settings icon
share icon
Întrebare

De ce e important să faci ucenici?

Răspuns


Facerea de ucenici e mijlocul prin care Domnul nostru răspunde la rugăciunea: „Tatăl nostru care ești în ceruri! Sfințească-se Numele Tău; vie Împărăția Ta; facă-se voia Ta, precum în cer și pe pământ.” (Matei 6.9-10) În infinita Sa înțelepciune, Isus a ales să folosească urmași dedicați, ucenicii Lui, pentru a duce mesajul mântuirii la toate popoarele lumii. A inclus acest lucru ca o poruncă în ultimele Lui cuvinte înainte de înălțarea Sa la cer: „Toată puterea Mi-a fost dată în cer și pe pământ. Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Și învățați-i să păzească tot ce v-am poruncit. Și iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului.” (Matei 28.18-20)

Facerea de ucenici e un lucru important pentru că e metoda aleasă de Dumnezeu de a răspândi Vestea bună a salvării prin Isus Cristos. În timpul lucrării Sale publice, Isus a petrecut mai mult de trei ani făcând ucenici – învățându-i și instruindu-i pe cei doisprezece aleși de El. Le-a dat multe dovezi convingătoare că este Fiul lui Dumnezeu, Mesia cel promis; ei au crezut în El, chiar dacă în mod imperfect. A vorbit mulțimilor, dar adesea îi ducea pe ucenici deoparte, în privat, să-i învețe înțelesul pildelor și minunilor Lui. I-a trimis cu sarcini de lucrare. De asemenea, i-a învățat că urma în curând să Se întoarcă la Tatăl Său, după moartea și învierea Lui (Matei 16.21, Ioan 12.23-36, 14.2-4). Deși nu au putut înțelege, le-a făcut ucenicilor această promisiune uimitoare: „Adevărat, adevărat vă spun că cine crede în Mine va face și el lucrările pe care le fac Eu; ba încă va face altele și mai mari decât acestea, pentru că Eu Mă duc la Tatăl.” (Ioan 14.12) Isus a promis și că va trimite Duhul Sfânt să fie cu ei întotdeauna (Ioan 14.16-17).

Așa cum a fost promis, în ziua Cincizecimii Duhul Sfânt a venit cu putere peste credincioși, care au fost prin urmare întăriți să spună Vestea bună tuturor. În continuare în cartea Faptele Apostolilor ne este dată relatarea extraordinară a tot ceea ce a fost realizat prin ei. Într-un oraș, opoziția a spus: „Oamenii aceștia care au răscolit lumea au venit și aici.” (Fapte 17.6) Mulțimi de oameni au crezut în Isus Cristos și au devenit și ei ucenici. Când a venit o persecuție puternică din partea falșilor lideri religioși, ucenicii s-au dispersat în alte zone și au continuat să asculte de porunca lui Cristos. Au fost întemeiate biserici în tot Imperiul Roman, și apoi în alte națiuni.

Mai târziu, datorită unor ucenici precum Martin Luther și alții, Europa a fost deschisă pentru Evanghelia lui Isus Cristos prin Reformă. În cele din urmă creștinii au emigrat în Lumea Nouă, să-L facă cunoscut pe Cristos. Deși lumea nu e în întregime evanghelizată, provocarea e la fel de valabilă acum ca întotdeauna. Porunca Domnului rămâne: „Duceți-vă și faceți ucenici, botezându-i și învățându-i să păzească tot ce v-am poruncit.” Caracteristicile unui ucenic pot fi afirmate simplu în felul următor:

• un om care e sigur de salvarea lui (Ioan 3.16) și e pus în acțiune de Duhul Sfânt care locuiește în el (Ioan 14.26-27)

• un om care crește în harul și cunoașterea Domnului și Mântuitorului nostru (2 Petru 3.18); și

• un om care împărtășește povara lui Cristos pentru sufletele pierdute. Isus a spus: „Mare este secerișul, dar puțini sunt lucrătorii! Rugați dar pe Domnul secerișului să scoată lucrători la secerișul Lui.” (Matei 9.37-38)

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

De ce e important să faci ucenici?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries