settings icon
share icon
Întrebare

Cine e arhanghelul Mihail?

Răspuns


Arhanghelul Mihail e descris în Biblie, în cărțile Daniel, Iuda și Apocalipsa, ca un înger luptător care se implică în bătălii spirituale. Cuvântul arhanghel înseamnă „înger din cel mai înalt rang”. Majoritatea îngerilor în Biblie sunt înfățișați ca mesageri, dar Mihail e descris în toate cele trei cărți ca certându-se, luptând sau împotrivindu-se spiritelor și căpeteniilor rele (Daniel 10.13, 21, Iuda 1.9, Apocalipsa 12.7). Nu avem o imagine deplină a niciunui înger, și numai doi sunt dați cu numele în Biblie (Gabriel e celălalt). Scriptura ne dă numai indicii despre acțiunile lor în timpul evenimentelor dintre oameni, dar e în regulă să spunem că arhanghelul Mihail e o ființă puternică.

În ciuda puterii lui mari, Mihail rămâne în supunere totală în fața Domnului. Dependența lui de puterea Domnului e văzută în Iuda 1.9. Îngerii neprihăniți aparțin unui rang și se supun autorității, de aceea sunt folosiți ca imagine pentru supunerea unei soții față de soțul ei (1 Corinteni 11.10). când ne gândim la puterea arhanghelului Mihail, supunerea lui față de Dumnezeu arată și mai frumos. Dacă supunerea îngerilor e un argument pentru supunerea femeii, putem vedea că supunerea nu are niciodată scopul de a diminua tăria, scopul sau valoarea femeii.

Profetului Daniel i se spune că arhanghelul Mihail este „marele voievod ... ocrotitorul copiilor poporului tău” (Daniel 12.1). Poporul lui Daniel sunt evreii, și faptul că Mihail îi „ocrotește” sugerează faptul că Dumnezeu a așezat diverși sfinți îngeri peste diverse țări sau grupuri etnice. Demonii par să aibă o ierarhie similară (vezi Daniel 10.20). Faptul că Mihail e un „mare voievod” indică faptul că are autoritate în tărâmul spiritual. Mai sunt și alții – Daniel 10.13 spune că Mihail e „una dintre căpeteniile cele mai de seamă”.

Arhanghelul Mihail se pare că are un rol major în evenimentele din vremurile sfârșitului. Îngerul Domnului i-a spus lui Daniel că, în vremurile sfârșitului, Mihail se va „scula” și va fi o vreme de strâmtorare cum nu a mai fost – o referire la Necazul cel Mare (Daniel 12.1). Israelului i se garantează protecție în acest timp, care va fi urmată de o măreață înviere a celor morți – unii pentru viață veșnică, iar alții pentru rușine veșnică (Daniel 12.2). Răpirea Bisericii va fi însoțită de „glasul unui arhanghel” (1 Tesaloniceni 4.16); aceasta poate fi o referire la Mihail, dar Scriptura nu îl numește aici în mod specific.

Ultima mențiune a arhanghelului Mihail apare în Apocalipsa 12.7. În timpul Necazului celui Mare, „în cer s-a făcut un război. Mihail și îngerii lui s-au luptat cu balaurul. Și balaurul cu îngerii lui s-au luptat și ei.” Mihail și forțele cerului l-au învins pe balaur (Satan), și Diavolul e aruncat pe pământ. Acolo, mâniat, „s-a dus să facă război cu ... cei care păzesc poruncile lui Dumnezeu și țin mărturia lui Isus Cristos” (Apocalipsa 12.17).

Se poartă război spiritual pentru inimile și sufletele omenirii. Arhanghelul Mihail e un voievod angelic puternic care ocrotește Israelul și Îl slujește în supunere pe Dumnezeu luptând împotriva lui Satan. Diavolul poate face ce e mai rău, dar nu e suficient de puternic să biruiască forțele cerului (Apocalipsa 12.8).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cine e arhanghelul Mihail?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries