Întrebare
Cine a fost Luca în Biblie?
Răspuns
Despre Luca, autorul cărților Evanghelia după Luca și Faptele Apostolilor din Biblie, se știu puține lucruri. Știm că era doctor și singurul dintre neamuri care a scris o parte din Noul Testament. Epistola lui Pavel către cei din Colose face o distincție între Luca și ceilalți „din numărul celor tăiați împrejur”, însemnând evrei (Coloseni 4.11). Luca este singurul autor al Noului Testament despre care se arată clar că e neevreu.
Luca a fost autorul Evangheliei după Luca și a cărții Faptele Apostolilor. Luca nu-și dă numele în niciuna dintre cărțile sale, dar Pavel îl menționează pe nume în trei dintre epistolele sale. Atât Evanghelia după Luca, cât și Faptele Apostolilor sunt adresate aceleiași persoane, Teofil (Luca 1.3, Faptele Apostolilor 1.1). Nimeni nu știe exact cine era Teofil, dar știm că scopul lui Luca în scrierea celor două cărți care se însoțesc a fost ca Teofil să știe cu siguranță despre Persoana și lucrarea lui Isus Cristos (Luca 1.14). Poate că Teofil primise deja învățăturile creștine de bază, dar nu fusese încă pe deplin înrădăcinat în ele.
Luca a fost un prieten apropiat al lui Pavel, care îl numea „doctorul preaiubit” (Coloseni 4.4). Poate că interesul lui Luca pentru medicină este motivul pentru care evanghelia lui prezintă atât de pe larg vindecările săvârșite de Isus.
Pavel îl numește pe Luca și „tovarăș de lucru” (Filimon 1.24). Luca i s-a alăturat lui Pavel în Troa, în Asia Mică, în timpul celei de-a doua călătorii misionare a lui Pavel (Faptele Apostolilor 16.6-11). Unii erudiți speculează că Luca era „omul din Macedonia” pe care l-a văzut Pavel în visul său (Faptele Apostolilor 16.9). Luca a fost lăsat în Filipi în a doua călătorie misionară (Faptele Apostolilor 17.1) și a fost luat din nou ca să călătorească cu Pavel în cea dea treia călătorie (Faptele Apostolilor 20.5). Luca l-a însoțit pe Pavel în călătoria lui la Ierusalim și Roma și a fost alături de el în timpul întemnițării lui acolo (2 Timotei 4.11). Descrierile pline de viață ale călătoriei lui cu Pavel în Faptele Apostolilor 27 par să indice un număr mare de călătorii pe care le făcuse și că era versat în navigație.
Erudiții au observat că Luca stăpânea remarcabil limba greacă. Vocabularul lui e extins și bogat și stilul lui se apropie de cel al clasicilor greci, așa cum este în prefața evangheliei sale (Luca 1.1-4), în timp ce alte dăți pare că are un stil foarte semitic (Luca 1.5-2.52). Era familiarizat cu călătoritul pe mare și îi plăcea mult să consemneze detaliile geografice. Toate acestea pot indica faptul că Luca era un scriitor bine educat, atent și grijuliu.
English
Cine a fost Luca în Biblie?