Întrebare
De ce încheiem rugăciunile cu „Amin”?
Răspuns
Cuvântul ebraic tradus cu „amin” literalmente înseamnă „într-adevăr” sau „așa să fie”. „Amin” se găsește și în Noul Testament în limba greacă și are același înțeles. Aproape jumătate dintre situațiile în care e folosit termenul „amin” în Vechiul Testament se găsesc în cartea Deuteronomul. În fiecare caz, poporul răspunde la blestemele pronunțate de Dumnezeu cu privire la diverse păcate. Fiecare pronunțare e urmată de cuvintele: „Și tot poporul să răspundă: «Amin!»” (Deuteronomul 27.15-26) Acest lucru indică faptul că poporul aproba condamnarea dreaptă transmisă de Dumnezeul lui sfânt, răspunzând: „Așa să fie.” Aminul atesta convingerea ascultătorilor că acele condamnări auzite sunt adevărate, drepte și sigure.
Șapte dintre referințele vechi-testamentare leagă aminul de laudă. Propoziția „Și tot poporul a zis: «Amin» și lăuda pe Domnul!”, găsită în 1 Cronici 16.36, ilustrează legătura dintre amin și laudă. În Neemia 5.13 și 8.6, poporul Israel susține slăvirea lui Dumnezeu de către Ezra închinându-se lui Dumnezeu și ascultându-L. Cea mai înaltă expresie de laudă la adresa lui Dumnezeu este ascultarea, și când spunem „amin” la poruncile și proclamările Lui, lauda noastră e un sunet plăcut în urechile Lui.
Scriitorii Noului Testament folosesc cu toții cuvântul „amin” la sfârșitul epistolelor lor. Apostolul Ioan îl folosește la finalul Evangheliei sale, la finalul celor trei scrisori și la finalul cărții Apocalipsa, unde apare de nouă ori. De fiecare dată este legat de lăudarea și slăvirea lui Dumnezeu și cu referire la a doua venire și la sfârșitul vremurilor. Pavel spune „amin” la binecuvântările pe care le pronunță asupra tuturor bisericilor în scrisorile lui către ele, la fel cum fac Petru, Ioan și Iuda în ale lor. Implicația este că spun: „Fie ca Domnul să reverse cu adevărat aceste binecuvântări asupra voastră.”
Când, ca creștini, spunem „amin” la sfârșitul rugăciunii, urmăm modelul apostolilor, cerându-I lui Dumnezeu: „Te rog, fă să fie așa cum ne-am rugat.” Amintindu-ne de legătura dintre amin și lauda ascultării, toate rugăciunile trebuie să fie făcute potrivit cu voia lui Dumnezeu. Apoi atunci când spunem „amin”, putem fi încrezători că Dumnezeu va răspunde „așa să fie” și ne va împlini cererea (Ioan 14.13, 1 Ioan 5.14).
English
De ce încheiem rugăciunile cu „Amin”?