Întrebare
Cine erau cusiții?
Răspuns
Cușiții erau oameni din țara Cuș (sau "Etiopia" în Habacuc 3:7). Locul Cuș a fost numit după omul Cuș, fiul cel mare al lui Ham (Geneza 10:6). Ham a fost unul dintre cei trei fii ai lui Noe care au supraviețuit potopului global. Cuș a fost tatăl lui Nimrod, vânătorul (Geneza 10:8-9). Mult mai târziu, Moise s-a căsătorit cu un descendent al lui Cuș (Numeri 12:1).
Țara lui Cuș este asociată în Scriptură cu mai multe zone din lumea antică, dar legătura cea mai frecventă este cu țara Etiopiei, de la sud de Egipt. Unele traduceri englezești ale Bibliei pun pur și simplu "Etiopia" acolo unde în ebraică se citește "Cuș" (a se vedea versiunile KJV, NASB și NET ale Psalmului 68:31, de exemplu, la fel și traducerea românească). În lucrarea sa "Antichități iudaice", Josephus coroborează asocierea dintre etiopieni și cusiți: "Căci dintre cei patru fii ai lui Ham, timpul nu a rănit deloc numele lui Cuș; căci etiopienii, peste care a domnit el, sunt numiți cusiți chiar și în ziua de azi, atât de ei înșiși, cât și de toți oamenii din Asia" (6.2). În Antichitate, Cuș acoperea un teritoriu mult mai vast decât Etiopia modernă. "Țara lui Cuș" menționată în Geneza 2.13 este cel mai probabil un loc diferit de Cușul din istoria ulterioară.
Există, de asemenea, o legătură biblică între cușiți și madianiți. În Numeri 12:1 se spune că Moise s-a căsătorit cu o soție cușită (KJV). Știm că Sefora era madianită (Exodul 2:16; Numeri 10:29). Așadar, dacă Sefora este aceeași soție menționată în Numeri 12:1, atunci Cuș și Madian ar putea fi același popor. Habacuc 3:7 implică aceeași legătură: "Văd corturile Etiopiei pline de groază, și se cutremură colibele din țara Madianului". În structura paralelă a poeziei ebraice, Cușan și Madian sunt plasate ca sinonime.
Cuvântul Cuș înseamnă "negru" și, din punct de vedere istoric, oamenii din Cuș au avut pielea închisă la culoare. Prorocul Ieremia face aluzie la culoarea pielii cușiților atunci când întreabă retoric: "Poate oare cușitul să-și schimbe pielea?" (Ieremia 13:23, HCSB) Poporul etiopian are o tradiție conform căreia, după potop, Ham a călătorit pe Nil până în câmpia Atbara. De acolo, el putea vedea platoul etiopian. Familia lui Ham s-a stabilit acolo și, de asemenea, în câmpia din apropiere. Această tradiție, susținută de relatarea biblică, îi face pe cusiți să se numere printre cele mai vechi grupuri de oameni care există.
Într-o prorocie împotriva Cușului, profetul Isaia îi descrie pe cușiți ca fiind "neamul acela tare și puternic, la poporul acela înfricoșat de la începutul lui, neam puternic care zdrobește totul și a cărui țară este tăiată de râuri" (Isaia 18:2). Isaia profețește că Cuș va primi judecata lui Dumnezeu (versetul 6) și că locuitorii din Cuș se vor număra printre cei care vor aduce daruri Domnului în timpul Mileniului (versetul 7). Ezechiel 30:4 prezice, de asemenea, un timp de judecată pentru Cuș, iar Psalmul 68:31 prezice un timp în care Cuș "își va întinde repede mâinile către Dumnezeu" (NASB).
În timpul lui Isaia, asirienii au pornit în marș, hotărâți să cucerească totul în calea lor. Iuda, temându-se de puterea Asiriei, a fost tentat să încheie o alianță cu Cuș și cu Egiptul, dar Dumnezeu, prin Isaia, i-a avertizat pe evrei împotriva unei astfel de alianțe. Profetul a prezis că regele Sargon al II-lea al Asiriei va cuceri Egiptul și Cuș, arătând nechibzuința de a se încrede în ajutorul altor națiuni: "Împăratul Asiriei va lua din Egipt și din Etiopia prinși de război și surghiuniți, tineri și bătrâni, goi și desculți și cu spinarea descoperită, spre rușinea Egiptului. Atunci se vor îngrozi și se vor rușina cei ce își puseseră încrederea în Etiopia și se făleau cu Egiptul." (Isaia 20:4-5) În loc să se bazeze pe cușiți pentru a-i salva, Dumnezeu a vrut ca Iuda să se bazeze pe El. Încrederea în Dumnezeu nu este niciodată deplasată, iar Dumnezeu a salvat în mod miraculos Ierusalimul de asirieni în Isaia 37.
English
Cine erau cusiții?