Întrebare
Arheologia creştină - de ce este ea importantă?
Răspuns
Arheologia vine de la două cuvinte greceşti compuse — archae, care înseamnă „antic”, şi logos, care înseamnă „cunoaştere”; prin urmare, „cunoaşterea sau studiul lucrurilor antice”. Un arheolog este mai mult decât un Indiana Jones care aleargă în jurul lumii în căutarea artefactelor vechi pe care să le pună într-un muzeu. Arheologia este o ştiinţă care studiază culturile antice, recuperând şi cercetând materiale din trecut. Arheologia creştină este ştiinţa care studiază culturile antice care au avut impact asupra creştinismului şi iudaismului şi culturile evreieşti şi creştine în sine. Arheologii creştini nu doar încearcă să descopere lucruri noi despre trecut, ci ei încearcă să valideze ceea ce noi ştim deja despre trecut şi să dezvolte înţelegerea noastră asupra manierelor şi obiceiurilor oamenilor din Biblie.
Textul biblic şi alte înregistrări scrise sunt cele mai importante informaţii pe care le avem cu privire la istoria oamenilor din timpurile antice ale Bibliei. Dar aceste înregistrări au lăsat multe întrebări fără răspuns. Şi aici vin arheologii creştini. Ei pot completa imaginea parţială pe care o oferă naraţiunea biblică. Excavările gropilor de gunoi din antichitate şi a oraşelor părăsite au furnizat fragmente care ne dau indicii cu privire la trecut. Scopul arheologiei creştine este să verifice adevărurile esenţiale din Vechiul şi Noul Testament cu ajutorul artefactelor fizice ale oamenilor din vechime.
Arheologia creştină nu a devenit o disciplină ştiinţifică până în secolul IX. Elementele de bază ale arheologiei creştine au fost puse de oameni ca Johann Jahn, Edward Robinson şi Sir Flinders Petrie. William F. Albright a ajuns figura dominantă în secolul XX. Albright a fost cel care a dus arheologia creştină în dezbaterile contemporane cu privire la originile şi exactitatea naraţiunilor biblice. Albright şi studenţii săi au fost cei care au asigurat majoritatea dovezilor fizice pentru evenimentele istorice descrise în Biblie. Totuşi, se pare că astăzi sunt la fel de mulţi arheologi care încearcă să demonstreze falsitatea Bibliei pe cât sunt cei care dovedesc exactitatea ei.
Nu trebuie să mergem foarte departe ca să găsim atacuri noi asupra creştinismului din partea lumii seculare. Un exemplu este majoritatea emisiunilor de pe Discovery Channel, cum este docudrama „Codul lui Da Vinci”. Alte oferte au de-a face cu istoricitatea lui Cristos. Un program realizat de James Cameron a demonstrat că mormântul şi cutia de îngropare a lui Isus au fost găsite. De la această „descoperire”, s-a tras concluzia că Isus nu a înviat din morţi. Ceea ce a omis să spună programul este că cutia a fost descoperită cu ani înainte şi că a fost deja dovedit că nu este cutia de îngropare a lui Cristos. Această cunoaştere a fost dobândită prin munca grea a arheologilor creştini.
Dovada arheologică este cea care asigură cea mai bună informaţie fizică cu privire la viaţa şi timpul în care au trăit cei din vechime. Atunci când la excavarea siturilor antice se aplică metode științifice adecvate, reiese o informaţie care ne dă o înţelegere mai bună a oamenilor din vechime şi a culturii lor şi dovezi care confirmă textul biblic. Înregistrări sistematice ale acestor descoperiri, împărtăşite cu experţi din toată lumea, ne pot da cea mai completă informaţie cu privire la viaţa celor care au trăit în timpurile biblice. Arheologia creştină este doar una dintre uneltele pe care oamenii de ştiinţă le pot folosi pentru a prezenta o apărare completă a naraţiunii biblice şi a Evangheliei lui Isus Cristos. Adesea, atunci când le împărtăşim altora despre credinţa noastră, suntem întrebaţi de către necredincioşi cum ştim că Biblia este adevărată. Unul dintre răspunsurile pe care putem să le dăm este că, prin munca arheologilor creștini, multe dintre informaţiile din Biblie au fost confirmate.
English
Arheologia creştină - de ce este ea importantă?