settings icon
share icon
Întrebare

Care sunt temele creștine din "Nepotul magicianului"?

Răspuns


Deși a fost publicat ca fiind al șaselea din seria cărților lui C. S. Lewis, volumul ”Nepotul magicianului” este prima dintre cărțile din Narnia, atunci când acestea sunt aranjate cronologic. În această carte a începuturilor sunt explicate multe lucruri, inclusiv originea dulapului magic, prezența unui stâlp de iluminat în Narnia și crearea Narniei însăși.

În Nepotul magicianului, profesorul Kirke din cărțile anterioare este un băiat pe nume Digory. El este nepotul unui magician vanitos și nebun, pe nume Andrew Ketterly. Digory și prietena sa Polly, cu ajutorul unor inele magice, sunt transportați într-o altă lume, un loc rece și muribund numit Charn. În Charn, Digory eliberează în mod nesăbuit dintr-o stare de transă o regină rea, pe nume Jadis, iar Jadis îl urmează înapoi în lumea noastră, unde încearcă imediat să înființeze un regat al ei. Digory folosește inelele pentru a o scoate din nou pe Jadis din lumea noastră și ajung într-un loc pustiu unde găsesc un Leu care cântă. Ca răspuns la cântecul Leului, apar stele, un soare, plante și animale. Bineînțeles, Leul este Aslan, iar ceea ce Digory vede este crearea Narniei. În această lume nouă, Digory se confruntă (și rezistă) cu o tentație gravă înainte de a se întoarce acasă. Jadis rămâne în regiunile nordice ale celeilalte lumi și devine Vrăjitoarea Albă care apare în Leul, Vrăjitoarea și Dulapul.

În capitolul 9 din Nepotul magicianului, Lewis oferă o imagine frumoasă a creației ex nihilo, când Aslan creează Narnia. În capitolele ulterioare, sunt ilustrate mai multe teme biblice, inclusiv Grădina Edenului, prima ispită, Pomul cunoașterii binelui și răului și Pomul vieții. Puterea creatoare și dătătoare de viață a lui Aslan este pusă în contrast cu puterea distructivă și răpitoare de viață a lui Jadis, vrăjitoarea care a redus lumea anterioară la un pustiu întunecat și plin de ruină. Leul din Narnia se dăruiește creaturilor sale: "«Creaturi, vă redau pe voi înșivă», spuse vocea puternică și fericită a lui Aslan. «Vă dăruiesc pentru totdeauna acest tărâm al Narniei. Vă dăruiesc pădurile, fructele, râurile. Vă dau stelele și mă dau pe mine însumi»" (capitolul 10). În contrast, regina din Charn ia în mod egoist orice putere și glorie pe care le poate fura.

Tema majoră din Nepotul magicianului este "regulile au un scop". Mai multe personaje din carte se cred "mai presus de lege" și fiecare dintre ele plătește un preț. Domnul Isus (sub forma lui Aslan) este prezentat ca fiind Creatorul/Artistul atotputernic al lumii și ca fiind un Legiuitor iubitor și binevoitor. Alte teme din Nepotul magicianului includ importanța exercitării puterii în mod responsabil, bucuria și libertatea ascultării și nebunia de a ne încrede în perspectiva noastră limitată.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care sunt temele creștine din "Nepotul magicianului"?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries