Întrebare
Aude Dumnezeu rugăciunile mele?
Răspuns
Dumnezeu aude totul, inclusiv rugăciunile. Nimic nu-I scapă (Psalmul 139.1-4). E suveran peste toate lucrurile pe care le-a creat (Isaia 46.9-11). Așadar întrebarea nu e dacă Dumnezeu e conștient de fiecare rugăciune (este), ci dacă Se conectează la rugăciunile noastre, cu intenția să dea răspuns.
Dumnezeu vrea să ne rugăm. El a creat rugăciunea ca mijloc prin care ne putem bucura de El (Apocalipsa 3.20), ne putem mărturisi păcatele (1 Ioan 1.9), Îi putem cere să ne îndeplinească nevoile (Psalmul 50.15), și putem alinia voia noastră la voia Lui (Ieremia 29.11-12, Luca 22.42). Un fel de rugăciune are garanția că va fi îndeplinită. Luca 18.13-14 descrie rugăciunea de pocăință. Când ne adresăm Domnului cu umilă pocăință, e gata să ne îndreptățească și să ne ierte.
Totuși, când ne gândim la rugăciune, e important să ne amintim că cele mai multe promisiuni ale lui Dumnezeu din Scriptură au fost scrise pentru poporul Lui. În Vechiul Testament, promisiunile au fost pentru Israel și pentru toți cei care se alipeau de el. În Noul Testament, promisiunile au fost scrise urmașilor lui Isus. E o utilizare greșită a Scripturii să extragi versete izolate și să încerci să le aplici în orice situație vrei, inclusiv în rugăciune. Chiar dacă Domnul știe și aude totul, a stabilit câteva situații în care nu va răspunde la rugăciunile noastre:
1. Când alegem să ne ținem de păcat, în loc să ne pocăim și să ne schimbăm, Dumnezeu nu va asculta rugăciunile noastre. În Isaia 1.15, Domnul spune: „Când vă întindeți mâinile, Îmi întorc ochii de la voi și, oricât de mult v-ați ruga, n-ascult, căci mâinile vă sunt pline de sânge!” Proverbele 28.9 spune: „Dacă cineva își întoarce urechea ca să n-asculte legea, chiar și rugăciunea lui este o scârbă.”
Exemplu: Un cuplu de tineri trăiesc împreună în păcat sexual și se roagă pentru binecuvântarea lui Dumnezeu asupra casei lor.
2. Când ne rugăm potrivit cu dorințele noastre egoiste, Dumnezeu nu va asculta rugăciunile noastre. Iacov 4.3 spune: „Cereți și nu căpătați, pentru că cereți rău, cu gând să risipiți în plăcerile voastre.”
Exemplu: Un om nu e mulțumit cu mașina lui veche de trei ani, așa că se roagă pentru o mașină nouă și mult mai scumpă.
3. Când ceea ce cerem nu e în acord cu voia Lui pentru noi. 1 Ioan 5.14 spune: „Îndrăzneala pe care o avem la El este că, dacă cerem ceva după voia Lui, ne ascultă.”
Exemplu: Ne rugăm stăruitor pentru un loc de muncă nou, dar planul lui Dumnezeu face necesar să stăm unde suntem și să fim o mărturie pentru colegii noștri.
4. Când nu cerem cu credință. În Marcu 11.24, Isus spune: „De aceea vă spun că, orice lucru veți cere, când vă rugați, să credeți că l-ați și primit, și-l veți avea.” Totuși, credința nu înseamnă să crezi pentru ceva, ci să crezi în Cineva. Credința noastră e în caracterul lui Dumnezeu și în dorința Lui de a ne binecuvânta și a ne oferi mângâiere. Când ne rugăm, trebuie să avem credința că ne aude și ne va da potrivit cu fiecare cerere care e aliniată cu voia Lui pentru noi (1 Ioan 5.14-15).
Exemplu: Îi cerem lui Dumnezeu să Se îngrijească de o nevoie financiară, dar continuăm să ne îngrijorăm și să facem comentarii lipsite de credință în fața familiei și a colegilor noștri de lucru, cum ar fi: „Probabil că nu voi primi niciodată acei bani.”
Dumnezeu e sfânt și vrea să fim și noi sfinți așa cum este El (Leviticul 22.32, 1 Petru 1.16). Când știe că și noi căutăm acea sfințenie, Se bucură să răspundă la rugăciunile noastre în moduri care fac să continue creșterea noastră spirituală. Isus a spus: „Dacă rămâneți în Mine și dacă rămân în voi cuvintele Mele, cereți orice veți vrea și vi se va da.” (Ioan 15.7) Secretul rugăciunii e rămânerea în Cristos, astfel ca orice am cere să fie în acord cu inima Lui (Psalmul 37.4). Numai atunci putem avea încrederea că Dumnezeu ascultă rugăciunile noastre cu intenția de a răspunde la ele.
English
Aude Dumnezeu rugăciunile mele?