settings icon
share icon
Întrebare

Ce fel de condoleanțe ar trebui să îi ofere un creștin cuiva care suferă după moartea unei persoane dragi?

Răspuns


Pierderea cuiva drag este una dintre cele mai dureroase experiențe din viață. Atunci când cineva la care ținem suferă o astfel de pierdere, poate fi frustrant să știm cum să ajutăm. De multe ori nu facem nimic de teamă să nu spunem ceva greșit. Dar majoritatea celor care au trecut prin moartea unei persoane dragi apreciază expresiile de compasiune din partea celorlalți. Adesea, cele mai bune condoleanțe constau pur și simplu în a fi alături.

De multe ori simțim nevoia de a elimina suferința celor îndurerați, dar aceasta este o așteptare greșită și poate duce la mai mult rău decât bine. Platitudinile uzate, clișeele vesele sau afirmațiile nebiblice precum "Dumnezeu avea nevoie de încă un înger" nu ajută cu nimic și îi forțează pe cei îndurerați să pretindă că se simt mai bine pentru că le-au auzit. Dacă simțim că trebuie să exprimăm condoleanțe, este suficient să spunem pur și simplu că ne pare rău pentru pierderea lor sau că ne rugăm pentru ei.

Cel mai important aspect de reținut este că durerea este naturală și sănătoasă. Nu ne putem recupera în mod adecvat după o pierdere traumatizantă fără să ne permitem să trecem prin procesul de doliu. Dumnezeu a echipat inima umană cu mecanisme care să ne ajute să facem față pierderilor care ne schimbă viața puțin câte puțin. Prietenii unei persoane în doliu trebuie să își amintească faptul că nu este treaba noastră să scurtcircuităm acest proces. Cel mai bun ajutor îi permite persoanei îndurerate libertatea de a-și exprima durerea în orice mod are nevoie, fie prin cuvinte, lacrimi, tăcere sau furie. Faptul că știe că un prieten sigur este alături și poate face față la orice simte nevoia să spună îi oferă alinare. A fi un bun ascultător este adesea cel mai bun dar pe care îl putem oferi celor care au nevoie să vorbească.

Există două abordări pe care un creștin le poate adopta pentru a-i consola pe cei care au pierdut o persoană iubită. Dacă știm că persoana decedată a fost un urmaș al lui Hristos, atunci există multe pasaje din Scriptură care ne pot ajuta. Alegerea momentelor oportune pentru a împărtăși versete precum Psalmul 34:16-19; Psalmul 147:3; 1 Tesaloniceni 4:13-18; și 2 Corinteni 5:8 îi pot aminti persoanei îndurerate că moartea este doar o schimbare de adresă.

Pentru cei care nu au această speranță în viața veșnică, un creștin poate fi în continuare un prieten de încredere și un ascultător. Poate fi util să împărtășim cu persoana îndurerată despre diferitele etape prin care poate trece în procesul de doliu. Deși fiecare suferă în mod diferit, următoarele sunt câteva etape comune prin care trecem atunci când ne împăcăm cu moartea unei persoane semnificative din viața noastră:

1. Șocul inițial - Acesta poate include expresii de negare și furie, deoarece mintea nu poate accepta dintr-odată ceea ce s-a întâmplat.

2. Amorțeală - Acesta este darul lui Dumnezeu pentru noi, pe măsură ce învățăm să facem față pierderii pas cu pas.

3. Lupta între fantezie și realitate - Această etapă presupune să credem că auzim vocea persoanei dispărute, să o vedem într-o mașină care trece sau să căutăm telefonul pentru a o suna.

4. Șuvoiul de durere - Deseori declanșată de ceva banal, la luni sau ani după deces, durerea poate inunda din nou, readucând pierderea în toată puterea ei. Ne topim în lacrimi abundente și doliu tocmai când credeam că am depășit durerea inițială.

5. Amintiri înțepătoare - Tocmai când credem că am trecut peste asta, cineva care nu cunoaște situația ne va întreba ce mai face cel plecat. O aniversare sau o altă piatră de hotar trece fără persoana iubită. Amintirile sunt dureroase, dar necesare. A vorbi despre amintiri cu lacrimi este sănătos și face parte din trecerea mai departe.

6. Recuperare - Apare o "nouă normalitate", pe măsură ce începem să credem că viața va continua și că va veni o zi în care nu vom mai suferi ca acum.

Aceste etape se repetă adesea într-un ciclu, până când inima se vindecă și își continuă viața. Adâncimea emoțiilor poate fi tulburătoare pentru o persoană care nu a mai trăit niciodată durerea, astfel încât poate fi de ajutor să știe că sentimentele sunt normale și nu vor dura la nesfârșit. Primul an după o pierdere este plin de aceste etape și nu există o limită de timp stabilită pentru doliu. Scopul este de a suferi în mod adecvat și apoi de a trece peste. Durerea este distructivă doar atunci când rămânem blocați acolo și refuzăm să-L lăsăm pe Dumnezeu să ne vindece inima.

De multe ori, moartea aduce la suprafață întrebări despre eternitate. Dacă persoana îndurerată inițiază o astfel de conversație, un creștin ar trebui să profite de ocazie pentru a-i împărtăși Evanghelia. Cu toate acestea, ar trebui să evităm să speculăm cu privire la destinația celui decedat, deoarece numai Dumnezeu cunoaște starea sufletească a oricărei persoane și unde își va petrece veșnicia. Concentrează-te în schimb pe vestea bună pe care o are Isus pentru supraviețuitor. Există multe mărturii ale unor oameni care și-au dat viața lui Hristos în urma morții unei persoane dragi, deoarece s-au confruntat cu propria lor mortalitate. Un creștin trebuie să rămână sensibil la situație și la îndemnul Duhului Sfânt de a aduce speranță și alinare celor care sunt în doliu.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce fel de condoleanțe ar trebui să îi ofere un creștin cuiva care suferă după moartea unei persoane dragi?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries