Întrebare
Care este pământul pe care Dumnezeu l-a promis lui Israel?
Răspuns
Probabil că nu există o proprietate imobiliară mai disputată pe pământ decât pământul lui Israel. Chiar și denumirea de "Israel" va ridica obiecții din unele părți. Poporul evreu revendică pământul pentru că a fost primul care l-a avut în posesie cu milenii în urmă și pentru că Dumnezeu i-a dat direct pământul, așa cum este consemnat în Biblie.
În Geneza 12:7, Dumnezeu îi promite lui Avram, care tocmai ajunsese în Canaan: "Toată ţara aceasta o voi da seminţei tale." Mai târziu, în Geneza 15:18, Dumnezeu extinde această promisiune necondiționată: "Seminţei tale dau ţara aceasta, de la râul Egiptului până la râul cel mare, râul Eufrat." Apoi, în Geneza 17:8, Dumnezeu reiterează promisiunea făcută lui Avraam, adăugând că darul pământului este irevocabil: "Ţie şi seminţei tale după tine îţi voi da ţara în care locuieşti acum ca străin, şi anume îţi voi da toată ţara Canaanului în stăpânire veşnică." Mai târziu, Dumnezeu repetă promisiunea față de fiul lui Avraam, Isaac (Geneza 26:3-4) și față de fiul lui Isaac, Iacov (Geneza 28:13), al cărui nume Dumnezeu l-a schimbat ulterior în Israel.
În legământul avraamic, Dumnezeu a stabilit întinderea țării care va aparține urmașilor lui Avraam, Isaac și Iacov - un teritoriu care includea tot Canaanul și se întindea din Egipt până în Irakul de astăzi. Câteva secole mai târziu, când a venit momentul ca israeliții să intre efectiv în posesia Țării Promise, Dumnezeu a vorbit din nou despre o zonă vastă "de la pustiul Negev, în sud, până la munții Libanului, în nord, de la râul Eufrat, în est, până la Marea Mediterană, în vest, inclusiv toată țara hitiților" (Iosua 1:4, NLT).
Promisiunea că pământul va aparține copiilor lui Israel este permanentă. Chiar și atunci când Israel a fost expulzat din țara lor, ceea ce s-a întâmplat de două ori în istorie, Dumnezeu a promis că se vor întoarce: "Chiar dacă ai fi risipit până la cealaltă margine a cerului, chiar şi de acolo te va strânge Domnul Dumnezeul tău, şi acolo Se va duce să te caute. Domnul Dumnezeul tău te va aduce în ţara pe care o stăpâneau părinţii tăi şi o vei stăpâni." (Deuteronomul 30:4-5) Această promisiune face parte din ceea ce astăzi se numește uneori legământul palestinian sau legământul pământului (Deuteronomul 29:1-30:10).
Prezicând îndepărtarea lui Israel din țara sa, legământul palestinian a anticipat robia babiloniană (586 î.Hr.) și distrugerea romană a Ierusalimului (70 d.Hr.). În ambele cazuri, promisiunea legământului s-a adeverit: evreii și-au recăpătat pământul și națiunea în 537 î.Hr. și din nou în 1948 d.Hr. Israel este încă în țara lor, în ciuda faptului că cuceritorii lor, Babilonul și Roma, au dispărut de mult. Toate acestea întăresc promisiunile făcute lui Avraam, Isaac și Iacov, conform cărora Dumnezeu îl va stabili pe Israel în țara lor ca popor ales al Său (Deuteronomul 29:13). Legământul pământului conține, de asemenea, unele promisiuni speciale pentru Israel, despre care mulți cred că nu vor fi îndeplinite complet înainte de domnia milenară a lui Hristos.
Potrivit cu Geneza 15:18 și Iosua 1:4, pământul pe care Dumnezeu l-a dat lui Israel includea tot ceea ce se întindea de la Nil în Egipt până în Liban (de la sud la nord) și tot ceea ce se întindea de la Marea Mediterană până la râul Eufrat (de la vest la est). Pe harta de astăzi, pământul despre care Dumnezeu a declarat că îi aparține Israelului include tot ceea ce posedă Israelul de astăzi, plus tot teritoriul ocupat de palestinieni (Cisiordania și Gaza), plus o parte din Egipt și Siria, plus toată Iordania, plus o parte din Arabia Saudită și Irak. Astfel, Israelul posedă în prezent doar o fracțiune din pământul promis de Dumnezeu; restul moștenirii lor așteaptă probabil revenirea lui Mesia, Isus Hristos. Dumnezeu a dat cuvântul Său că națiunea Israel nu va înceta niciodată, atâta timp cât soarele va mai străluci ziua, iar luna și stelele vor mai străluci noaptea (Ieremia 31:35-37).
English
Care este pământul pe care Dumnezeu l-a promis lui Israel?