settings icon
share icon
Întrebare

Cum arată elementele Sederului pascal către Hristos?

Răspuns


Sederul este cina tradițională la care iau parte evreii ca parte a Paștelui. Comemorarea anuală a Paștelui este sărbătorită de aproape întreaga comunitate evreiască, legând familiile și comunitățile de rădăcinile lor evreiești. În fiecare an, evreii, religioși și nereligioși, Îl sărbătoresc pe Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacov prin adunarea și experiența Sederului de Paște.

Cuvântul ebraic Seder înseamnă "ordine". Masa de Paște are o ordine specifică în care se mănâncă, se recită rugăciuni și se cântă. Fiecare element din farfuria de Paște are o semnificație istorică specifică legată de exodul evreilor din Egipt și de eliberarea lor din sclavie. Însă 1 Corinteni 5:7 îl identifică pe Isus Hristos ca Paștele nostru; astfel, Sederul are o semnificație nou-testamentară legată de Isus Mesia.

În Seder, există câteva simboluri puternice ale lui Hristos. Unul dintre acestea este osul de miel, care amintește participanților la sărbătoarea mântuirii lui Dumnezeu. În timpul celei de-a zecea plăgi, Dumnezeu i-a instruit pe israeliți să își murdărească stâlpii ușilor și pragul de sus cu sângele unui miel fără pată, astfel încât Domnul să "treacă peste" casele lor și să păstreze viețile din interior (Exodul 12:1-13). Acesta este un simbol al salvării în Egipt, dar este și o imagine a lui Isus, care a fost și este "Mielul lui Dumnezeu" (Ioan 1:29). Jertfa Sa păstrează viețile tuturor celor care cred. Instrucțiunile pentru Paștele original specificau că oasele mielului nu puteau fi rupte (Exodul 12:46), o altă prefigurare a morții lui Hristos (Ioan 19:33).

Un alt simbol al lui Hristos pe farfuria Seder este matzoh, sau pâinea azimă. Când poporul evreu a părăsit Egiptul, s-a grăbit foarte mult și, prin urmare, nu a avut timp să își lase pâinea să crească. De atunci, Paștele a fost urmat de Sărbătoarea Azimilor, care dura o săptămână (Deuteronomul 16:3). Există câteva lucruri fascinante despre matzoh care oferă o imagine remarcabilă a lui Mesia:

De exemplu, matzoh este pus într-un sac numit echad, care înseamnă "unul" în ebraică. Dar acest sac unic are trei camere. O bucată de matzoh este pusă în fiecare cameră a pungii. Matzoh-ul pus în prima cameră nu este niciodată atins, niciodată folosit, niciodată văzut. Al doilea matzoh din pungă este rupt în două la începutul Sederului; jumătate din matzoh rupt este pus înapoi în echad, iar cealaltă jumătate, numită Afikomen, este pusă într-o pânză de in. Al treilea matzoh din pungă este folosit pentru a mânca elementele de pe farfuria de Seder.

Cuvântul echad este folosit în Geneza 2:24 (bărbatul și soția lui vor deveni "echad", sau "un singur" trup). Cuvântul apare și în Numeri 13:23, când spionii s-au întors din Canaan cu un ciorchine de struguri echad. În ambele cazuri, cuvântul echad se referă la o unitate complexă de unu. Mulți evrei consideră că cele trei matzohs îi reprezintă pe Avraam, Isaac și Iacov. Dar ei nu pot explica de ce îl rup pe "Isaac" în două sau de ce pun jumătate din matzoh-ul din mijloc înapoi în echad și păstrează cealaltă jumătate afară, învelită într-o pânză.

Semnificația ritualului de Seder al matzohs-ului este înțeleasă cu ajutorul indiciilor din Noul Testament. Trinitatea este reprezentată în matzohs. Primul matzoh care rămâne în pungă pe tot parcursul Sederului reprezintă Ha Av, Tatăl pe care nu-l vede nimeni. Al treilea matzoh reprezintă Ruach Ha Kodesh, Duhul Sfânt care locuiește în noi. Iar al doilea matzoh, cel rupt, reprezintă Ha Ben, Fiul. Motivul pentru care matzoh-ul din mijloc este rupt este acela de a reprezenta trupul rupt al lui Hristos (1 Corinteni 11:24). Jumătatea pusă înapoi în echad reprezintă natura divină a lui Isus; cealaltă jumătate, înfășurată într-o pânză de in și separată de echad, reprezintă umanitatea lui Isus care a rămas pe pământ.

Pânza de in care învelește jumătate din a doua bucată de matzoh sugerează pânza de înmormântare a lui Iisus. În timpul Sederului, această pânză de in cu Afikomenul în interior este ascunsă, iar după cină copiii prezenți o caută. Odată ce Afikomenul este găsit, acesta este ținut drept răscumpărare. Din nou, vedem că aceste ritualuri indică spre Hristos: El a fost pe deplin Dumnezeu, dar pe deplin om; El a fost frânt pentru noi; El a fost îngropat, căutat și înviat; iar viața Sa a fost dată drept răscumpărare pentru mulți (Marcu 10:45). Isus este finalizarea Noului Legământ din Ieremia 31:31, iar ritualurile Sederului de Paște confirmă acest lucru.

De asemenea, matzoh-ul folosit pentru Sederul de Paște trebuie să fie pregătit într-un anumit fel. Bineînțeles, trebuie să fie fără azimă - în Scripturi, azimul este adesea echivalat cu păcatul, iar Isus este fără păcat. În al doilea rând, matzoh-ul trebuie să fie cu dungi - "dungile" lui Iisus (rănile Sale) sunt cele care ne vindecă spiritual (Isaia 53:5). Și, în al treilea rând, matzoh-ul trebuie să fie străpuns - Isus a fost bătut în cuie pe cruce (Psalmul 22:16).

Celelalte elemente ale farfuriei de Seder sunt amintiri tradiționale ale sclaviei israeliților față de egipteni. Ele sunt următoarele:

Legume (Karpas) - Acest element, de obicei pătrunjel, este înmuiat în apă sărată și mâncat. Karpasul imaginează isopul care a fost folosit pentru a aplica sângele mielului de Paște pe casele israeliților din Egipt. În Noul Testament, isopul a fost folosit pentru a da oțet Mielului lui Dumnezeu atunci când Iisus a spus că însetează (Ioan 19:29). Apa sărată reprezintă lacrimile vărsate în timpul amarilor ani de sclavie și Marea Roșie pe care Dumnezeu a despicat-o în timpul exodului.

Ierburi amare (Maror) - Consumul de "ierburi amare" este poruncit în Exodul 12:8. În timpurile moderne, aceasta este de obicei hreanul, una dintre cele mai amare ierburi. Maror le amintește evreilor că nu au putut oferi sacrificii și închinare lui Dumnezeu, iar acest lucru a fost mai amar decât sclavia din Egipt.

Charoset (haroseth) - Charoset este un amestec de mere, nuci, vin și mirodenii. Reprezintă mortarul pe care israeliții îl foloseau la construcția clădirilor în timpul sclaviei lor față de egipteni. Dintre toate elementele Sederului, doar charoset este dulce, iar acest lucru amintește de speranța răscumpărării.

Ou fiert tare sau prăjit (Baytzah) - În mod tradițional, ouăle fierte tari erau mâncate de cei aflați în doliu, iar oul este mâncat în timpul Sederului pentru a aminti participanților că sunt mereu în doliu pentru pierderea templului lor. Faptul că oul este prăjit evocă prăjirea sacrificiului pe altarul templului.

Există, de asemenea, patru pahare de vin folosite în diferite momente în timpul Sederului. Fiecare dintre aceste pahare de vin are un nume: primul pahar este "paharul sfințirii". Al doilea este "paharul judecății". Al treilea este "paharul răscumpărării". Iar al patrulea este "paharul laudelor". La Cina cea de Taină, Isus a luat primul pahar și le-a promis ucenicilor Săi că următoarea dată când va bea cu ei rodul viței de vie va fi în Împărăție (Luca 22:17). Mai târziu, în timpul Sederului, Isus a luat al treilea pahar - paharul răscumpărării - și a folosit acest pahar ca simbol al Noului Legământ din sângele Său (Luca 22:20). Astfel, Isus a împlinit simbolismul Paștelui și a infuzat întreaga sărbătoare cu un nou înțeles.

În Exodul 6:6, Domnul Dumnezeu a promis poporului Său că îl va salva din sclavie: "Eu sunt Domnul: Eu vă voi izbăvi din muncile cu care vă apasă egiptenii, vă voi izbăvi din robia lor și vă voi scăpa cu braț întins și cu mari judecăți". Expresia "cu braț întins" se repetă în tot Vechiul Testament în legătură cu amintirea Paștelui: Deuteronom 4:34; 7:19; 9:29; 26:8; 2 Regi 17:36; Psalm 136:12; Ieremia 32:21. Poate fi o coincidență faptul că, în Noul Testament, Mesia avea ambele brațe întinse în timp ce ne elibera de păcat și ne aducea mântuirea?

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cum arată elementele Sederului pascal către Hristos?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries