Întrebare
Ce ar trebui să învățăm din viața lui Isaia?
Răspuns
Isaia, al cărui nume înseamnă „Iahve este mântuirea”, e cel mai bine cunoscut pentru scrierea cărții care îi poartă numele în Noul Testament. Scrierile lui sunt semnificative mai ales pentru profețiile pe care le-a făcut despre venirea lui Mesia, cu sute de ani înainte ca Isus să Se nască (Isaia 7.14, 9.1-7, 11.2-4, 53.4-7, 9,12). Matei îl citează pe Isaia când descrie lucrarea lui Ioan Botezătorul (Matei 3.3, Isaia 40.3), și când Isus S-a mutat în Galileea să-Și înceapă lucrarea, profeția lui Isaia s-a împlinit (Matei 4.13-16, Isaia 9.1-2). Isus a citat prorocia lui Isaia când a vorbit în pilde (Isaia 6.9, Matei 3.14-15), iar apostolul Pavel face și el referire la aceeași profeție când este în Roma (Faptele Apostolilor 28.26-27). Când Isus citește din Isaia (Isaia 61.1-2) în sinagoga din Nazaret, îi uimește pe mulți dintre evrei afirmând că prorocia s-a împlinit în El (Luca 4.16-21). De asemenea, e interesant de observat că Evangheliile citează mai mult din scrierile lui Isaia decât din oricare alt proroc al Vechiului Testament.
Despre omul Isaia sunt scrise puține lucruri. Știm că a fost fiul lui Amoț și că s-a căsătorit și a avut fii (Isaia 1.1, 7.3, 8.3). Deși recunoașterea lui Isaia ca un mare profet e indicată în cărțile Împărați și Cronici, e probabil și că a fost un preot, având în vedere că locul în care este chemat de Dumnezeu este în Templu (Isaia 6.4), o locație rezervată numai pentru preoți. Ungerea pe care o primește la chemarea lui e similară cu cea a profetului Ieremia (Ieremia 1.9, Isaia 6.7).
Alături de contemporanul său, profetul Mica, Isaia a slujit în regatul de sud al lui Iuda sub domnia a patru împărați. În vremea lucrării lui Isaia, Iuda era o națiune păcătoasă și nedreaptă. Totuși, Isaia, credea că Iuda era națiunea aleasă a lui Dumnezeu și că El o va reabilita. Cu susținere din partea lui Mica și a împăratului evlavios Ezechia, dușmanii lor au fost ținuți la distanță și o trezire a avut loc în toată națiunea lui Iuda (2 Împărați 19.32-36, 2 Cronici 32.20-23). Mulți comentatori îl descriu pe Isaia ca fiind evanghelistul lui Iuda, fiindcă a lucrat neobosit să-i întoarcă pe oameni înapoi la Dumnezeu.
Au fost multe suișuri și coborâșuri în viața lui Isaia. Credincioșia lui față de Dumnezeu a fost răsplătită cu câteva miracole uimitoare. Ca răspuns la rugăciunea lui Isaia, Dumnezeu a dat soarele înapoi cu zece pași ca un semn pentru împăratul Ezechia că Dumnezeu va adăuga încă cincisprezece ani la viața lui (2 Împărați 20.8-11, 2 Cronici 32.24). Totuși, Isaia a umblat gol și desculț timp de trei ani, în ascultare de Dumnezeu, ca „semn și înștiințare” pentru egipteni (Isaia 20.2-4). Contemporanul lui, Mica, a făcut la fel (Mica 1.8), deși despre el nu ni se spune pentru cât timp.
Examinând inima unui om ne putem da seama ce fel de om este, și Isus a spus că omul vorbește din prisosul inimii (Matei 12.34). Din scrierile lui Isaia aflăm despre credincioșia lui de neclintit și despre deplina lui umilință în fața lui Dumnezeu. A avut, de asemenea, parte de mare respect din partea celor de la curtea lui Ezechia și a tovarășilor săi, care s-a văzut în vremurile de criză. Unele dintre cele mai mărețe lucrări de artă, muzică și poezie vin de la oameni care au umblat strâns cu Dumnezeu, și îl putem număra pe Isaia printre ei. Limba ebraică pe care o stăpânea a fost asemănată cu engleza lui Shakespeare, și citim în Isaia unele dintre cele mai frumoase scrieri din Biblie. Deși cartea Isaia a fost scrisă cu peste 2.500 de ani în urmă, merită să fie citită în întregime, pentru că în ea vedem multă înțelepciune care continuă să se aplice în viața noastră de creștin din ziua de azi.
Se pare că Isaia a fost un om foarte retras. Când întâlnim față în față unii dintre cei mai renumiți vorbitori contemporani, poate că suntem dezamăgiți să descoperim că par oarecum distanți. Totuși, cum a fost și în cazul lui Isaia, putem învăța că lucrarea lor are de-a face numai cu îndreptarea oamenilor spre Dumnezeu, nu spre ei. Și în ciuda reticenței lui, evidențierea lui Isaia e în efectul pe care îl are lucrarea sa asupra oamenilor. În aceste zile din urmă, trebuie să facem ca fiecare cuvânt pe care îl rostim să conteze pentru Împărăție. Și din stilul de viață al lui Isaia învățăm faptul că, atunci când Dumnezeu împlinește o parte din planul Lui prin noi, trebuie să ne asigurăm că toată gloria se îndreaptă spre El.
Pe lângă aceasta, se pare că lucrarea lui Isaia a fost caracterizată de apropiere de alți oameni evlavioși, cum este Mica și împăratul Ezechia. Mersul de unii singuri ne poate pune adesea în poziție de vulnerabilitate, dar când prin Duhul Sfânt al lui Dumnezeu suntem uniți cu alți membri din Trupul lui Cristos prin părtășie și rugăciune, lucrarea noastră e mai eficientă prin protecția pe care o avem din partea celorlalți.
English
Ce ar trebui să învățăm din viața lui Isaia?