settings icon
share icon
Întrebare

Care este argumentul cosmologic pentru existența lui Dumnezeu?

Răspuns


Argumentul cosmologic încearcă să dovedească existența lui Dumnezeu prin observarea lumii din jurul nostru (Cosmosul). El începe cu ceea ce este mai evident în realitate: lucrurile există. Apoi susține că existența acestor lucruri trebuie să fie cauzată de un lucru „de felul lui Dumnezeu". Găsim acest fel de argumente încă de la Platon și au fost folosite de atunci de filosofi și teologi cu renume. Știința a căzut de acord în sfârșit cu teologii în secolul XX, când a fost confirmat că Universul trebuie să fi avut un început. Așadar, în zilele noastre, argumentele cosmologice au putere și pentru nonfilosofi. Sunt două forme de bază ale acestor argumente, și cel mai simplu mod în care ne putem gândi la ele este forma „verticală" și cea „orizontală". Aceste nume indică direcția din care vin cauzele. În cadrul formei verticale, se argumentează că toate lucrurile create sunt cauzate chiar acum (imaginează-ți o axă a timpului cu o săgeată îndreptată în sus, dinspre Univers spre Dumnezeu). Versiunea orizontală arată că creația trebuie să fi avut o cauză la început (imaginează-ți aceeași axă a timpului, cu o singură săgeată îndreptată înapoi spre un punct de început în timp).

Forma orizontală este mai ușor de înțeles, pentru că nu necesită multă filosofie. Argumentul de bază este că toate lucrurile care au un început trebuie să aibă o cauză. Universul are un început; așadar Universul are o cauză. Acea cauză, fiind din afara întregului Univers, este Dumnezeu. Unii pot spune că unele lucruri sunt cauzate de alte lucruri, însă acest lucru nu rezolvă problema. Aceasta pentru că acele alte lucruri trebuie să aibă și ele o cauză, și acest lucru nu poate continua la nesfârșit. Să ne gândim la un exemplu simplu: copacii. Toți copacii au început să existe la un moment dat (pentru că nu au existat din totdeauna). Fiecare copac își are începutul într-o sămânță („cauza" copacului). Dar fiecare sămânță își are începutul „cauza" într-un alt copac. Nu poate exista o serie infinită de copac-sămânță-copac-sămânță, pentru că nicio serie nu e infinită – nu poate continua la nesfârșit. Toate seriile sunt finite (limitate) prin definiție. Nu există un număr infinit, pentru că și seria de numere e limitată (cu toate că mai poți adăuga mereu încă unul, te vei afla întotdeauna la un număr finit). Dacă există un capăt, atunci nu e infinit. Toate seriile au efectiv două capete – la început și la final (încearcă să-ți imaginezi un băț cu un singur capăt!) Însă dacă nu ar fi fost nicio primă cauză, șirul cauzelor nu ar fi început niciodată. Prin urmare, există, cel puțin la început, o primă cauză – una care nu a avut început. Această cauză primară e Dumnezeu.

Forma verticală e puțin mai greu de înțeles, însă e mai puternică pentru că arată nu doar că Dumnezeu a trebuit să cauzeze la început „lanțul cauzelor", ci și că El trebuie să continue să cauzeze lucrurile chiar acum. Din nou, începem prin a observa că lucrurile există. Apoi, cu toate că tindem adesea să considerăm existența ca fiind o proprietate pe care lucrurile oarecum o „dețin" – că odată creat un lucru, existența face pur și simplu parte din el – lucrurile nu stau astfel. Gândește-te la un triunghi. Putem defini natura triunghiului ca fiind „figura plană formată prin unirea a trei puncte, nu într-o linie dreaptă, prin segmente de dreaptă". Observă ce nu face parte din această definiție: existența.

Această definiție a unui triunghi ar rămâne adevărată chiar dacă nu ar fi existat niciodată triunghiurile. Prin urmare, natura unui triunghi – ce anume este el – nu garantează că există vreunul (la fel ca inorogii – știm ce sunt, însă acest lucru nu face ca ei să existe). Pentru că nu face parte din natura triunghiului să existe, triunghiurile trebuie făcute să existe de altceva ce deja există (cineva trebuie să deseneze unul pe o foaie de hârtie). Triunghiul e cauzat de altceva – și acel ceva trebuie să aibă și el o cauză. Acest lucru nu poate continua la nesfârșit (nu există serii infinite). Prin urmare, trebuie să existe ceva ce nu are nevoie să fie adus în existență, ca să aducă în existență toate celelalte lucruri.

Acum aplică acest lucru la toate lucrurile din Univers. Există vreunul prin sinea lui? Nu. Așadar Universul nu doar că trebuie să fi avut o cauză primară care să-i dea punctul de pornire, ci are nevoie și de ceva care să-i dea chiar acum existență. Singurul lucru care nu are nevoie să fie adus în existență este un lucru care există prin natura lui. El este existența. Acest ceva va exista întotdeauna, nu are cauză, nu are început, nu are limită, este în afara timpului și este infinit. Acel ceva este Dumnezeu!

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care este argumentul cosmologic pentru existența lui Dumnezeu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries