settings icon
share icon
Întrebare

Care este adevărata semnificație a lui Roș Hașana?

Răspuns


Una dintre "sărbătorile stabilite de DOMNUL" date Israelului în Biblia ebraică (Vechiul Testament) este cunoscută astăzi sub numele de Roș Hașana, literal "Capul anului". Citim despre Roș Hașana în Tora, Legea iudaică care se găsește în primele cinci cărți ale Bibliei ebraice. "Domnul a vorbit lui Moise și i-a zis: "Domnul a vorbit lui Moise și a zis: „Vorbește copiilor lui Israel și spune-le: „În luna a șaptea, în cea dintâi zi a lunii, să aveți o zi de odihnă, vestită cu sunet de trâmbițe, și o adunare sfântă. Atunci să nu faceți nicio lucrare de slugă și să aduceți Domnului jertfe mistuite de foc" (Leviticul 23:23-25).

Rosh Hashanah, sau Anul Nou evreiesc, este cunoscut și sub numele de Yom Teruah sau Ziua Trâmbițelor. Cuvântul teruah înseamnă "a striga sau a face zgomot", astfel încât această sărbătoare este marcată prin suflarea shofarului sau a cornului berbecului în sinagogile evreiești din întreaga lume. Roș Hașana cade în prima zi a lunii ebraice Tishri din calendarul evreiesc, care corespunde de obicei lunii septembrie sau octombrie. Ea cade întotdeauna în a șaptea lună nouă a anului evreiesc. După distrugerea templului evreiesc din Ierusalim în anul 70 d.Hr., chiar dacă această sărbătoare cade în a șaptea lună a calendarului religios evreiesc, a început să fie numită Roș Hașana și a devenit începutul calendarului civil evreiesc.

Rosh Hashanah începe o perioadă de zece zile care duce la cea mai sfântă zi din calendarul evreiesc, Yom Kippur, Ziua Ispășirii. În iudaismul modern, aceste zece zile sunt numite yomim nora'im sau Zilele de Reculegere. Sunetul shofarului de Roș Hașana este o explozie de trezire și o aducere aminte că se apropie momentul Zilei Ispășirii. Este o chemare la teshuva, care înseamnă pocăință și întoarcere la Domnul. Aceste zece zile sunt zile de mare introspecție, cercetare a inimii și autoexaminare. Sunetul shofarului pentru evrei a fost, și continuă să fie, un îndemn de a-și examina viața, de a se revanșa față de toți cei pe care i-a nedreptățit în anul precedent și de a-și cere iertare pentru orice jurăminte pe care le-a încălcat. Așadar, tema principală a Roș Hașana este pocăința.

O urare obișnuită pentru evrei chiar înainte și în timpul Roș Hașana este "Fie ca numele tău să fie înscris [în cartea vieții]". Un alt salut popular este L'shana Tova, care este o urare pentru un an nou bun. Mâncărurile tradiționale de Roș Hașana sunt cele dulci. Astfel, merele înmuiate în miere și multe alte mâncăruri dulci făcute din mere, miere, stafide, smochine, morcovi îndulciți și rodii sunt servite în general în casa evreiască. Pâinea tradițională challah este mai dulce și are forma unui cerc, simbolizând completitudinea și dulceața fără sfârșit. Ideea rabinică a acestei "dulcegării" a fost aceea de a aduce un sentiment de optimism festivalului, deoarece temele pocăinței și ispășirii ar fi putut face din acest anotimp o perioadă sumbră, numai de remușcări.

Conform tradiției rabinice, la Roș Hașana, destinul celor drepți și al celor răi este pecetluit. Cei drepți sunt înscriși în Cartea Vieții, iar cei răi sunt înscriși în Cartea Morții, însă majoritatea oamenilor nu vor fi înscriși în nicio carte. Aceștia au la dispoziție zece zile până la Yom Kippur pentru a se pocăi și a se examina pe ei înșiși și apoi pentru a-și pecetlui soarta. Apoi, în Ziua Ispășirii, fiecare își are numele înscris într-una dintre cele două cărți.

Ca toate zilele stabilite de Domnul în Biblia ebraică, Roș Hașana îi îndreaptă pe creștini către o realitate și mai mare. Pentru cei care și-au pus credința în Mesia evreiesc, Iisus, înțelegem adevărata semnificație a chemării la pocăință și a întoarcerii inimilor noastre spre Dumnezeu. Dumnezeul Bibliei are într-adevăr o Carte a Vieții și o Carte a Morții. Biblia ne avertizează în mod clar că în Ziua Judecății, care încă nu a venit, numele oricărei persoane care nu se găsește în Cartea Vieții va locui în iazul de foc pentru eternitate (Apocalipsa 20:15).

Pentru cei care și-au pus încrederea în lucrarea ispășitoare a lui Iisus prin viața, moartea, îngroparea și învierea Sa (2 Corinteni 5:21), numele lor sunt deja scrise în Cartea vieții Mielului. Și acum, chiar și noi, credincioșii în Iisus, ascultăm acel sunet de trâmbiță: "Căci însuși Domnul, cu un strigăt, cu glasul unui arhanghel și cu trâmbița lui Dumnezeu, Se va coborî din cer, și întâi vor învia cei morți în Hristos. Apoi, noi cei vii, care vom fi rămas, vom fi răpiți toți împreună cu ei în nori, ca să întâmpinăm pe Domnul în văzduh; și astfel vom fi totdeauna cu Domnul. Mângâiați-vă, dar, unii pe alții cu aceste cuvinte" (1 Tesaloniceni 4:16-18).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care este adevărata semnificație a lui Roș Hașana?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries