Întrebare
De ce folosit porumbelul ca simbol al Duhului Sfânt?
Răspuns
Toate cele patru Evanghelii menționează botezul lui Isus de către Ioan la râul Iordan (Matei 3.16, Marcu 1.10, Luca 3.22, Ioan 1.32). Luca spune: „Și Duhul Sfânt S-a coborât peste El în chip trupesc, ca un porumbel." Pentru că Duhul Sfânt e tocmai aceasta – duh – El nu e vizibil pentru noi. Totuși, în această ocazie, Duhul Sfânt a luat o înfățișare vizibilă și a fost fără îndoială văzut de oameni. Porumbelul e o emblemă a purității și a inofensivității (Matei 10.16), și înfățișarea de porumbel de la botezul lui Isus a însemnat faptul că Duhul cu care a fost înzestrat Isus era unul de sfințenie și inocență.
Un alt simbol care implică porumbelul vine din relatarea despre potop și arca lui Noe, din Genesa 6-8. Când pământul era deja acoperit cu ape de o vreme, Noe a vrut să verifice dacă exista pământ uscat undeva, astfel că a trimis un porumbel din arcă; și porumbelul s-a întors cu o ramură de măslin în cioc (Genesa 8.11). De atunci, ramura de măslin e un simbol al păcii. În mod simbolic, relatarea despre porumbelul lui Noe ne spune că Dumnezeu a declarat pace cu omenirea după ce potopul a curățat pământul de stricăciunea lui. Porumbelul a reprezentat Duhul Lui Sfânt aducând vestea bună a împăcării lui Dumnezeu cu omul. Bineînțeles, aceasta era doar o împăcare temporară, pentru că împăcarea de durată, spirituală cu Dumnezeu vine numai prin Isus Cristos. Dar e semnificativ faptul că Duhul Sfânt a fost înfățișat ca un porumbel la botezul Domnului Isus, în acest fel simbolizând încă o dată pacea cu Dumnezeu.
La Cincizecime, Duhul Sfânt a luat forma unor „limbi ca de foc" (Fapte 2.3), pentru a semnifica puterea miraculoasă a mesajului apostolilor și viața lor schimbată radical. Apariția Duhului Sfânt ca un porumbel la botezul lui Isus Îl simbolizează pe Mântuitorul blând care aduce pacea cu omenirea prin jertfa Lui.
English
De ce folosit porumbelul ca simbol al Duhului Sfânt?