settings icon
share icon
Întrebare

Care este semnificația Imperiului Medo-Persan în istoria biblică?

Răspuns


Medo-persanii, conduși de regele Cirus al II-lea, au invadat Babilonia dinspre est în iunie 539 î.Hr. și au capturat capitala ei, Babilonul, în iulie al aceluiași an. În cronologia biblică, acest lucru a avut loc aproape de sfârșitul exilului babilonian. În scurt timp, Daniel a devenit un consilier de încredere al noului Imperiu Medo-Persan. Acest regat al mezilor și perșilor a fost condus mai târziu de Artaxerxe al II-lea, sau Ahașveroș, care a luat-o de soție pe Estera. Astăzi, Persia este, în esență, sinonimă cu Iranul modern, iar acest lucru nu era atât de diferit în Antichitate. Cu toate acestea, Persia, ca regat antic, mai ales atunci când se face referire împreună cu Media, cuprindea Egiptul în vest până la părți din India în est și includea Asia Mică de la granița estică a Greciei până în Tadjikistan.

Imperiul Medo-Persan a fost prezis

Isaia, Ieremia și Daniel au profețit cu toții că mezii și perșii vor cuceri Imperiul babilonian. Isaia l-a citat pe Dumnezeu spunând: "Iată, ațâț împotriva lor pe mezi ... ochiul lor nu va cruța pe copii." (Isaia 13:17-18) O altă profeție spunea că mezii se vor extinde dincolo de Babilon și vor afecta toate națiunile (Ieremia 51:28). Ieremia oferă, de asemenea, motivul pentru ascensiunea medo-persană: "să distrugă Babilonul" și să obțină "răzbunare pentru templul [lui Dumnezeu]" (Ieremia 51:11). Daniel a interpretat un vis care, de asemenea, a prezis căderea Babilonului.

Scrisul de pe perete

Daniel a avertizat, de asemenea, despre dispariția Babilonului în ajunul căderii sale, așa cum este consemnat în Daniel 5. Regele Belșațar, numit "rege" pentru că a fost lăsat la conducerea afacerilor politice în timp ce tatăl său era plecat la război, folosea uneltele de aur și argint din Templu ca vase de băut într-o noapte de desfrâu. "În clipa aceea, s-au arătat degetele unei mâini de om și au scris în fața sfeșnicului, pe tencuiala zidului palatului împărătesc" (Daniel 5:5). Regele, speriat, l-a chemat pe Daniel în sala de banchet pentru a interpreta scrisul. Interpretarea inspirată a lui Daniel a fost cumplită: Dumnezeu a pronunțat judecata asupra Babilonului, iar regatul va fi împărțit. Dimineața, "Dar chiar în noaptea aceea, Belșațar, împăratul haldeilor, a fost omorât. Şi a pus mâna pe împărăție Darius, medul." (Daniel 5:30-31)

Sfârșitul exilului

Chiar înainte de începerea exilului babilonian, Dumnezeu i-a spus lui Ieremia că Iuda "va fi o paragină, un pustiu, și neamurile acestea vor fi supuse împăratului Babilonului timp de șaptezeci de ani" (Ieremia 25:11). Ezra și alții au consemnat că "În cel dintâi an al lui Cirus, împăratul perșilor [539 î.Hr.], ca să se împlinească cuvântul Domnului rostit prin gura lui Ieremia, Domnul a trezit duhul lui Cirus, împăratul perșilor, care a pus să se facă prin viu grai și prin scris vestirea aceasta în toată împărăția lui" (Ezra 1:1), iar Cirus le-a permis tuturor evreilor să se întoarcă în Iuda. Cirus nu numai că i-a eliberat pe evrei, dar a returnat și obiectele furate din Templu și a plătit din vistieria regală eforturile de reconstrucție ale evreilor (Ezra 6:4-5). Acesta a fost un eveniment monumental în istoria Israelului, deoarece Ierusalimul și Templul au fost reconstruite și Legea a fost restabilită.

Daniel

Daniel era un personaj important în Imperiul Medo-Persan și un consilier de încredere al regelui Darius. Cu toate acestea, după ce a fost plasat în fruntea satrapilor (un fel de guvernatori), Daniel a fost urât de unii dintre ei pentru ascensiunea sa rapidă. Aceștia i-au întins lui Daniel o capcană, bazată pe lege, care ar fi trebuit să-l comdamne la moarte, căci a fost aruncat în groapa cu lei. El a supraviețuit totuși, prin intervenția lui Dumnezeu, și a continuat să profețească, să conducă și să ofere sfaturi în acea țară străină (Daniel 6:28).

Mardoheu și Estera

Un alt eveniment-cheie din istoria lui Israel a avut loc tot în Persia. Cartea Estera descrie originea sărbătorii Purim și modul în care evreii au fost scutiți de distrugerea în masă. Când Cirus i-a eliberat pe evrei în patria lor, nu toți au ales să se întoarcă în Iuda (Estera 3:8). Regele Artaxerxe (sau "Ahașveroș", așa cum este numit în Estera) a domnit între anii 404-359 î.Hr. și probabil că nu avea prea multe informații despre istoria poporului său cu evreii. Așa că, atunci când consilierul său de top, Haman, i-a acuzat pe evrei că nu se supuneau în mod obișnuit legilor regelui, Artaxerxe l-a crezut și a fost de acord cu planul lui Haman de genocid împotriva evreilor. Regina Estera, ea însăși evreică, fusese aleasă regină a imperiului fără a-și dezvălui originea. Printr-o serie de evenimente remarcabile, care evidențiază în mod clar providența lui Dumnezeu, Estera a reușit să demonteze motivele josnice ale lui Haman. Nu numai că evreii au fost scutiți de distrugere, dar vărul Esterei, Mardoheu, a primit locul de onoare al lui Haman.

Concluzie

Dumnezeu Se folosește de indivizi și de imperii pentru a împlini voia Sa. Cu siguranță, Imperiul Medo-Persan este un exemplu în acest sens. Dumnezeu a folosit acest imperiu pentru a elibera poporul Său captiv, pentru a finanța reconstruirea Templului și pentru a-i încuraja pe copiii Săi că nu sunt niciodată părăsiți.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care este semnificația Imperiului Medo-Persan în istoria biblică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries