settings icon
share icon
Întrebare

Ce s-a întâmplat în Războiul de Șase Zile?

Răspuns


Războiul de Șase Zile, numit și Războiul din iunie sau al treilea război arabo-israelian, a fost un conflict internațional care a avut loc în iunie 1967. Această serie de bătălii a opus Israelul mai multor națiuni arabe, printre care Egipt, Iordania, Siria, Irak și Liban. Națiunile islamice au primit sprijin variat din partea a mai mult de o jumătate de duzină de alte națiuni în lupta lor împotriva Israelului. Deși Israelul a inițiat o acțiune militară la scară largă, majoritatea analiștilor sunt de acord că israelienii au acționat în legitimă apărare. Din punct de vedere tehnic, Israelul a început războiul cu un atac aerian surpriză împotriva Egiptului la 5 iunie 1967 și a fost contraatacat de națiuni precum Siria și Iordania. Până la 10 iunie, Israelul luase un teritoriu extins de la inamicii săi și a fost semnată o încetare a focului.

Înainte de Războiul de Șase Zile, națiunile arabe vecine au cerut în mod deschis distrugerea Israelului. Acestea nu au fost remarci neînțelese; cu doi ani înainte de Războiul de Șase Zile, președintele de atunci al Egiptului, Nassar, a jurat să urmărească ștergerea completă a Israelului, spunând: "Nu vom intra în Palestina cu solul acoperit de nisip, ci vom intra cu solul îmbibat de sânge". Multe dintre statele islamice au permis, de asemenea, raiduri de tip gherilă pe teritoriile evreiești. Tensiunile legate de aceste probleme, precum și disputele de frontieră, au dus la mai multe încăierări între forțele israeliene și cele ale țărilor vecine.

În cele din urmă, Egiptul și-a declarat intenția de a împiedica toate navele israeliene să folosească Strâmtoarea Tiran, una dintre principalele căi maritime ale Israelului. Israelul avertizase anterior Egiptul că o astfel de măsură va fi considerată un act de război. Egiptul a declarat strâmtoarea închisă oricum pentru navele israeliene. Alte națiuni arabe s-au aliat rapid cu Egiptul, declarându-și intenția de a lupta împotriva Israelului. Apoi, Egiptul a expulzat forțele de menținere a păcii ale ONU din Peninsula Sinai, aflată în apropiere, permițându-i Egiptului să își pună în aplicare blocada.

Israelul a răspuns câteva zile mai târziu cu un atac aerian care a luat Egiptul complet prin surprindere. Folosind tehnici de înarmare rapidă și o disciplină extraordinară, avioanele israeliene au anihilat practic întreaga forță aeriană egipteană. Acest lucru i-a oferit Israelului un avantaj decisiv în restul conflictului. Israelul a mutat apoi trupe terestre în Peninsula Sinai, dar s-a trezit contraatacat pe alte fronturi. Siria și Iordania au îndreptat focuri de artilerie asupra unor orașe precum Tel Aviv și acțiuni militare în Ierusalim.

Israelul a continuat lupta pe aceste trei fronturi separate până la semnarea unui armistițiu în cea de-a șasea zi de război. Întreg conflictul a fost o rușine, de la început până la sfârșit, în favoarea israelienilor. Teritoriul Israelului aproape că s-a triplat ca urmare a războiului. Pierderile de pe partea israeliană au fost mai puțin de 10% din cele suferite de adversarii lor la un loc. Victoria a fost atât de copleșitoare, încât multe națiuni arabe au susținut inițial că Israelul a fost ajutat de forțele Statelor Unite sau ale altor aliați; nu a fost așa. Succesul Israelului în Războiul de Șase Zile este creditat în mod obișnuit datorită pregătirii militare și tacticilor excepționale.

În același timp, mulți comentatori remarcă ușurința comparativă cu care o singură națiune extrem de tânără, care lupta pe trei fronturi, a decimat forțele combinate ale mai multor state cu experiență. Din aceste motive și din multe alte motive, unii văd în Războiul de Șase Zile un exemplu de protecție a lui Dumnezeu față de poporul Său ales (vezi Geneza 12:3). Motivele exacte pentru care a avut loc războiul și dacă a fost sau nu justificat sunt subiecte de dezbatere intensă. Majoritatea istoricilor sunt de acord că Israelul a acționat ca răspuns la actele agresive ale națiunilor arabe, în special ale Egiptului, și că războiul în sine a fost o victorie zdrobitoare de care s-a bucurat Israelul.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce s-a întâmplat în Războiul de Șase Zile?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries