puțin probabil ca Cleopatrei să-i fi păsat de componența sa rasială, dar oamenii, peste 2000 de ani mai târziu, încă mai sunt obsedați de acest aspect." (Oxford University Press Blog, https://blog.oup.com/2010/12/cleopatra-2, accesat la 24/2/22)

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cine a fost Cleopatra? Este Cleopatra menționată în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries