Întrebare
Ce este Dilema lui Eutyphron?
Răspuns
Celebra întrebare a lui Platon privitoare la natura calității de bun pune în discuție dacă un lucru este bun pentru că Dumnezeu spune despre el că e bun sau Dumnezeu spune despre el că e bun fiindcă este bun. Aceasta este cunoscută ca fiind Dilema lui Eutyphron (numită după personajul Eutyphron din „dialogul socratic” al lui Platon pe subiectul calității de bun).
Problema pe care o ridică acestă întrebare pentru creștini e cu două fețe. Mai întâi, dacă un lucru e bun pur și simplu pentru că Dumnezeu spune despre el că e bun, atunci se pare că Dumnezeu ar putea spune despre orice lucru că este bun și așa să fie. Aceasta ar putea include lucruri despre care știm în mod instinctiv că sunt rele, cum sunt violul sau omorul. Dar nu dorim o moralitate bazată pe declarațiile arbitrare ale lui Dumnezeu, astfel că opțiunea aceasta nu pare a fi una bună pentru credincios. Totuși, dacă Dumnezeu pur și simplu raportează caracterul bun al unui lucru, atunci nu mai este El standardul pentru ceea ce e bun și pare că lucrurile stau la mila unui alt standard exterior. Dar nu vrem să existe un standard mai presus de Dumnezeu în fața căruia El să Se plece, astfel că acest răspuns nu pare nici el atrăgător. Și de aici dilema.
Totuși, există o a treia opțiune. Ca și creștini, trebuie să afirmăm atât suveranitatea lui Dumnezeu, cât și calitatea Lui nederivată de bun. Prin urmare, nu vrem un standard arbitrar, nici unul care există în afara sau mai presus decât Dumnezeu. Din fericire, Dumnezeu e atât suveran suprem, cât și bun. În consecință, natura lui Dumnezeu în sine poate servi ca standard pentru ceea ce e bun, și Dumnezeu Își poate baza declarațiile despre calitatea de bun pe Sine Însuși. Natura lui Dumnezeu e neschimbătoare și în întregime bună; prin urmare voia Lui nu e arbitrară și declarațiile Lui sunt întotdeauna adevărate. Aceasta rezolvă ambele probleme.
În ce fel e Dumnezeu standardul pentru calitatea de bun? Pentru că El e Creatorul. Calitatea de bun a unui lucru e determinată de scopul lui. Un cuțit tocit nu e un cuțit bun pentru că scopul unui cuțit e de a tăia. Însă ascuțimea e rea pentru un pantof, fiindcă un pantof bun e unul care îi asigură confort și suport piciorului. Dumnezeu, ca Creator, e Cel care stabilește scopul tuturor lucrurilor din creația Sa. Ceea ce face e făcut cu scop și orice stă în calea acelui scop e un lucru rău. Violul e rău pentru că nu pentru asta a fost menit sexul. Uciderea e rea pentru că nu e scopul omenirii să decidă în mod arbitrar când trebuie să moară oamenii. (Observă că acest lucru nu condamnă orice tip de moarte cauzată de om, cum ar fi pedeapsa capitală sau războiul. Dacă Dumnezeu a stabilit reguli pentru aceste acțiuni, atunci nu mai este vorba despre îndeplinirea voinței umane arbitrare.)
În concluzie, un lucru e bun în măsura în care își îndeplinește scopul. Fiindcă Dumnezeu e Creatorul tuturor lucrurilor, potrivit cu natura Sa bună, e prin urmare atât standardul, cât și Cel care declară calitatea de bun.
English
Ce este Dilema lui Eutyphron?