Întrebare
Care este cheia aplicării Bibliei la viața mea?
Răspuns
Aplicarea Bibliei este datoria fiecărui creștin. Dacă nu o aplicăm, Biblia devine pentru noi nimic mai mult decât o carte normală, o colecție nepractică de manuscrise vechi. De aceea, Pavel spune: „Ce ați învățat, ce ați primit și auzit de la mine și ce ați văzut în mine, faceți. Și Dumnezeul păcii va fi cu voi." (Filipeni 4.9) Când aplicăm Biblia, Dumnezeu Însuși va fi cu noi.
Primul pas înspre aplicarea Cuvântului lui Dumnezeu în viața noastră este să-l citim. Scopul nostru în citirea lui este să ajungem să-L cunoaștem pe Dumnezeu, să învățăm căile Lui și să înțelegem scopul Lui pentru lumea aceasta și pentru noi în mod individual. Citind Biblia, învățăm despre interacțiunile lui Dumnezeu cu omenirea de-a lungul istoriei, planul Lui de răscumpărare, promisiunile și caracterul Lui. Vedem cum arată viața de creștin. Cunoașterea lui Dumnezeu pe care o dobândim din Scriptură slujește ca temelie de neprețuit pentru aplicarea principiilor biblice pentru viață.
Scopul nostru următor este ceea ce psalmistul numește „ascunderea" Cuvântului lui Dumnezeu în inima noastră: „Am ascuns Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta!" (Psalmul 119.11, traducere liberă) Modul în care „ascundem" Cuvântul lui Dumnezeu în inima noastră este prin studierea, memorarea și meditarea asupra a ceea ce tocmai am citit. Acești patru pași – citirea, studierea, memorarea și meditarea – fac posibil pentru noi să aplicăm cu succes Scriptura în viața noastră.
Studiază: Cu toate că studierea implică cu siguranță citirea, citirea nu e același lucru cu studierea. A studia Cuvântul lui Dumnezeu înseamnă că, într-o atitudine de rugăciune, dedicăm timp și atenție pentru a dobândi cunoștință avansată cu privire la o anumită persoană, un anumit subiect, o anumită temă, un anumit pasaj sau o anumită carte din Biblie. O mulțime de resurse pentru studiu ne stau la dispoziție, inclusiv comentarii biblice și studii biblice publicate, care ne permit să ne ospătăm din „carnea" Cuvântului lui Dumnezeu (Evrei 5.12-14). Ne putem familiariza cu aceste resurse, apoi să alegem un subiect, un pasaj sau o carte care ne stârnește interesul și să ne adâncim în studiu.
Memorează: E imposibil să aplicăm ceea ce nu ne putem aminti. Dacă e să „ascundem" Cuvântul în inima noastră, trebuie să-l introducem acolo mai întâi prin intermediul memorării. Memorarea Scripturii produce în noi o fântână din care vom putea bea în mod continuu, mai ales în perioadele în care nu putem citi Biblia. În același fel în care depozităm bani și alte posesiuni pământești pentru folosirea lor în viitor: „Puneți-vă dar în inimă și în suflet aceste cuvinte pe care vi le spun." (Deuteronomul 11.18) Alcătuiește un plan pentru versetele biblice pe care ai vrea să le memorezi în fiecare săptămână.
Meditează: Scriitorul și filosoful Edmund Burke a spus odată: „Să citești fără să reflectezi e ca și cum ai mânca fără să digeri." Nu ne putem permite să „mâncăm" Cuvântul lui Dumnezeu fără să-l „digerăm". În Pilda celor patru tipuri de pământ (Matei 13.3-9, cf. 18-23), Isus vorbește despre un semănător care iese să arunce sămânța în ogorul lui, mai târziu descoperind că o parte din sămânță – Cuvântul lui Dumnezeu (Matei 13.19) – a căzut pe „locuri stâncoase, unde n-avea pământ mult: a răsărit îndată, pentru că n-a găsit un pământ adânc. Dar, când a răsărit soarele, s-a pălit și, pentru că n-avea rădăcini, s-a uscat" (13.5-6). Acesta, spune Isus, este omul în care Cuvântul este sădit, dar nu prinde rădăcini (13.20-21).
Psalmul 1.2 spune că omul care meditează la Cuvântul lui Dumnezeu e binecuvântat. Donald S. Whitney, în cartea lui Spiritual Disciplines for the Christisn Life (Disciplinele spirituale pentru viața creștină, n.tr.), scrie: „Pomul vieții tale spirituale prosperă cel mai bine cu meditație, pentru că te ajută să absorbi apa Cuvântului lui Dumnezeu (Efeseni 5.26). Simpla auzire sau citire a Bibliei, de exemplu, poate fi ca o ploaie de scurtă durată care cade pe un pământ tare. Indiferent de cantitatea sau intensitatea ploii, majoritatea apei se scurge și foarte puțină pătrunde înăuntru. Meditația deschide solul sufletului și lasă apa Cuvântului lui Dumnezeu să pătrundă în adâncime. Rezultatul e o rodire extraordinară și prosperitate spirituală." (pag. 49-50)
Dacă vrem ca Cuvântul să „prindă rădăcini" în viața noastă, astfel încât să producem o recoltă care să-I fie plăcută lui Dumnezeu (Matei 13.23), trebuie să cugetă, să reflectăm și să medităm la ceea ce citim și studiem în Biblie. Atunci când medităm, ne putem pune următoarele întrebări:
1. Ce mă învață acest pasaj despre Dumnezeu?
2. Ce mă învață acest pasaj despre biserică?
3. Ce mă învață acest pasaj despre lume?
4. Ce mă învață acest pasaj despre mine însumi? Dar despre dorințele și motivațiile mele?
5. Îmi cere acest pasaj să acționez? Dacă da, în ce fel?
6. Ce trebuie să mărturisesc/ de ce anume trebuie să mă pocăiesc?
7. Ce lucruri învățate din acest pasaj mă vor ajuta să-mi concentrez privirea la Dumnezeu și să tânjesc după gloria Lui?
Aplică: Nivelul la care studiem, memorăm și medităm la Cuvântul lui Dumnezeu este nivelul la care înțelegem felul în care se aplică la viața noastră. Dar să înțelegem cum se aplică Cuvântul lui Dumnezeu nu e de ajuns; trebuie să-l aplicăm propriu-zis (Iacov 1.22). „Aplicarea" implică acțiune și o acțiune în ascultare e pasul final în a face ca Cuvântul lui Dumnezeu să devină viu în viața noastră. Aplicarea Scripturii dă imbold și ne iluminează pe mai departe studiul și, de asemenea, slujește la rafinarea discernământului nostru, ajutându-ne să facem o deosebire mai bună între bine și rău (Evrei 5.14).
În final, e important de observat că nu suntem singuri în încercarea de a înțelege și a aplica Cuvântul lui Dumnezeu în viața noastră. Dumnezeu ne-a umplut cu Duhul Lui (Ioan 14.16-17), care ne vorbește, conducându-ne și călăuzindu-ne în tot adevărul (Ioan 16.13). De aceea, Pavel îi învață pe credincioși să „umble cârmuiți de Duhul" (Galateni 5.16), fiindcă El e un ajutor care nu lipsește în nevoile noastre (Psalmul 46.1)! Duhul Sfânt ne va conduce cu credincioșie în voia lui Dumnezeu, determinându-ne întotdeauna să facem ceea ce este corect (Ezechiel 36.26-28, Filipeni 2.13). Cine e mai potrivit să ne învețe să trăim potrivit cu tot ceea ce e scris în Biblie decât Cel care a inspirat Biblia, întâi de toate – Duhul Sfânt Însuși? Prin urmare, să ne facem partea, ascunzând Cuvântul în inima noastră și ascultând de Duhul Sfânt, în timp ce El face să iasă la suprafață acel Cuvânt din noi.
English
Care este cheia aplicării Bibliei la viața mea?