settings icon
share icon
Întrebare

Care este legenda evreului rătăcitor?

Răspuns


Legenda evreului rătăcitor este o poveste de avertizare care circulă de secole. Practic, evreul rătăcitor este un om nemuritor care este condamnat să călătorească dintr-un loc în altul într-o stare de suferință constantă până la a doua venire a lui Hristos, ca pedeapsă pentru maltratarea lui Hristos în timpul patimilor Sale. Nu este o poveste biblică, deoarece Biblia nu menționează pe nimeni, evreu sau nu, care să fie blestemat în același mod în care se presupune că este evreul rătăcitor.

În funcție de versiunea poveștii, detaliile fanteziste referitoare la evreul rătăcitor sunt ușor diferite. Mai toate versiunile subliniază incapacitatea sa de a muri și blestemul său de neliniște: călătorește pe tot globul și nu se poate opri decât pentru a lua masa înainte de a pleca din nou.

Una dintre versiunile din Evul Mediu îl identifică pe evreul rătăcitor cu un bărbat pe nume Cartaphilus, care L-a batjocorit pe Isus Hristos în timp ce acesta Își ducea crucea la Calvar. Povestea spune că, atunci când acest om L-a văzut pe Isus trecând pe acolo, I-a spus să meargă mai repede și să nu mai zăbovească, la care Mântuitorul i-a răspuns cu ceva de genul: "Eu mă duc, dar tu să aștepți până vin". Cuvintele lui Isus adresate lui Cartaphilus l-au blestemat să cutreiere pământul până la a doua venire.

Într-o versiune italiană a poveștii din secolul al XIV-lea, numele evreului rătăcitor este John Buttadeus - Buttadeus însemnând în latină "lovește-L pe Dumnezeu", o referire la presupusul atac fizic al lui John asupra lui Isus. Alte versiuni asociază, de asemenea, crima evreului rătăcitor cu violența fizică: în 1228, un bărbat a pretins că a întâlnit în Armenia un bărbat care ar fi fost portarul lui Pontius Pilat și care L-ar fi lovit pe Isus în drumul său spre Calvar.

În alte versiuni ale poveștii, crima evreului rătăcitor a fost pur și simplu de a nu-L ajuta pe Hristos cel suferind. În secolul al XVI-lea, un episcop german a afirmat că a întâlnit în Hamburg un bărbat înalt, desculț și cu părul lung. Bărbatul a spus că se numea Ahasuerus și că era un cizmar evreu care refuzase să-L ajute pe Domnul în ceasul Lui de nevoie. Mai târziu, același Ahasuerus ar fi fost zărit la Madrid, în Spania, unde a dat dovadă de o fluență în toate limbile.

Există multe alte variante ale mitului evreului rătăcitor, care au fost povestite în multe culturi din întreaga lume. În unele povestiri, evreul rătăcitor se convertește la creștinism și acționează ca un evanghelist oriunde merge. În altele, el este pur și simplu blestemat în mizeria sa. Diverse versiuni îi dau diverse nume: Melmoth, Matathias, Malchus, Isaac Laquedem (în franceză), Juan Espera a Dios (în spaniolă, "Ioan Îl așteaptă pe Dumnezeu") și Jerusalemin suutari (în finlandeză, "Cizmarul din Ierusalim"). În toate versiunile, tema este că batjocorirea lui Hristos aduce un blestem.

Blestemul evreului rătăcitor are unele asemănări cu blestemul pe care Dumnezeu l-a pus asupra lui Cain după uciderea lui Abel. Pe lângă faptul că a hotărât cu privire la Cain că nu va mai putea să lucreze pământul pentru a produce recolte, el avea să fie "pribeag și fugar pe pământ" (Geneza 4:14). Rătăcirea de milenii nu este menționată ca parte a pedepsei lui Cain, iar nemurirea nu este implicată, deși Dumnezeu i-a pus un semn pentru ca nimeni să nu-l ucidă (Geneza 4:15).

Unii văd legenda evreului rătăcitor ca pe o metaforă pentru situația dificilă a poporului evreu în general: sub Moise, evreii au rătăcit timp de patruzeci de ani în pustie; și la patruzeci de ani după ce L-au respins pe Isus ca Mesia, evreii și-au pierdut Templul și națiunea și au fost forțați să se împrăștie în diferite locuri din întreaga lume. Unele grupări antisemite au folosit conceptul de evreu rătăcitor pentru a face propagandă, iar termenul de evreu rătăcitor, folosit ca epitet, este considerat ofensator.

Din nou, legenda evreului rătăcitor nu are nicio bază în Biblie. Este o fabulă care a împrumutat unele elemente din Biblie, inclusiv o mențiune a lui Isus, dar este o poveste fictivă. În timpul procesului și al răstignirii Sale, Isus a fost într-adevăr batjocorit; pe drumul spre Calvar, însă nu avem nicio consemnare a vreunui om care să-L fi chinuit. Luca 23:27 consemnează că femeile din Ierusalim L-au plâns și au plâns pentru El. În răspunsul Său, Isus nu a rostit niciodată un blestem asupra cuiva. În tot ceea ce a spus, El a fost un exemplu de har și de adevăr. Când a fost atacat și umilit de soldații romani, El nu a ripostat (Matei 27:27-31). Când acuzatorii mincinoși au mințit împotriva Lui, "Isus tăcea și nu răspundea nimic" (Marcu 14:61). Orice presupusă interacțiune cu un om care L-a batjocorit, cu Isus blestemându-l, este pur și simplu un mit.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care este legenda evreului rătăcitor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries