settings icon
share icon
Întrebare

Există paralele între tradițiile de nuntă evreiești și relația noastră cu Hristos?

Răspuns


Tradițiile de nuntă evreiești din vremea lui Hristos sunt un subiect de studiu fascinant și se pot observa anumite paralele între aceste obiceiuri și teologia creștină. În Biblie, Biserica este uneori înțeleasă în mod metaforic ca fiind Mireasa lui Isus (Apocalipsa 21:2, 9-10; 19:7; 22:17).

Mishnah Kiddushin (secțiunea din Talmud care se ocupă de "dedicare" sau logodnă) specifică faptul că mirele dobândește o mireasă într-unul din cele trei moduri: unul dintre ele presupune ca mirele să părăsească casa tatălui său și să călătorească până la casa miresei pentru a o "cumpăra" pentru un preț. Mirele oferă un simbol sau o zestre, iar valoarea acesteia trebuie să fie cunoscută de mireasă. În toate cazurile, soția nu poate fi dobândită decât cu acordul acesteia. Contractul de căsătorie, sau ketubah, este apoi stabilit, iar din acel moment mireasa este sfințită, sau pusă deoparte, exclusiv pentru mirele ei. Se obișnuiește ca mirele și mireasa să bea dintr-o cupă de vin peste care s-a rostit o binecuvântare de logodnă.

Acest proces prenupțial poate fi văzut ca un simbol al lucrării lui Hristos în numele nostru. Isus a părăsit casa Tatălui Său (cerul) și a călătorit până la casa viitoarei Sale Mirese (pământul), pentru a o cumpăra cu un preț, adică cu propriul Său sânge (1 Corinteni 7:23). Mireasa Lui și-a dat cu bucurie consimțământul pentru această potrivire. El i-a oferit un simbol neprețuit, locuirea în ea a Duhului Sfânt (1 Corinteni 2:6-16). Odată cu stabilirea ketubei (Noul Legământ), Mireasa lui Isus a fost sfințită pentru El (1 Corinteni 6:11). Vinul de de la Masa Domnului este simbolul legământului prin care Hristos Și-a obținut Mireasa.

Shulkhan Arukh, o prezentare exhaustivă a detaliilor legii evreiești, detaliază cele două etape ale căsătoriei: logodna (kiddushin, care înseamnă "sfințit") și consumarea căsătoriei (nisuin, în traducere "înălțare"). Kiddushin nu este logodna așa cum o înțelegem noi. Este un acord obligatoriu prin care femeia este considerată legal soția bărbatului. Pe vremea lui Isus, era o rutină ca kiddushin și nisuin să fie separate chiar și de un an. În acest timp, mirele construia casa viitoarei familii.

Și acest lucru poate fi privit ca o metaforă pentru adevărul spiritual. După ce a pecetluit legământul cu Biserica, Isus S-a înălțat la casa Tatălui Său pentru a-Și pregăti o locuință. Chiar înainte de moartea Sa, Isus le-a spus ucenicilor Săi: "În casa Tatălui Meu sunt multe locașuri. Dacă n-ar fi așa, v-aș fi spus. Eu Mă duc să vă pregătesc un loc. Şi după ce Mă voi duce și vă voi pregăti un loc, Mă voi întoarce și vă voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, să fiți și voi." (Ioan 14:2-3)

Conform legii evreiești a căsătoriei, când venea momentul nisuin, mirele se întorcea după mireasa lui, însoțit de bărbați însoțitori. Ora exactă a sosirii sale nu era de obicei cunoscută dinainte (vezi Matei 25:1-15). Sosirea mirelui era anunțată cu un strigăt. Mirele Bisericii a fost despărțit de Mireasa Sa acum aproape 2.000 de ani, iar într-o zi va veni după ea și o va răpi de pe pământ, pentru a se întâlni cu El în văzduh (1 Tesaloniceni 4:17). Nu știm când anume se va întâmpla acest lucru; trebuie să fim pregătiți și să rămânem credincioși (Marcu 13:33). Isus va fi însoțit de o escortă îngerească, precedată de un strigăt, când Se va întoarce după Biserică (1 Tesaloniceni 4:16).

După ce a fost luată de acasă, mireasa evreică a rămas ascunsă în casa tatălui mirelui timp de șapte zile. În mod similar, Biserica va rămâne "ascunsă" pentru o perioadă de șapte ani, în timpul perioadei profețite de necaz. După cele șapte zile, mireasa evreică a ieșit din camera nupțială descoperită; la fel, după șapte ani, Biserica se va întoarce pe pământ cu Hristos, în văzul tuturor (Coloseni 3:4).

Privite ca o analogie, obiceiurile de nuntă evreiești au o mare semnificație atât pentru credincioși, cât și pentru necredincioși. Dacă ești credincios, trebuie să-ți amintești devotamentul față de Mirele tău, pentru a nu comite adulter spiritual împotriva Lui (vezi Iacov 4:4). Apostolul Pavel îi spune Bisericii: "Căci sunt gelos de voi cu o gelozie după voia lui Dumnezeu, pentru că v-am logodit cu un bărbat, ca să vă înfățișez înaintea lui Cristos ca pe o fecioară curată." Apoi ne avertizează ca "gândurile voastre să nu se strice de la curăția și credincioșia care este față de Cristos" (2 Corinteni 11:2-3).

Dacă sunteți necredincios, acum este momentul să vă reevaluați sistemul de credință în lumina cuvintelor lui Isus și a profețiilor din Apocalipsa. Nu rămâneți în urmă la Răpire. Isus le oferă viață veșnică tuturor celor care se pocăiesc și cred.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Există paralele între tradițiile de nuntă evreiești și relația noastră cu Hristos?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries