settings icon
share icon
Întrebare

Ce ar trebui să învățăm din viața lui Isaac?

Răspuns


Numele Isaac, care înseamnă „el râde”, vine de la reacția părinților lui când Dumnezeu i-a spus lui Avraam că el, la vârsta de 100 de ani, și soția lui Sara, la vârsta de 90 de ani, vor avea un fiu (Genesa 17.17, 18.12). Isaac era al doilea fiu al lui Avraam; primul, Ismael, era din Agar, servitoarea Sarei, ca rezultat al nerăbdării Sarei de a-i da lui Avraam o familie (Genesa 16.1-2). De îndată ce Isaac a fost înțărcat, Sara a insistat ca Avraam să o trimită de acolo pe Agar și fiul ei, asigurând faptul că moștenirea familiei va merge la Isaac (Genesa 21.3-12).

Mulți ani mai târziu, Isaac a fost luat de tatăl lui și dus pe un munte unde Avraam, în ascultare de Dumnezeu, s-a pregătit să îl jertfească (Genesa 22.1-4). Avreaam, Isaac și doi dintre slujitorii lui Avraam au încărcat măgarii și au făcut o călătorie de trei zile până la Muntele Moria. Lăsându-i pe slujitori în urmă, Avraam și Isaac au cărat lemnele, cuțitul și materialele pentru foc, spunând că se vor închina, apoi se vor întoarce. Curios, Isaac a întrebat unde este mielul pentru jertfă. Avraam i-a spus lui Isaac că Dumnezeu Însuși va purta de grijă în privința mielului. Avraam a început să zidească altarul și l-a legat pe Isaac pe el. Biblia nu ne spune că Isaac s-ar fi împotrivit. În timp ce Avraam se pregătea să îl ucidă pe Isaac, un înger l-a oprit. Avraam a văzut un berbec într-un tufiș și l-a adus pe acela jertfă în locul lui Isaac. Există o analogie interesantă în relatarea aceasta care oglindește faptul că Dumnezeu L-a dat pe Fiul Său, Isus, să fie jertfit. Dumnezeu chiar a asigurat Mielul – literalmente pentru Avraam și Isaac și apoi figurat pentru toți oamenii care vor vrea să primească jertfa lui Isus (Ioan 1.29, Evrei 10).

Sara a murit când Isaac se apropia de patruzeci de ani. După moartea ei, Avraam l-a trimis pe unul dintre slujitorii lui să găsească o soție pentru Isaac din neamul lor, fiind hotărât că fiul lui nu trebuie să aibă o soție canaanită (Genesa 24.1-51). Slujitorul lui Avraam s-a rugat să aibă succes în găsirea unei soții potrivite, iar Dumnezeu a condus căutarea lui. La vârsta de patruzeci de ani, Isaac s-a căsătorit cu verișoara lui Rebeca (Genesa 25.20). Biblia ne spune că „el a iubit-o. Astfel a fost mângâiat Isaac pentru pierderea mamei sale” (Genesa 24.67).

Pe când avea șaizeci de ani, Isaac a devenit tată de doi gemeni – Iacov și Esau. Isaac l-a favorizat pe fiul lui mai mare, Esau, iar Rebeca îl avea favorit pe Iacov. Lucrul acesta a cauzat o mare rivalitate în cadrul familiei și a făcut ca Iacov, fiul mai mic, să primească moștenirea și binecuvântarea tatălui său, care ar fi trebuit să ajungă la Esau, fiul mai mare, după ce Isaac și Esau au fost înșelați de Rebeca și de Iacov. Isaac și-a dat seama de înșelăciune, dar nu-și mai putea revoca binecuvântarea rostită asupra lui Iacov (Genesa 27). Rebeca a aflat de planul lui Esau de a-l omorî pe Iacov după moartea lui Isaac și l-a convins pe Isaac să-l trimită pe Iacov la fratele ei Laban, să-și găsească o soție printre rudele ei. Isaac l-a binecuvântat din nou pe Iacov înainte să-l trimită la drum, rugându-se ca Dumnezeu să-i dea lui Iacov binecuvântarea dată lui Avraam.

Avraam a murit pe când Isaac avea în jur de șaptezeci și cinci de ani și i-a lăsat lui totul (Genesa 25.5). Deși Ismael a fost alungat atunci când Isaac a fost înțărcat, Isaac și Ismael l-au îngropat împreună pe Avraam (Genesa 25.9). Biblia nu vorbește în mod specific despre relația lor și descendenții lui Ismael și cei ai lui Iacov au fost în toată istoria dușmani; animozitatea a rămas până în ziua de azi. Dar e interesant de observat că cei doi bărbați s-au unit aparent în jelirea tatălui lor.

Când a fost o foamete în țară, Dumnezeu i S-a arătat lui Isaac și i-a spus să nu meargă în Egipt, ci să rămână în țară. Dumnezeu a promis să fie cu Isaac și să îl binecuvânteze și să dea țara urmașilor lui. Dumnezeu a reafirmat legământul pe care l-a făcut cu Avraam, spunând că va face urmașii lui la fel de numeroși ca stelele cerului și, prin ei, va binecuvânta națiunile pământului (Genesa 26.1-6).

Isaac a rămas în țara Canaan. Însă la fel cum a făcut tatăl lui cu mai mulți ani înainte de nașterea sa, Isaac a prezentat-o pe Rebeca spunând că e sora lui, nu soția (Genesa 26.7-11). Dar la fel cum a protejat-o Dumnezeu pe Sara, la fel a protejat-o și pe Rebeca. Dumnezeu l-a binecuvântat pe Isaac cu roade din belșug și bunăstare, atât de mult încât filistenii au devenit invidioși și au astupat fântânile cu apă săpate de Avraam. Împăratul filistean i-a cerut lui Isaac să se mute, și Isaac a făcut acest lucru, mergând din loc în loc, săpând fântâni noi când dușmanii se certau cu el legat de apă. Împăratul filistenilor a recunoscut în curând că Isaac era binecuvântat de Dumnezeu și a făcut un tratat de pace între ei (Genesa 26.26-31).

Isaac a murit la vârsta de o sută optzeci de ani și a fost îngropat de amândoi fiii săi. Dumnezeu Și-a afirmat legământul cu Iacov, fiul lui Isaac, căruia i-a schimbat numele în Israel.

Deși mare parte din istoria lui Isaac e narativă, fără multe lecții ușor de aplicat în viața noastră, vedem în Isaac o inimă supusă voii lui Dumnezeu. De exemplu, a ascultat de Avraam și Sara și se pare că a ascultat de îndrumarea lor. A ascultat când Dumnezeu i-a spus să rămână în țară în ciuda foametei și atacurilor dușmanilor. Când Isaac a descoperit că a fost înșelat de fiul său Iacov, a acceptat și s-a supus la ceea ce a recunoscut ca fiind voia lui Dumnezeu, în ciuda faptului că era cu totul împotriva tradiției acceptate la acea vreme. Așa cum a descoperit Isaac, și noi trebuie să ne amintim că gândurile și căile lui Dumnezeu sunt diferite de ale noastre (Isaia 55.8). Istoria lui Isaac demonstrează și credincioșia lui Dumnezeu față de promisiunile Lui – El a făcut un legământ cu Avraam și va continua să îl susțină cu Isaac și cu fiul lui, Iacov.

Deși nu putem vorbi despre realizări mari în viața lui Isaac, Dumnezeu l-a ales pe Isaac ca prin el să continue linia legământului, aceeași linie din care va veni Mesia, Isus. Și vreme de multe generații, națiunea evreiască L-a descris pe Dumnezeu ca fiind Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacov. Într-adevăr, sunt câteva pasaje în Scriptură în care Dumnezeu Se descrie pe Sine Însuși în același mod (de exemplu Exodul 3.6). Isaac e numărat alături de ceilalți patriarhi și are un loc în Împărăția lui Dumnezeu (Luca 13.28). Și nu există onoare mai mare pe care putem spera să o dobândim.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce ar trebui să învățăm din viața lui Isaac?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries