settings icon
share icon
Întrebare

Ar trebui femeile creștine să poarte o acoperitoare a capului?

Răspuns


1 Corinteni 11.3-16 tratează subiectul femeilor și al acoperirii capului. Contextul pasajului îl constituie supunerea față de ordinea stabilită de Dumnezeu și „ierarhia conducerii". „Acoperitoarea" pe capul femeii e folosită ca o ilustrare a ordinii, a rolului de conducere și a autorității lui Dumnezeu. Versetul-cheie din acest pasaj este 1 Corinteni 11.3: „Dar vreau să știți că Cristos este Capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii și că Dumnezeu este capul lui Cristos." Restul pasajului are de-a face cu implicațiile acestui adevăr. Ordinea autorității este Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul, bărbatul sau soțul și femeia sau soția. Învelitoarea sau acoperitoarea capului unei soții credincioase corintiene arăta că este sub autoritatea soțului ei și, prin urmare, este supusă lui Dumnezeu.

Versetul 10 este interesant: „De aceea, femeia, din pricina îngerilor, trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei." De ce este important pentru îngeri ca femeia să poarte o acoperitoare a capului? Știm că relația lui Dumnezeu cu omenirea este un lucru la care îngerii privesc și de la care învață (1 Petru 1.12). Sfinții îngeri, care sunt supuși în mod perfect lui Dumnezeu, așteaptă ca noi, ca urmași ai lui Cristos, să fim la fel.

Acoperitoarea menționată în versetul 13 putea fi un material, dar se poate referi și la lungimea părului unei femei, pe baza următoarelor două versete: „Nu vă învață chiar și firea că este rușine pentru un bărbat să poarte părul lung, pe când pentru o femeie este o podoabă să poarte părul lung? Pentru că părul i-a fost dat ca învelitoare a capului." (1 Corinteni 11.14-15) În contextul acestui pasaj, o femeie care poartă părul mai lung se evidențiază în mod distinct ca femeie, nu bărbat. Apostolul Pavel spune că, în cultura corintiană, când părul unei soții era mai lung decât al soțului ei, lucrul acesta arăta supunerea ei față de rolul lui de conducere. Rolul bărbatului și cel al femeii sunt desemnate de Dumnezeu să portretizeze o lecție spirituală profundă, și anume supunerea față de voia și ordinea lui Dumnezeu.

Dar de ce era părul o problemă în Corint? Răspunsul se află în cultura zilei. Orașul Corint avea un templu închinat Afroditei, zeița dragostei, și locul era vestit pentru practicarea prostituției rituale. Femeile care slujeau în templu aveau capul ras. Atunci, în cultura corintiană, un cap ras eticheta o femeie ca prostituată de la templu. Pavel îi spune bisericii că o femeie care este tunsă sau rasă trebuie să fie acoperită (1 Corinteni 11.6), pentru că o femeie tunsă de părul ei și-a pierdut „gloria" și nu se află sub protecția unui soț. Un cap tuns, fără acoperitoare transmitea un mesaj: „Nu vreau să mă supun ordinii stabilite de Dumnezeu." Prin urmare, Pavel îi învață pe corintieni că lungimea părului sau purtarea unei „acoperitori" de către femeie este un semn exterior al supunerii față de Dumnezeu și față de autoritatea așezată de El. Acesta era un fel în care Biserica din Corint trebuia să fie distinctă de cultura păgână coruptă din jur (2 Corinteni 6.17).

Acest pasaj nu ne învață că femeia este inferioară bărbatului sau că trebuie să fie supusă tuturor bărbaților, ci ne învață pur și simplu ordinea rânduită de Dumnezeu și rolul de conducere spiritual în relația de căsătorie. În cultura din Corint, o femeie care își acoperea capul în timpul închinării sau când se afla în public își arăta supunerea față de autoritate.

În cultura din ziua de azi, nu mai considerăm faptul că o femeie poartă o acoperitoare pe cap ca fiind un semn de supunere. În societățile moderne, eșarfele și pălăriile sunt accesorii de modă și nimic mai mult. O femeie din zilele noastre are și acum posibilitatea de a purta o acoperitoare pe cap, dacă o vede ca fiind o expresie a supunerii față de autoritatea soțului ei. Totuși, este o alegere personală, nu un semn de spiritualitate. Problema reală este atitudinea inimii de ascultare și supunere față de autoritate ca „față de Domnul" (Efeseni 5.22). Dumnezeu este mult mai interesat de atitudinea din inimă decât de o acoperitoare de pe cap.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ar trebui femeile creștine să poarte o acoperitoare a capului?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries