settings icon
share icon
Întrebare

E biblică ideea de Mama Natură?

Răspuns


Cele mai timpurii și cele mai sigur datate referințe la Mama Natură se găsesc în transcrierile grecești miceniene datate în anul 12 sau 13 î.Cr. Termenul Mama Natură e transliterat ca „ma-ga” sau „Mama Gaia”. Noțiunea aceasta își are rădăcinile în filosofii presocratici care au „inventat” Natura, și a fost mai departe susținută de filosoful grec Aristotel. Alte culturi au îmbrățișat noțiunea că „natura” își are propriul spirit și propria relevanță unice, de la Dumnezeu Tatăl. Cultura indienilor americani include credința că există ceva numit o „Mamă Pământ” care oferă apa vieții care le dă hrana din abundență. În realitate, nimeni în afară de Dumnezeu nu poartă de grijă de nevoile noastre elementare de hrană, adăpost, apă și viață.

Termenul Mama Natură uneori e folosit în mod general, pentru a face referire la mediu ca întreg. Termenul e folosit uneori în asociere cu ideologii politice și culturale, cum ar fi încălzirea globală, ecologismul și schimbările climatice. Pentru unii, reportajele din știri despre creșterea temperaturilor, ridicarea nivelului mărilor, incendii violente, cutremure, tsunamiuri, uragane, apariția bolilor noi sau chiar de demult și altele asemenea demonstrează că „Mama Natură” e un fel de zeiță capricioasă care face ravagii pe pământ.

Dumnezeu e Cel care controlează forțele naturii: „Dar El a făcut pământul prin puterea Lui, a întemeiat lumea prin înțelepciunea Lui, a întins cerurile prin priceperea Lui. La tunetul Lui, urlă apele în ceruri; El ridică norii de la marginile pământului, dă naștere fulgerelor și ploii și scoate vântul din cămările Lui.” (Ieremia 10.12-13) Isus Își demonstrează puterea divină asupra naturii potolind marea înfuriată (Matei 8.26). E adevărat și că există legi naturale care funcționează în mediul nostru înconjurător; acestea sunt sisteme instituite de Dumnezeu (Genesa 8.22). Dumnezeu a creat lumea noastră; păcatul oamenilor a afectat-o (Romani 8.19-22). Însă Dumnezeu continuă să susțină lumea (Coloseni 1.16-17). Nu își face de cap nicio zeiță capricioasă.

O altă idee bizară este că Mama Natură este un fel de soție/consoartă a lui Dumnezeu și că domnește în cer împreună cu El. Această idee de „dumnezeu mamă și tată” e întâlnită în tradițiile romano-catolice care declară că Maria e „împărăteasa cerului”. Însă Biblia declară că Dumnezeu, în Dumnezeirea triunică, domnește în cer și pe pământ de unul singur și neajutat de nimeni (Daniel 4.25). Natura e creația Sa și numai El o susține și o protejează și, făcând aceasta, Își dovedește bunătatea și bunăvoința față de ea. „V-a făcut bine, v-a trimis ploi din cer și timpuri roditoare, v-a dat hrană din belșug și v-a umplut inimile de bucurie.” (Faptele Apostolilor 14.17)

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

E biblică ideea de Mama Natură?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries