Întrebare
Cine a fost Ioan Marcu în Biblie?
Răspuns
Ioan Marcu, adesea numit simplu Marcu, este autorul Evangheliei după Marcu. A fost un credincios din Biserica Primară despre care se vorbește cel mai mult în cartea Faptele Apostolilor. Despre Ioan Marcu se spune prima dată că este fiul unei femei numită Maria (Faptele Apostolilor 12.12), a cărei casă era folosită ca loc în care credincioșii să se adune și să se roage. Mai târziu, Marcu e menționat ca fiind însoțitorul lui Barnaba și a lui Pavel în timpul călătoriilor lor împreună (Faptele Apostolilor 12.25). Ioan Marcu era și verișorul lui Barnaba (Coloseni 4.10).
Ioan Marcu a fost un ajutor în prima călătorie misionară a lui Pavel și Barnaba (Faptele Apostolilor 13.5), însă nu a rămas cu ei pe toată durata călătoriei. Ioan Marcu i-a părăsit pe Pavel și Barnaba în Pamfilia și a abandonat lucrarea (Faptele Apostolilor 15.38). Biblia nu spune de ce a plecat Marcu, dar plecarea lui a avut loc imediat după un timp în cea mai mare parte neroditor în Cipru (Faptele Apostolilor 13.4-12). Numai o convertire e menționată în Cipru, dar a fost acolo o mare împotrivire demonică. E posibil că tânărul Ioan Marcu a fost descurajat de greutatea căii și a decis să se întoarcă la confortul de acasă.
La un moment dat mai târziu, după ce Pavel și Barnaba se întorseseră din prima călătorie, Pavel și-a exprimat dorința de a merge înapoi la frați în orașele pe care le vizitaseră anterior, să vadă ce fac (Faptele Apostolilor 15.36). Barnaba a fost de acord, aparent pe baza înțelegerii că îl vor lua pe Ioan Marcu alături de ei. Totuși Pavel a refuzat să-l lase pe Marcu să vină cu ei în călătorie, motivând că anterior îi părăsise. Pavel și Barnaba au avut o „dispută aprinsă” cu privire la Marcu (Faptele Apostolilor 15.39, NTLR) și s-au despărțit și au pornit în călătorii separate. Barnaba l-a luat pe Ioan Marcu împreună cu el în Cipru, iar Pavel l-a luat pe Sila cu el prin Siria și Cilicia, ca să-i încurajeze pe credincioșii din bisericile din aceste zone (Faptele Apostolilor 15.39-41).
Barnaba, „Fiul încurajării” (Faptele Apostolilor 4.36), a dorit să ierte eșecul lui Ioan Marcu și să-i acorde o a doua șansă. Pavel a mers pe conceptul mai rațional: lucrarea misionară de pionierat necesita dedicare, hotărâre și rezistență. Pavel l-a văzut pe Ioan Marcu ca pe un risc pentru misiunea lor. Luca, scriitorul cărții Faptele Apostolilor, nu trece de partea nimănui și nu-l prezintă nici pe Pavel, nici pe Barnaba ca având dreptate. Pur și simplu consemnează faptele. E demn de observat că, în cele din urmă, două grupuri de misionari au fost trimise – de două ori mai mulți misionari răspândeau Evanghelia.
Ioan Marcu a pornit cu corabia spre Cipru împreună cu verișorul său Barnaba, dar istoria nu se încheie aici. Ani mai târziu, îl găsim împreună cu Pavel, care îl numește „tovarăș de lucru” (Filimon 1.24). Și aproape de finalul vieții lui Pavel, acesta îi face o cerere lui Timotei dintr-o închisoare romană: „Ia pe Marcu și adu-l cu tine, căci el îmi este de folos pentru slujbă.” (2 Timotei 4.11) În mod evident Ioan Marcu s-a maturizat de-a lungul anilor și a devenit un slujitor credincios al Domnului. Pavel a recunoscut progresul lui și l-a considerat un însoțitor de valoare.
Ioan Marcu a scris evanghelia care îi poartă numele undeva între anii 55 și 59 d.Cr. Poate fi o referire ascunsă la Ioan Marcu în Marcu 14.51-52. În acel pasaj, un tânăr, trezit din somn în noaptea arestării lui Isus, încearcă să-L urmeze pe Domnul, și mulțimea care Îl prinsese pe Isus a încercat să-l prindă și pe el. Tânărul a scăpat și a fugit în noapte. Faptul că acest incident e relatat numai în Evanghelia după Marcu – și faptul că tânărul e anonim – i-a făcut pe unii erudiți să presupună că tânărul care a fugit era de fapt Ioan Marcu.
English
Cine a fost Ioan Marcu în Biblie?