Întrebare
A te ruga folosind cuvintele Scripturii are mai mare eficiență decât alte rugăciuni?
Răspuns
Unii oameni au descoperit că folosirea versetelor biblice în rugăciunile lor e un mod eficient de a se ruga. „A-I spune în rugăciune Scriptura înapoi lui Dumnezeu” pare să ajute la concentrarea minții și la a te asigura că subiectul rugăciunii e plăcut lui Dumnezeu.
Iacov 5.16 spune: „... Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit.” 1 Ioan 5.14-15 spune: „Îndrăzneala pe care o avem la El este că, dacă cerem ceva după voia Lui, ne ascultă. Și, dacă știm că ne ascultă, orice I-am cere, știm că suntem stăpâni pe lucrurile pe care I le-am cerut.” Cuvântul eficient înseamnă „suficient pentru a produce un rezultat dorit”. Fierbinte înseamnă „constant, stăruitor și intens”. Atât Iacov, cât și Ioan ne spun că pentru a fi eficiente, rugăciunile noastre trebuie să fie fierbinți, pline de înțeles și în acord cu voia lui Dumnezeu.
O modalitate prin care să știm dacă rugăciunile noastre exprimă voia lui Dumnezeu e să ne rugăm folosind versete specifice care exprimă ceea ce e în inima noastră. Scriptura nu trebuie folosită ca un fel de incantație magică, repetată fără înțeles, ca și când cuvintele în sine ar avea putere. Puterea rugăciunii vine numai de la Dumnezeu într-o inimă care este „fierbinte”. Însă când găsim o poruncă sau o promisiune care exprimă ceea ce e în inima noastră, știm că suntem în acord cu Dumnezeu când o folosim ca rugăciune. Este, la urma urmei, Cuvântul Lui. Cu cât memorăm mai mult și medităm la Biblie, cu atât mai mult aceasta devine o parte din noi. Adevărul pe care l-am studiat ne vine în minte când ne rugăm și adesea este tocmai răspunsul pe care îl căutăm. De multe ori, când nu știm ce să ne rugăm, Scriptura ne poate da cuvintele necesare. Psalmii conțin sute de rugăciuni, și multe dintre ele au pus deja gândurile noastre în cuvinte.
Isus ne dă cel mai bun exemplu de rugăciune eficientă. Cea mai lungă rugăciune consemnată a Sa este „Rugăciunea de Mare Preot”, care se găsește în Ioan 17. Primul lucru pe care îl observăm este unitatea în duh pe care o are Isus cu Tatăl. El începe spunând: „Tată, a sosit ceasul!” Isus nu I-a spus Tatălui ceva ce nu știa. În schimb, Isus recunoștea faptul că sunt în înțelegere. A petrecut atât de mult timp în rugăciune fierbinte, încât cunoștea inima Tatălui. Acesta e scopul rugăciunii eficiente: să înțeleagă inima lui Dumnezeu și să alinieze voința noastră cu a Lui. Fie că e prin folosirea propriilor noastre cuvinte sau a celor scrise cu două mii de ani în urmă, cheia rugăciunii eficiente e că vine din inimă și caută voia lui Dumnezeu.
A te ruga folosind cuvintele Scripturii ca un act de dedicare personală e un mod bun de a ști că ne rugăm eficient. De exemplu, putem lua versetul din Galateni 2.20 și să-l folosim ca o rugăciune de consacrare. O astfel de rugăciune poate suna în felul următor: „Tată, astăzi vreau să fiu răstignit împreună cu Cristos. Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine. Viața pe care o trăiesc azi o voi trăi prin credința în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit și S-a dat pe Sine Însuși pentru mine.” Rugându-ne în acest fel, facem din inima lui Dumnezeu scopul nostru. Nu e nimic magic în cuvinte, dar putem ști că ne rugăm în voia lui Dumnezeu când folosim Cuvântul Lui ca model.
Trebuie să fim atenți să nu tratăm Scriptura ca și când fiecare pasaj a fost scris specific pentru situația noastră. Nu putem scoate versete din context pentru simplul motiv că vrem să fie adevărate pentru noi. De exemplu, în 2 Cronici 1.11-12, Dumnezeu i-a promis lui Solomon „bogății, averi și slavă”. Dar nu ne putem ruga folosind acest verset ca și când Dumnezeu ni le-a promis în schimb nouă. Nu putem căuta versete izolate care spun ceea ce vrem noi să spună și apoi să le afirmăm în dreptul nostru. Totuși, sunt momente când Dumnezeu pune un anumit verset pe inima noastră ca mesaj personal al Său pentru noi, și putem și trebuie să ne rugăm cu privire la el.
Dacă încercăm să aplicăm fiecare verset ca și când are efect direct asupra vieții noastre, vom avea probleme cu versete precum 1 Samuel 15.3: „Du-te acum, bate pe Amalec și nimicește cu desăvârșire tot ce-i al lui...” Trebuie să citim întotdeauna Scriptura în contextul ei și să învățăm mai mult despre Dumnezeu din principiile pe care le găsim. Dumnezeu poate folosi acel pasaj să ne vorbească despre a nimici ceea ce este lumesc în viața noastră, fără să lăsăm vreo rămășiță. De exemplu, ne putem ruga: „Doamne, așa cum le-ai spus israeliților să nimicească cu desăvârșire tot ceea ce reprezenta răul amaleciților, vreau și eu să dărâm orice dumnezei falși din viața mea și să nu las nimic decât pe Tine. Curăță-mi inima așa cum ei au curățat țara.”
Rugăciunea eficientă și fierbinte poate veni din Scriptură sau din adâncul inimii noastre. Scopul, pe măsură ce creștem, este ca acestea două să se întrepătrundă. Chiar fiind pe cruce, în mijlocul unei suferințe teribile, Isus a strigat cuvinte din Psalmul 22: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?” Mulți erudiți cred că a citat întregul pasaj în timp ce atârna pe cruce, rostindu-l în rugăciune înapoi lui Dumnezeu, ca un act de închinare chiar în moarte. Cu cât mai mare parte din Scriptură învățăm și o luăm pentru noi personal, cu atât mai mult rugăciunile noastre vor reflecta voința lui Dumnezeu și cu atât mai eficiente vor fi.
English
A te ruga folosind cuvintele Scripturii are mai mare eficiență decât alte rugăciuni?