settings icon
share icon
Întrebare

Putea Iisus să păcătuiască?

Răspuns


Există două abordări în privinţa acestei întrebări interesante. Este important să ne amintim că întrebarea nu se pune problema dacă Iisus a păcătuit. Ambele abordări agreează, după cum Biblia spune foarte clar,că Iisus nu a păcătuit (2 Corinteni 5:21; 1 Petru 2:22). Întrebarea este dacă Iisus ar fi putut să păcătuiască. Aceia care ţin la teoria “impecabilitate” cred că Iisus nu ar fi putut să păcătuiască. Aceia care ţin la teoria “posibilităţii de a păcătui” cred faptul că Iisus ar fi putut să păcătuiască, dar nu a făcut acest lucru. Care punct de vedere este corect? Învăţătura cea mai clară din Scriptură este că Iisus a fost fără pată – Iisus nu ar fi putut să păcătuiască. Dacă El ar fi putut să păcătuiască, atunci ar fi păcătuit şi astăzi deoarece El păstrează aceeaşi esenţă pe care a avut-o cât timp a fost pe pământ. El este Dumnezeu-Om şi mereu va fi aşa, având întreaga dumnezeire şi umanitate aşa de unite într-o persoană, încât sunt indivizibile. Pentru a crede că Iisus ar fi putut să păcătuiască, trebuie şă crezi că Dumnezeu poate păcătui. “Căci Dumnezeu a vrut ca toată plinătatea să locuiască în El” (Coloseni 1:19). Coloseni 2:9 adaugă “Căci în El (Hristos) locuieşte trupeşte toată plinătatea Dumnezeirii.”

Deşi Iisus a fost în întregime om, El nu a fost născut cu aceeaşi natură păcătoasă cu care ne naştem noi. Cu siguranţă, El a fost ispitit în acelaşi fel ca şi noi, atunci când ispita I-a fost oferită de satan, dar totuşi El nu a păcătuit deoarece Dumnezeu nu este capabil să păcătuiască. Acest lucru este împotriva naturii Sale (Matei 4:1; Evrei 2:18, 4:15; Iacov 1:13). Păcatul, prin definiţie este încălcarea Legii. Dumnezeu a creat Legea şi Legea reprezintă, prin natura sa, ceea ce ar putea sau nu ar putea Dumnezeu să facă; de aceea, păcatul este orice Dumnezeu nu ar face datorită naturii Sale.

A fi ispitit nu este un păcat în sine. O persoană te poate ispiti să faci ceva ce nu doreşti să faci, cum ar fi comiterea unei crime sau participarea la perversiuni sexuale. Poate că nu ai nici o dorinţă să participi la oricare din aceste acţiuni, dar totuşi ai fost ispitit prin faptul că cineva a pus înaintea ta această posibilitate. Există cel puţin două definiţii pentru cuvântul “ispitit”:

1) O propunere păcătoasă sugerată de cineva sau ceva exterior ţie sau sugerată de propria ta natură păcătoasă.

2) A lua în considerare participarea la un lucru sau activitate păcătoasă şi la plăcerile şi consecinţele posibile ale unui astfel de lucru până la punctul în care acea faptă se naşte în mintea ta.

Prima definiţie nu descrie o acţiune/gând păcătos; cea de-a doua, da. Când stăruieşti asupra unei idei păcătoase şi te gândeşti cum ai putea să treci de ea, ai trecut deja linia păcatului. Iisus a fost ispitit în genul primei definiţii cu excepţia faptului că El nu a fost ispitit de o natură păcătoasă, deoarece El nu avea o astfel de natură. Satan I-a făcut anumite propuneri păcătoase lui Iisus, dar El nu a avut nici o dorinţă interioară de a lua parte la păcat. De aceea, El a fost ispitit ca şi noi dar a rămas fără păcat.

Cei care ţin de teoria “posibilităţii de a păcătui” cred că , dacă Iisus nu ar fi putut să păcătuiască, atunci nu ar fi experimentat pe deplin ispitirea şi prin urmare, nu ar putea să empatizeze cu luptele şi ispitele noastre de a păcătui. Trebuie să ne reamintim că nu este nevoie ca cineva să experimenteze ceva anume pentru a înţelege acel lucru. Dumnezeu ştie totul despre tot. Deşi Dumnezeu nu a avut niciodată dorinţa de a păcătui şi cu siguranţă că nu a păcătuit niciodată, Dumnezeu cunoaşte şi înţelege ce este păcatul. Dumnezeu stie şi înţelege cum este să fi ispitit. Iisus poate empatiza cu slăbiciunile noastre, nu pentru că a “experimentat” aceleaşi lucruri ca şi noi, ci deoarece El cunoaşte.

Iisus ştie ce înseamnă să fi ispitit dar nu ştie cum este să păcătuieşti. Aceasta nu-L împiedică să ne ajute. Suntem ispitiţi să păcătuim potrivit cu puterea noastă (1 Corinteni 10:13). În general aceste păcate pot fi reduse la trei tipuri diferite: “pofta firii pământeşti, pofta ochilor şi lăudăroşia vieţii” (1 Ioan 2:16). Analizează ispitirea şi păcătuirea Evei şi ispitirea lui Iisus şi vei vedea că felul ispitei pentru fiecare făcea parte din una din aceste trei categorii. Iisus a fost ispitit în toate felurile şi în toate domeniile în care suntem şi noi, dar a rămas sfânt. Deşi firea noastră coruptă va avea dorinţa interioară de a participa la unele păcate, noi avem abilitatea, prin Iisus Hristos, să biruim păcatul deoarece nu mai suntem sclavi păcatului ci sclavi ai lui Dumnezeu (Romani 6, în special versetele 2 şi 16-22).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Putea Iisus să păcătuiască?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries