settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre mânie?

Răspuns


Ce spune Biblia despre mânie?

Răspuns: Controlul mâniei este un subiect important. Consilierii creştini spun că cincizeci la sută din cei ce vin la consiliere au probleme cu mânia. Mânia poate distruge comunicarea şi relaţiile, ruinează deopotrivă bucuria şi sănătatea multor oameni. Din nefericire, oamenii au tendinţa de a-şi justifica mânia în loc să îşi asume vina pentru ea. Fiecare om se luptă, la nivele diferite, cu mânia. Mulţumim lui Dumnezeu pentru că Biblia conţine principii privitoare la ţinerea sub control a mâniei şi la învingerea păcatului ei.

Mânia, însă, nu este întotdeauna păcat. Există un tip de mânie pe care Biblia nu o condamnă, ea se numeşte „mânie îndreptăţită”. Dumnezeu se mânie (Psalm 7:11; Marcu 3:5), iar credincioşilor li se porunceşte să se mânie (Efeseni 4:26). Două cuvinte greceşti sunt folosite în Noul Testament pentru cuvântul „mânie”. Unul înseamnă „pasiune, putere” şi celălalt înseamnă „agitat, în fierbere”. „Mânia biblică” este o putere de la Dumnezeu intenţionată să ne ajute să ne rezolvăm problemele. Exemple de mânie biblică avem când Pavel l-a confruntat pe Petru pentru că fusese un exemplu greşit (Galateni 2:11-14), întristarea lui David la auzul nedreptăţii rostite prin gura profetului Natan (2 Samuel 12) sau mânia lui Iisus provocată de felul în care au pângărit unii iudei închinarea la templul din Ierusalim (Ioan 2:13-18). Observăm că nici unul din aceste exemple ale mâniei nu implică auto-apărarea, ci apărarea altora sau apărarea unui principiu.

Mânia se transformă în păcat când este motivată egoist (Iacov 1:20), când scopul lui Dumnezeu este denaturat (1 Corinteni 10:31), sau când mâniei i se permite să zăbovească (Efeseni 4:26-27). În loc să atace problema, puterea generată de mânie va ataca persoana. Efeseni 4:15-19 spune că trebuie să spunem adevărul în dragoste şi să folosim cuvintele pentru a zidi pe alţii, nu să permitem cuvintelor stricate sau distrugătoare să iasă de pe buzele noastre. Din nefericire, vorbirea stricată sau plină de venin este ceea ce caracterizează omul căzut, care trăieşte în păcat (Romani 3:13-14). Mânia devine păcat când este lăsată să clocotească fără să i se pună capăt, rezultatul fiind o durere ce se multiplică (Proverbe 29:11), devastează şi adesea are urmări ireparabile. Mânia devine păcat şi atunci când cel mânios refuză să se împace, ţine ranchiună sau ţine totul în el (Efeseni 4:26-27). Acest lucru poate provoca depresie sau iritare la lucruri mici, adesea lucruri care nu au legătură cu problema care a dus la mânie.

Potrivit Scripturii, noi putem controla mânia când recunoaştem mânia egoistă şi/sau modul greşit de a folosi mânia ca păcat (Proverbe 28:13; 1 Ioan 1:9). Această recunoaştere constă în a regreta şi mărturisi starea rea a mâniei atât înaintea lui Dumnezeu cât şi înaintea celor care au fost răniţi de mânia noastră. Nu trebuie să minimalizăm păcatul şi nici să aruncăm vina pe altcineva/altceva.

Putem controla biblic mânia, fiind atenţi la Dumnezeu care e cu noi în încercări. Acest lucru e foarte important când cineva a făcut ceva care ne-a rănit/ofensat. Iacov 1:2-4, Romani 8:28-29 şi Genesa 50:20 arată înspre faptul că Dumnezeu este suveran şi în deplin control asupra oricărei circumstanţe sau persoane care apare în calea noastră. Nu ni se întâmplă nimic care să nu fie îngăduit sau cauzat de Dumnezeu. Aşa cum spun versetele 8, 9 şi 17 din Psalmul 145, Dumnezeu este bun şi El îngăduie să se întâmple lucruri în viaţa noastră spre binele nostru şi spre binele altora. Meditând la acest adevăr, pâna va ajunge de la minte la inimă, ne vom schimba modul în care vom reacţiona când cei din jur ne vor răni.

Putem controla mânia ascultând de Dumnezeu şi lasându-l pe El să se mânie şi să ne rezolve problema.

Acest lucru este important în cazul nedreptăţii, când oamenii ”răi” îi vor abuza pe cei ”nevinovaţi”. Genesa 50:19 şi Romani 12:19 ne spun să nu jucăm rolul lui Dumnezeu. Dumnezeu este drept şi sfânt; ne putem încrede în El, care cunoaşte totul şi vede totul, că va lucra cu dreptate (Genesa 18:25).

Putem controla biblic mânia nerăspunzând cu rău la bine (Genesa 50:21; Romani 12:21). Aceasta este cheia transformării mâniei în dragoste. Așa cum faptele noastre vin din inimă, tot așa inimile noastre pot fi schimbate de faptele noastre (Matei 5:43-48). Asta înseamnă că putem să schimbăm sentimentele noastre faţă de o persoană prin a schimba modul în care alegem să acţionăm faţă de acea persoană.

Putem controla biblic mânia folosind comunicarea pentru a rezolva problema. Sunt patru reguli de bază pentru comunicare aşa cum găsim în Efeseni 4:15, 25-32:

1) Fii sincer şi vorbeşte (Efeseni 4:15, 25). Oamenii nu ne pot citi gândurile. Trebuie să rostim adevărul în dragoste.
2) Veghează (Efeseni 4:26-27). Nu trebuie să permitem lucrului care ne deranjează să se amplifice şi să preia controlul. A te preocupa şi a discuta despre lucrul care te frământă, înainte să ia amploare, este important.
3) Atacă problema, nu persoana (Efeseni 4:29, 31). La acest capitol, trebuie să ne amintim importanţa păstrării volumului mic al vocii (Proverbe 15:1).
4) Acţionează, nu reacţiona (Efeseni 4:31-32). Datorită firii noastre decăzute, primul nostru impuls este unul păcătos (versetul 31). Timpul petrecut în a “număra până la zece” ar trebui folosit pentru a medita la un mod duhovnicesc de a răspunde (versetul 31) şi de a ne reaminti că mânia trebuie să fie folosită la rezolvarea problemelor şi nu la agravarea lor.
În final, trebuie să acţionăm înspre rezolvarea părţii noastre din problemă (Faptele apostolilor (12:28). Nu putem controla modul cum acţionează sau răspund alţii, dar putem face schimbările necesare în ce priveşte partea noastră. Domolirea unui temperament nu se face peste noapte, dar prin rugăciune, studiu biblic şi cerând ajutorul Duhului Sfânt putem învinge mânia care distruge. Aşa cum am îngăduit mâniei să se fortifice în viaţa noastră prin obişnuinţă, tot aşa trebuie să exersăm să răspundem corect, până va deveni un obicei.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre mânie?
© Copyright Got Questions Ministries