Întrebare
Ce e imutabilitatea lui Dumnezeu?
Răspuns
Imutabilitatea lui Dumnezeu (calitatea de a nu Se schimba) e arătată în mod clar în toată Scriptura. De exemplu, în Maleahi 3.6, Dumnezeu afirmă: „Eu sunt Domnul, Eu nu Mă schimb." (Vezi și Numeri 23.19, 1 Samuel 15.29, Isaia 46.9-11 și Ezechiel 24.14.)
Iacov 1.17, de asemenea, ne învață despre imutabilitatea lui Dumnezeu: „Orice ni se dă bun și orice dar desăvârșit este de sus, coborându-se de la Tatăl luminilor, în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare." „Umbra de mutare" se referă la perspectiva noastră asupra soarelui: e eclipsat, pare să se miște și își aruncă umbra. Soarele răsare și apune, apare și dispare în fiecare zi; vine de la un tropic și intră în altul la anumite anotimpuri din an. Dar în cazul lui Dumnezeu, care, spiritual vorbind, e lumina în sine, nu există deloc întuneric; la El nu există schimbare, nici nimic de felul acesta. Dumnezeu e neschimbător în natura Lui, în perfecțiunea, în scopurile, în promisiunile și în darurile Lui. Fiindcă e sfânt, nu poate să Se întoarcă spre ceea ce este rău; nici nu poate El, care este sursa luminii, să cauzeze întuneric. Pentru că orice dar bun și desăvârșit vine de la El, răul nu poate proveni de la El, nici nu poate ispiti pe cineva la rău (Iacov 1.13). Biblia arată clar faptul că Dumnezeu nu Se răzgândește, nu-Și schimbă voia sau natura.
Sunt câteva motive logice pentru care Dumnezeu trebuie să fie imutabil, adică de ce e imposibil ca Dumnezeu să Se schimbe. În primul rând, dacă un lucru se schimbă, trebuie ca acest lucru să se întâmple într-o oarecare ordine cronologică. Trebuie să existe un moment în timp înainte de schimbare și un moment în timp după schimbare. Prin urmare, pentru ca schimbarea să aibă loc, trebuie să se petreacă în limitele impuse de timp; totuși, Dumnezeu e veșnic și există în afara limitelor impuse de timp (Psalmul 33.11, 41.13, 90.2-4, Ioan 17.5, 2 Timotei 1.9).
În al doilea rând, imutabilitatea lui Dumnezeu e necesară pentru perfecțiunea Lui. Dacă un lucru se schimbă, trebuie să se schimbe spre mai bine sau spre mai rău, pentru că o schimbare care nu face nicio diferență nu e o schimbare. Pentru ca o schimbare să aibă loc, fie ceva de care e nevoie e adăugat, aceasta fiind o schimbare pentru mai bine; fie un lucru de care e nevoie e pierdut, aici fiind vorba despre o schimbare în rău. Dar pentru că Dumnezeu e perfect, El nu are nevoie de nimic. Prin urmare, nu Se poate schimba spre mai bine. Dacă Dumnezeu ar pierde ceva, nu ar mai fi perfect; așadar, nu Se poate schimba în rău.
În al treilea rând, imutabilitatea lui Dumnezeu e legată de omnisciența Lui. Când cineva se răzgândește, acest lucru se întâmplă adesea pentru că o informație nouă a apărut la lumină, care nu a fost cunoscută anterior, sau pentru că circumstanțele s-au schimbat și cer o atitudine diferită sau o acțiune diferită. Pentru că Dumnezeu e omniscient, nu poate afla ceva nou ce nu cunoștea deja. Așadar, când Biblia spune despre Dumnezeu că S-a răzgândit, trebuie să se înțeleagă că împrejurarea sau situația s-a schimbat, nu Dumnezeu. Când Exodul 32.14 și 1 Samuel 15.11-29 spun că Dumnezeu Și-a schimbat gândul, pur și simplu descriu o schimbare în dispensație și în felul exterior de abordare a omului.
Numeri 23.19 ne prezintă clar imutabilitatea lui Dumnezeu: „Dumnezeu nu este un om, ca să mintă, nici un fiu al omului, ca să-I pară rău. Ce a spus, oare nu va face? Ce a făgăduit, oare nu va împlini?" Nu, Dumnezeu nu Se răzgândește. Aceste versete afirmă doctrina imutabilității lui Dumnezeu: El e neschimbător și neschimbabil.
English
Ce e imutabilitatea lui Dumnezeu?