settings icon
share icon
Întrebare

Care este semnificația Imperiului Grec în istoria biblică?

Răspuns


Istoria evreilor este marcată într-un mod de neșters de scurta dominație a lui Alexandru cel Mare asupra Imperiului Grec. Deși niciuna dintre istoriile Imperiului Grec nu este consemnată în Biblie, avem profeții relevante. O altă sursă de informații referitoare la influența greacă asupra istoriei evreilor este reprezentată de apocrife, mai exact 1 și 2 Macabei.

Cuceririle lui Alexandru

În anul 336 î.Hr., într-o perioadă în care Grecia era formată din orașe-stat și provinciile lor înconjurătoare, Alexandru i-a succedat tatălui său, Filip, ca rege al Macedoniei. Imortalizat sub numele de Alexandru cel Mare, acesta nu a fost egalat de nimeni în ceea ce privește viteza cu care a cucerit noi teritorii. În numai 13 ani, Alexandru a învins Siria și Egiptul, a doborât Imperiul Medo-Persan și a ajuns până în est, în India.

Regatul grec a fost profețit de Daniel în capitolele 2, 8 și 11 din cartea sa. Daniel 2 relatează interpretarea visului lui Nebucadnețar al II-lea, care a prezis Imperiile Babilonian, Medo-Persan, Grec și Roman. Daniel 11 se referă în mod specific la regatul Greciei. Alexandru, deși nu este dat cu numele, este numit "un împărat viteaz, care va stăpâni cu o mare putere şi va face ce va voi" (Daniel 11:2-3).

Daniel 8 este chiar mai specific. Profetul are o vedenie cu un berbec cu două coarne (semnificând Medo-Persia) atacat de un țap cu un singur corn mare, care se deplasează rapid. După ce țapul ucide berbecul, cornul acestuia este rupt "când a fost puternic de tot", iar în locul lui cresc alte patru coarne (Daniel 8:1-8).

Îngerul Gabriel explică vedenia: țapul reprezintă Grecia, iar cornul proeminent este "primul rege" (Alexandru). Ruperea cornului semnifică moartea prematură a regelui, iar cele patru coarne mai mici reprezintă un regat divizat. Profeția, pe care Daniel a consemnat-o cu 200 de ani înainte, s-a adeverit în fiecare detaliu: Alexandru a murit în Babilon în anul 323 î.Hr. la vârsta de 33 de ani. Regatul său a fost apoi împărțit între cei patru generali ai săi, Ptolemeu, Seleucas, Lisimah și Casandru.

Imperiul Grec divizat și perioada hasmoneană

Pentru istoria Imperiului Grec divizat și a modului în care acesta a influențat istoria evreilor, ne întoarcem la apocrife. Generalii lui Alexandru cel Mare "și-au pus coroane pe ei înșiși; la fel au făcut și fiii lor după ei mulți ani; și relele s-au înmulțit pe pământ" (1 Macabei 1:9). Imperiul selucid a sfârșit prin a deține controlul asupra Palestinei și a Ierusalimului. Unul dintre regii selucizi a fost Antioh al IV-lea, care s-a numit "Antioh Epifanes" ("Epifanes" înseamnă "zeu manifestat").

În anul 167 î.Hr., Antioh a comis o "urâciune a pustiirii"; mai exact, a ridicat un altar pentru zeul grec Zeus în Templul evreiesc și a jertfit un porc pe el. Antioh a continuat să ceară jertfe păgâne în toate satele evreiești. În satul Modein, unui levit pe nume Matatia, care avea cinci fii, i s-a spus să aducă jertfa. Matatia a refuzat și a ucis trupele și săteanul care s-a oferit voluntar să facă fapta. Acest lucru a declanșat Revolta Macabeilor, condusă de fiii lui Matatia. Israelul și-a câștigat libertatea față de selucizi pentru o perioadă de timp, iar mai târziu a fost recunoscut ca stat independent de către Senatul roman. Anii în care evreii au fost conduși de urmașii lui Matatia sunt numiți Perioada Macabeană sau Hasmoneană.

Elenism

Poate la fel de impresionant cum a fost succesul militar al lui Alexandru a fost progresul culturii grecești, numit elenism. În fiecare oraș cucerit, Alexandru a înființat școli pentru a preda filozofia greacă și greaca Koine, care a devenit lingua franca a lumii cunoscute. Alexandru avea, de asemenea, o înclinație pentru redenumirea orașelor cu numele său: cel puțin 11 orașe se mai numesc și astăzi "Alexandria". Cel mai faimos este Alexandria, din Egipt, care, alături de Antiohia siriană, a fost un centru al gândirii elene. Aceste centre ale elenismului au precipitat o schimbare culturală majoră și au avut un impact enorm asupra istoriei lumii, în special asupra istoriei biblice. Noul Testament a fost scris în greaca Koine. Utilizarea pe scară largă a limbii grecești a ajutat la împărtășirea Evangheliei din India până în Spania. Filozofia greacă ne-a oferit conceptul de logos, pe care Ioan l-a folosit ca modalitate de a comunica natura lui Hristos (Ioan 1:1). Antiohia a devenit punctul de lansare pentru călătoriile misionare ale lui Pavel, iar "ucenicii au fost numiți creștini mai întâi în Antiohia" (Fapte 11:26).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care este semnificația Imperiului Grec în istoria biblică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries